2024-04-23

22 thoughts on “Участвайте в конкурса “Българско събитие на годината в САЩ ‘2011”

  1. Събитие #2 може въобще да го махнете!!!!
    Това не е българско събитие, а просто частно парти на фирмата Amerifreight Systems, които през последните години парадират с това колко мнооооого пари имат!
    Те най-добре знаят къде да си ги заврат!

  2. Следва списъкът на 10-те номинации за Събитие на годината (номинациите не са подреждани специално, номерата им са поставени само за удобство при гласуването.):

    1. Форум на българските училища в САЩ

    Първи форум на българските училища в САЩ и подкрепящите ги организации се състоя през пролетта в Чикаго. Гости на форума бяха Георги Пирински – зам. председател на Народното събрание; Сергей Игнатов – министър на образованието, младежта и науката; представители на българското посолство във Вашингтон; представители на кметството в Чикаго; членове на Управителния съвет на АБУЧ; дипломати, журналисти, духовници; представители на български училища в най-различни държави по света.

    https://www.eurochicago.com/2011/04/predi-starta-na-forum-na-bg-utchilishta/

    https://www.eurochicago.com/2011/04/v-chikago-forum-na-balgarskite-utchilishta/

    https://www.eurochicago.com/2011/04/forum-na-balgarskite-utchilishta/

    https://www.eurochicago.com/2011/05/forum-na-balgarskite-utchilishta-v-sasht-fotoreportazh/

    https://www.eurochicago.com/2011/05/balgarskite-utchilishta-v-sasht-zavarshi/

    https://www.eurochicago.com/2011/05/balgarski-dni-v-tchikago-forum-na-balgarskite-utchilishta-i-podkrepyashtite-gi-organizatsii-v-sasht/

    https://www.eurochicago.com/2011/05/strategitcheski-prinosi-na-balgarskite-utchilishta-v-tchuzhbina/

    2. Български събор в Чикаго

    Първият български събор в началото на лятото (състоял се на 4 и 5 юни) събра над 6 хил. човека от Чикаго и околността.

    https://www.eurochicago.com/2011/06/parvi-balgarski-sabor-v-tchikago/

    3. Премиерата на «Меланхолична красота»

    Премиера на ораторията „МЕЛАНХОЛИЧНА КРАСОТА”, по музиката на Георги Андреев и текст на Скот Кейрн и Арие Финклещейн (разказващи историята за спасението на българските евреи от ужасите на Холокоста), имаше три големи представления в САЩ. 300 български и американски музиканти и певци се качиха на една сцена, за да възпеят България.

    https://www.eurochicago.com/2011/06/dnes-v-nyu-york-redstoi-premierata-na-vemelanholitchna-krasotave/

    https://www.eurochicago.com/2011/06/predstoi-pesni-na-zhivota/

    4. Българска вечер в музея „Грами“

    На 9-ти април 2011 г. се състоя концерт на български изпълнители в Clive Davis Theatre на Grammy Museum – Лос Анжелис, Калифорния. За първи път български таланти от цяла Америка бяха представени на тази престижна сцена.

    http://www.bulgariasega.com/usa_canada_bulgari/usa-west-coast/10201.html

    5. Развяхме българско знаме над Чикаго

    На 3-ти март в центъра на Чикаго, на площад “Daley Plaza” пред сградата на кметството, с тържествена церемония под звуците на националния ни химн бе вдигнат българският флаг и бе отбелязана 133-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество. Нашето знаме се вее редом с американския флаг и с флага на Чикаго.

    https://www.eurochicago.com/2011/03/balgarskoto-zname-nad-chicago/

    6. Фестивалите на Българо-Американската асоциация в Чикаго

    За поредна година БАА организира традиционните си пролетни и есенни фестивали.
    XIV фестивал „БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЧИКАГО“ (Пролет ‘2011)

    https://www.eurochicago.com/2011/05/baa-2/

    XV фестивал „БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЧИКАГО“ (Есен ‘2011)

    https://www.eurochicago.com/2011/10/balgarski-dni-v-chicago-2/

    7. Концертите на Теодосий Спасов в САЩ

    Гостуването на Теодосий Спасов в Чикаго и неговият Theodosii Spassov North America Tour ‘2011

    https://www.eurochicago.com/2011/10/theodosii-spassov/

    https://www.eurochicago.com/2011/11/kartini-ot-edin-kontsert-na-teodosiy-spasov-v-tchikago/

    8. Концерт на ансамбъл „Българи“ от Монреал (Канада) в Чикаго (САЩ)

    Ансамбъл „Българи“ е създаден през 2002 г. при Българския културен център „Паисий Хилендарски“. През октомври 2011 г. бе първото им гостуване зад граница. След около месец им предстоят нови срещи с публиката на Чикаго.

    https://www.eurochicago.com/2011/10/kontsert-na-ansambal-balgari-ot-montreal/

    https://www.eurochicago.com/2011/10/kanada-v-tchikago/

    9. Мис Тийн Мериленд ‘2012 е 100% българка

    Това заяви младата красавица Стефани Червенков пред журито на конкурса в щата, в който живее.

    https://www.eurochicago.com/2011/11/balgarka-mis-teen-merilend/

    10. Вечер на българската археология в музея „Фийлд”

    Археологията в България бе представена в музея „Фийлд” в Чикаго.

    https://www.eurochicago.com/2011/10/otchakvayte-v-tchikago-vetcher-na-arheologiyata-v-balgariya/

    –––––
    * Номинациите са съгласувани с основните ни медийни партньори и са избрани от целия списък с предложения, над 60 на брой, които може да намерите на адрес:

    https://www.eurochicago.com/2012/01/balgarski-sabitiya-v-sasht-za-2011-godina-spisak/

    Гласувайте и Вие и определете най-значителното българско събитие в САЩ за 2011 година!

  3. Eй, Марко Кралевичи, що не ми ги кажеш тия неща в лицето, бе…….. (редактирано от деж. редактор)

  4. Скъпи сънародници,
    Защо изобщо му обръщате внимание на този шизофреник, че даже го наричате Г-н, Уважаеми, Драги и пр. след като, той ни смята за ТЪПИРИ?Тези комунистически изчадия, не можаха да проумеят, че ние не сме напуснали България, а сме тръгнали да си търсим щастието по света, заради тях!Защото не можеме да ги понасяме и да им гледаме мазните, гнусни физиономии.Те ни прогониха от Родината ни и с цялото си нахалство искат да се откажеме и от гражданството си.
    НЕ!!!
    НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМЕ ОТ ГРАЖДАНСТВОТО СИ ГАДНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ КАТЪРИ!СТРЯСКАЙТЕ СЕ НА СЪН, ЗАЩОТО НИЕ МОЖЕМЕ ВСЕКИ МОМЕНТ ДА СЕ ВЪРНЕМЕ И ТОГАВА…!!!

  5. До Крали Марко:
    През 1993г,когато нашето семейство напусна Бг,ти драги на колко годинки беше.Моето образование НЕ СЪМ го завършила в Бг,за което НЕ съжалявам.Това ми образование го добих тук,без да ощетявам Родината ни,както правите вие,живеещи в нея.Не говори в множ.число,без да познаваш съдбите на хората.Или може би така ви учеха безплатно на патриотизъм в Бг? А знаеш ли,че моят дядо беше убит от комунистите? Ако същото се бе случило с твоето семейство ти какво щеше да направиш? А защо в момента поголовно наши сънародници напускат Бг ? И те ли са народни предатели? Или са високо образовани личности,които не желаят да бъдат подигравани с 500-700лв. Явно ти,“скъпи“ ми Марко едва ли ще разбереш,за съжаление такова е безплатното обучение.Хайде със здраве,стой си от патриотизъм в Родината и се реди всеки месец за помощите си държавни.

  6. „Mariana аз си живея добре българското битие, въпроса е ти дали живееш добре американското си битие. Дали си примерен американски гражданин, който има смелостта да се откаже от българското си такова и да продължи напред, като скъса връзките си с миналото и освободи това от плещите си.“

    Драги Крали Марко,

    Аз не живея американско битие.
    (А ако живеех, не бих се отказала от българското си гражданство.)

    Връзките с миналото, впрочем, доколкото поне аз смятам, за едни може да са товар, а за други – част от самите тях, вътрешна, най-дълбока част, докато са живи.

  7. Г-н Крали Марко,

    Абсолютно съм съгласна с много от нещата, които засягате. Едното е за македонците, надпреварващи се да вземат българско гражданство, като в същото време не спират да ни плюят. Съгласна съм, че и много нащенци в чужбина търсят келепира и начини да оскубят българския данъкоплатец чрез най-различни уж културни проекти, с които да поддържат българския дух в чужбина. Но пък преувеличавате в обобщението на всички българи зад граница като хора със задни помисли, които не заслужават гражданството си.
    Бих искала да изтъкна някой неоспорими (поне за мен) факти:

    1. Повечете възрожденци, хъшове и революционери идват извън пределите на България. Дори Левски започва делото си, след като е получил широка подкрепа от българи в чужбина, а не от османизирате ни сънародници в България, където са си гледали спокойствието.
    2. В България американизацията е наистина толкова голяма, че вие там не усещате как сте загубили самоличността си. Проблемът е, че вземате най-лощото от Америка, а то наистина е много лощо.
    3. В Америка работя благодарение на американското си образование, което в България не се котира пред купените магистърски и докторски дипломи на родните ‘капацитети’.
    4. Направих наскоро сравнение на цените в България с тези в Америка и установих, че да живея в България като тук, то трябва да получавам около 5 000 лв. месечна заплата и то при положение, че не изплащам апартамент, къща или кола. Въпрос: кой „нормален“ и образован човек в България получава толкова пари, освен ако не работи за представителство на американска или чужда компания?
    5. Наистина много хора в България си живуркат благодарение на саможертвата на трудещи се българи в чужбина, които с цената на много лишения успяват да вкарват в мижавата ни икономика по някоя троха. Накрая трохите се оказват повече от чуждестранните изнвестиции в България на разните му там световни корпорации, които ви завладяха и ви направиха по-нещастна рая от гореспоменатите османизирани българи през 19-ти век.
    6. Да парадираш в Америка с българския си произход носи по-скоро негативи отколкото позитиви. Затова и много наши сънародници избират да се отрекат от родното и да се изолират от българските среди. Пълно е с неразумни юруди.

    Не бъдете толкова краен в нападките си, драги ми Крали Марко. Наистина сте прав за много неща и наистина много българи зад граница не заслужават гражданството си. Но нека заради не тях не страдат и съвестните нащи сънародници, които милеят за родината си от хиляди километри разстояние. Бъдете по-толерантен, ако обичате!

  8. Uvajaemi Krali Marko,

    Parvo si otbeleji niakade, che kogato edin chovek se misli za nai-umen i horata okolo sebe si za glupavi, moje da se okaze nai-golemia TAPIR!!!
    Ti iavno jiveesh v drug sviat i drugi vremena i ne si v chas za tova, koeto stava po sveta (NE SAMO V BULGARIA). Ako ne si zabeliazal ima protses na globalizatsia i horata mogat da se mestiat nasam natam, kadeto im e po-comfortno. Geograpskite granitsi niamat veche predishnoto znachenie. Balgarinat e balgarin, ako shte da se namira v Nova Zelandia i tvarde e vazmojno da E PO-UMEN I PO POLEZEN ZA BULGARIA OT TEB NESHTASTNIK – KRALI MARKO.
    Bulgaria e na tova deredje zaradi takiva beznadejni TAPIRI kato teb!
    Takiva kato teb sa nakarali 2 miliona balgari da ne se chuvstvat dobre v sobstvenata si darjava IZMET TAKAVA!
    Ti si SRAM I POZOR ZA BULGARIA!
    Takiva NEUDACHNI TAPIRI kato teb sa zavzeli nashata krasiva strana i triabva da izchakame pone OSHTE 2-3 POKOLENIA IZRODI KATO TEB, za da se vazrodi tazi strana i da moje horata da se chuvstvat dostoino i comfortno v Bulgaria!
    Ti si edno oradie na ZLOTO i takiva kato teb triabva da se izchistvat BEZMILOSTNO I BEZCOMPROMISNO!!!
    NOW GO F**K YOURSELF!!!!

  9. Mariana аз си живея добре българското битие, въпроса е ти дали живееш добре американското си битие. Дали си примерен американски гражданин, който има смелостта да се откаже от българското си такова и да продължи напред, като скъса връзките си с миналото и освободи това от плещите си.

    Но този пуст ЕС, ви спира да го направите, защото пак гледате да вържете келепир и от ЕС- гражданство.

    Подозирам, че там сте се опростачили така, защото българското образование през комунизма учеше хорато, поне и на това изкуство да спориш. А Вие използвате, само заучени фразички за да избегнете отговора на въпросчетата ми.

    Македонци, американци, цигани все тая – трябва да върнете гражданството и да си търсите келепира не от България!

  10. Вас можем да ви равним само с македонците, които взимат гражданство за да шетат наволя из ЕС! Както и с циганите, които постоянно засрамват Майка България! Гледате на хляба мекото и на работата лекото.

    Жинейте си на воля, но върнете гражданствата, защото ги не заслужвате!!!

  11. А кой и къде получи безплатно образование, благодарение, на което си изкарвате съществуването? Ако не беше България да ви даде образование, щяхте да миете кенефи и да проституирате всички, които излезнали навън!

    Недей ми прави сметка, колко пари сте вкарвали в България, защото не направи сметка, колко пари ние похарчихме за вашето образование, да ви направим хора?

    Като гледам все заучени фразички и никакви аргументи не можете да използвате… Мариана, аланкоолу, такова никъде не съм нападал лично някого, че да се изисква да познавам някого от вас. Изтъкнал съм факти, които не можете да оборите, затова и въобще не се и мъчите да ги оборите, защото няма как да ги оборите и вие добре осъзнавате, що за стока сте!

    Пешо, ти си рядко срещан тЪпир, особено за мъжки екземпляр… При тебе ще идва Теодосий Спасов, а при внуците ти, новия еквивалент на Лейди ГаГа. Те няма са българи!

    дида Темата не е аз какво съм дал, а вие какво сте взели и продължавате да вземате, защото Вие се увеличавате, вашият материалистичен мироглед завляда света, лумпен пролетариата т.е. ВИЕ се разраствате.

    Всъщност няма и за какво да водим тази дискусия, след като вашите внуци няма да могат да спорят с моите внуци, защото няма да знаят къде се намира България, а и няма да ги интересува!

    ТЪПИРИ, върнете гражданствата, знаем че ги държите само заради ЕС!!!

  12. Някога дядо ми имаше магаре -Марко се казваше.Голям магарешки инат развиваше.Просто беше магарето,е,разбира се,че се избави от него!!!Но да отговоря и аз на свой ред на „сънародникът ми Марко“,който с постовете си изкарва голям патриотизъм,но де факто в мизерният си животец,който води не съм оптимист.По скоро този Крали Марко /според мен,разбира се/е някое или безработно, или ниско-заплатено и ниско-образовано същество,което в безсилието си се „отприщва“ в писане,плюене и хулене на всички онези,които поради някаква причина са напуснали България.И да попитам този красавец „крали Марко“ – с какво си допринесъл ти,скъпи, за израстването на България,ти като предан човек на Отечеството какво направи,че България да не е на последно място в ЕС по почти всички показатели? Знаеш ли,драги колко пари постъпват в Родината от нас,емигрантите.Я отговори какво даде ти на държавата за нейния растеж? Препоръката ми е – повече учене,по-голямо образование,иначе никога България няма да се изкачи нагоре.

  13. Като гледам, „Крали Марко“, доста сте на ти със сатанинската музика, „Зиг Хайл“ и пр.:)

    Ако имате нужда да си лекувате нервите от трудностите на българското битие, намерете си по-достоен начин от този да плюете наляво-надясно „кралимарковски“ храчки.

    Човек, който плюе по други хора, за които нищо не знае и които нищо лошо не са му направили, прилича на някой, който иска да умие себе си с кал, която сам произвежда.

  14. Крали Марко, ти си толкова българин, колкото Волен Сидеров – националист. Това че парадираш, че си останал на територията на България, не те прави по-истински българин от ето тези деца – чуй ги какво казват макар и някои да са се родили в САЩ и в България да са ходили само няколко пъти- линк: https://www.eurochicago.com/wp-content/uploads/2010/05/DS300379.mp3

    Виж тези деца, не са ли хубави българчетата където и да са по света?
    https://www.eurochicago.com/2010/05/24-may-2010-osmoklasnitsi/

    Защото, Марко, връзката с родната земя не минава през петите, както си мислиш, а през сърцето.
    Истинските древни българи са били воиници на коне, които са се юрвали да завладяват нови земи. По твоята теория и ти не си българин, а само онези, които са останали в древна България, в Татария и във Волжка Болгария.
    И понеже заговори за Сатаната вероятно ти си негов прикрит и заблуден син, щом искаш да откъснеш чеда от майка им.
    Седи си при «патриотите» заграбили цяла България, строй си атомни централи и нефтопроводи, а при нас ще идват най-добрите, с дълги и буйни коси, като Теодосий Спасов. Ние ще пеем «Хубава си моя горо» и ще чакаме докато всички злобари и пишман патриоти се самоизядат. И тогава ще се върнем, както са го направили възрожденците…

  15. Разбирам парадирането ви, с българският си произход, на базата на който вие искате да сте интересни на останалите американци. Все пак замислете се, има хора, които се пускат дълги коси, носят черно и слушат сатанинска музика и са също толкова, ако не и повече интересни на тълпите американци, отколкото духовността и още по-малко българщината.

    Пуснете си коси, бради слушайте метал. Носете свастики по дрехите си и аксесорате си, викайте „Зиг Хайл“. Ако искате да сте последна мода – станете мюсюлмани.

    Изброих ви сумати начини, а има и много други възможности да станете интересни на околните. Или пък просто се отдайте на разврат в по-голяма степен, отколкото сега.

    Престанете да се наричате българи, защото не сте!

  16. Да си българин е синоним да си довереник на Бога! Вие очевидно не отговаряте на изискванията да се наречеш българин и може да се зовете само и единствено американци, США-нци и пр. Очевидно е, че вие скъсахте връзката с Бога и отдадохте животите си в служба на Сатаната, задоволявайки желанията на преходното си тяло. Материалистичното ви битие е чуждо на българина, чуждо е и на Бога. Ако влизате в църква, то това е от страх, а не от любов. Тук говорим за любов към душата, а не към материята, каквото любов изпитвате вие, американците. В забързаното ви и изпълнено с ангажименти в угода на тялото и в славословие на Сатаната, вие не отделяте и секунда време в името на Богу.
    Вие американците (вкл. и знаещите български) се страхувате от кризата, но не и от Бога, може би се страхувате от Сатана, но и в това се съмнавям, че самонадеяните ви телеса изпитват от страх от някому.

    В абсолютно всякакъв аспект, Вие сте чужди на българина. Ако имате достойнство, откажете се от българското си гражданство!

  17. Аз мисля, че е необходимо да се осъзнае, че американците с български произход, завинаги вече не са част от България. Техните деца, не знаят български, а ако знаят, то внуците няма да знаят. И може би най-важното те никога няма да заживеят в България. Връзката вече е загубена. Скъсайте нишката за да ви олекне на душата.

    Никому не му пука дали милеете за България, нито тук, нито там му пука някому, че вие говорите на български, че празнувате българските празници. Никой не се вълнува от вашето лицемерие и родско, и верско и общочовешко.

    И вие не искате да сте в България, но и ние не ви искаме в България? Ако имате имуществени връзки с България – продайте го. Ако имате роднини тук – вземете ги при вас. Върнете само гражданството, защото ВИЕ НЕ СТЕ ЧАСТ ОТ НАС, дяволски изчадия такива!Не искаме нито вас, нито духовно слепите ви изчадия, излезли от вас.

    Веднъж за винаги трябва да ви се отнемат гражданствата! А има и множество правни основания за това нито плащате даници тук, нито живеете тук, нито сте съпричастни с нашето общество по някакъв начин. Въпреки това се ВМЕШАТЕЛСТВАТЕ В НАШАТА ПОЛИТИКА и се опитвате да ОПРЕДЕЛЯТЕ НАШИЯТ ЖИВОТ, като гласувате, че и изисквате все повече права от нашите данъци, да Ви плащаме училища, да ви издържаме посолство, да подпомагаме запазването на българщината на някакви изроди!!!

    НИЕ НЕ ВИ ИСКАМЕ, американци такива, знаещи и незнаещи български!!!!

  18. Някои получени предложения в имейла на конкурса, които ще добавим в списъка:
    Предлагам още няколко прекрасни български събития за номинация

    1/ Северно-Американско турне на ТЕОДОСИЙ СПАСОВ (Октомври-Ноември, 2011),
    превърнало се в най-мащадното честване на Деня на народните будители в САЩ !
    Повече информация вижте на: http://www.bgfocus.com/Theodosii-Spassov-Tour2011-bg.html

    2/ Първи Български Концерт в „ГРАМИ“ музея в Лос Анжелис (9-ти Април, 2011 г)!
    За първи път български таланти от цяла Америка, подбрани с конкурс бяха представени на тази престижна сцена
    http://www.bulgariasega.com/usa_canada_bulgari/usa-west-coast/10201.html

    3/ Концерт на ДИАНА ЕКСПРЕС в Бостън по повод 24 Май! (22 май 2011)
    http://www.bgfocus.com/events/2011/dianaexpress/index-bg.html

    ––––-

    Предложение за 2011
    Ivailo Giurov iznese koncerti i to s golyam uspeh v gradove, v koito nikoga ne e praveno nishto po-mashtabno: Columbus, Ohio i Minneapolis, Minnesota. Za edna godina iznese okolo 25 koncerta kato pya 3 puti v San Diego v pulni zali i pone 6-7 puti v bulgarskata curkva vuv Phoenix.

    Предложение за 2012
    V San Diego se sustoya nai-golemiya bulgarski koncert, nyakoga organiziran v grada s 4 bulgarski izpulniteli, soprano i rock grupa.

    http://www.youtube.com/watch?v=kcDT6x-TzFY

    http://www.youtube.com/watch?v=UpDt5ZXTQKY

    –––––––
    Oще събития добавени от Мария Илиева:
    1. http://www.youtube.com/user/Mutzunabg#p/u/1/E84UnQWyBpo

    2. http://www.youtube.com/user/Mutzunabg#p/u/0/0_lv4gY9os0

    3. http://www.youtube.com/user/Mutzunabg#p/u/2/9aVkZ5bBPXg

    4. http://www.youtube.com/user/Mutzunabg#p/u/6/ZwdeRAsqTOY

  19. Уважаеми сънародници,

    голяма част от вас са в САЩ,заради комунистическото робство в България до 1989година.Друга част от вас са в САЩ заради мизерното съществубане след 1989 година.Всички служители в българското посолство и консулствата в САЩ са бивши комунисти или наследници на такива или близки на хора от зловещата ДС.Не бъдете политически наивници и не вярвайте на хора като Меглена Кунева-Прумова и други соцкомунисти,които пред вас ще се правят на демократи.

    С уважение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *