Home » Авторски страници

АСС “А. Политковская” до европейски лидери: С пари на ЕС тровят с тежки метали населението на гр. Монтана

2013.10.02 Няма коментари
Spread the love

Инж. Петър Пенчев от Асоциация на свободното “Анна Политковская” е изпратил до Херман ван Ромпой, Мартин Шулц, Жозе Мануел Барозо и до българския главен прокурор сигнал във връзка с това, че с пари от Европейския съюз населението на българския град Монтана се трови с тежки метали.

В сигнала се казва: “При изпълнение на работите по така наречения ”воден проект”, финансиран с пари на европейските данъкоплатци, в гр. Монтана с цел присвояване на средства изпълнителите влагат опасни материали около водопроводните тръби – вместо строителен пясък се използва хвост със значимо концентрирано съдържание на тежки метали, който е бил консервиран в запечатаното Хвостохранилище край гр. Чипровци след прекратяване на флотационната дейност за преработка на добиваните там руди.”

Както и: “Настояваме Европейската комисия да контролира по-ефикасно как се харчат парите по европейските проекти, и в частност за този проект да възложи проверка на Европейската прокуратура и на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ).”

В сигнала се поставят въпроси и към българската прокуратура.

Следва целият текст.

——————————————————————————

.

До Herman Van Rompuy

Председател на Европейския съвет

До Martin Schulz

Председател на Европейския парламент

До José Manuel Barroso

Председател на Европейската комисия

До Сотир Цацаров

Главен прокурор на Република България

 

СИГНАЛ

oт Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

.

Относно: С пари на Европейския съюз тровят с тежки метали населението на гр. Монтана

 

Уважаеми господа,

От Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” бихме искали да знаете, че финансирането от Европейската комисия за обновяване на водопроводната мрежа на питейната вода в гр. Монтана се насочва злонамерено в значим потенциален риск за тровене на населението с опасните за човешкото здраве тежки метали.

При изпълнение на работите по така наречения ”воден проект”, финансиран с пари на европейските данъкоплатци, в гр. Монтана с цел присвояване на средства изпълнителите влагат опасни материали около водопроводните тръби – вместо строителен пясък се използва хвост със значимо концентрирано съдържание на тежки метали, който е бил консервиран в запечатаното Хвостохранилище край гр. Чипровци след прекратяване на флотационната дейност за преработка на добиваните там руди. (Прилагаме доказателствени снимки от центъра на гр. Монтана, 30.09.2013 г.)

Опасният риск за здравето на хората идва от бъдещи аварии на водопроводната мрежа, при които този хвост ще попадне директно в питейната вода на населението.

Настояваме Европейската комисия да контролира по-ефикасно как се харчат парите по европейските проекти, и в частност за този проект да възложи проверка на Европейската прокуратура и на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ).

Очакваме българската прокуратура да провери следните въпроси:

– как се изпълняват и отчитат тези дейности;

– защо хора от олигархичния кръг на кмета на Община Монтана Златко Живков са реалните изпълнители на този проект, независимо, че същият не е спечелен от техните фирми;

– защо за ръководител на този обществен проект на стойност 56 милиона лева е назначен Румен Ангелов, уволнен през тази година от дългогодишната си дейност като заместник-кмет на Община Монтана заради установеното от съда негово престъпление – конфликт на интереси при незаконно възлагане на общински строителни дейности на своята съпруга, чиято фирма “СИКОНКО” обаче и днес я виждаме да изпълнява най-големите общински проекти.

 

С уважение:

Петър Пенчев
член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

 

Приложение:

1. Снимка: “Стоматология – хвост”

2. Снимка: “Изкоп – хвост”

Стоматология – хвост

Стоматология – хвост

“Изкоп – хвост”

Изкоп – хвост

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.