Home » Авторски страници

Добра новина преди старта на ФОРУМ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В САЩ

2011.04.29 Няма коментари
Spread the love

Чикаго отново e в центъра на вниманието на българите в Америка

Тази вечер с театралната постановка „Револверът”, продукция на One Way Theater от Бостон с режисьор Мая Праматарова, се открива най-голямото, от началото на годината, българско събитие в Чикаго – Първи ФОРУМ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА И ПОДКРЕПЯЩИТЕ ГИ ОРГАНИЗАЦИИ В САЩ.
Утре, 30 април, е най-натоварения ден на форума. Работната програма е наситена почти без почивка от 9:00 до 17:30 часа, като темата е: „МЯСТОТО И РОЛЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В САЩ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА РОДНИЯ ЕЗИК И НАЦИОНАЛНОТО САМОСЪЗНАНИЕ”.
Специални гости на форума, събрал представители от почти всички български училища в САЩ, както и техни колеги от Европа, са министър на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, зам-председателят на народното събрание Георги Пирински, Тихомир Стойчев – пълномощен министър при посолството на Р.България във Вашингтон, Пат Михалски – завеждащ отдел по мултикултурни въпроси към офиса на ковчежника на община Кук в Чикаго.
Програмата и повече подробности за събитието може да откриете в предишната наша публикация тук – линк.
Радостна новина, засягаща статута на българските училища в САЩ, пристигна от посланик Елена Поптодорова в навечерието на форума. Тя е получила разрешение от министър Игнатов, свидетелствата на учениците за 2011г. да бъдат заверени от посолството ни във Вашингтон. Макар, че проблемът получава само временно решение, писмото от посланик Поптодорова носи огромно облекчение за училищата, поели ангажимент пред родителите децата да получат свидетелство за завършена училищна степен. Ето и текста на самото писмо:

28 април 2011 г.

Уважаеми сънародници,
Христос Воскресе!

Позволете ми да ви поздравя с християнския празник Воскресение Христово и да пожелая благоденствие и светлина на вас и на вашите семейства!

С празника при нас пристигна една добра вест от България. Усилията, които посолството положи през 2010 г. и 2011 г., за да бъде получена санкция на Министерство на образованието, младежта и науката на Република България за одобряване и заверка на свидетелствата за завършено обучение на учениците в българските училища в САЩ през 2011 г., се увенчаха с успех!

Със свое писмо от 27 април 2011 г. лично министърът на образованието г-н Сергей Игнатов даде разрешение свидетелствата за 2011 г. да бъдат заверени от посолството.

Писмото на министъра бе получено в резултат на многомесечните ни усилия да сигнализиране за променящата се обстановка при българските училища в САЩ и за нарастващата необходимост ясно и цялостно да се регламентира начинът, по който ще се извършва образованието в българските училища зад граница.

Надявам се на предстоящия Форум на българските училища и подкрепящите ги организации в САЩ, който ще се проведе в периода 30 април – 1 май 2011 г. в гр. Чикаго с личното участие на министър Сергей Игнатов, да бъде разгледан не просто проблемът със заверката на свидетелствата за завършено обучение на учениците от съботно-неделните училища, а проблемът за липсата на цялостна система за линцензиране и контрол на българските училища зад граница и за заверка на издаваните от тях документи.

На всички е известно, че остарялата и неактуализирана спрямо тенденциите от последните 10 г. нормативна база на практика спъва развитието на инициативите за подпомагане на българското образование зад граница.

Действащата към момента нормативна база отразява състоянието на българските училища в чужбина от края на 80те г. на ХХ век. През последните 10 г., обаче, наблюдаваме експлозивно нарастване на броя на образователните инициативи, подемани от ентусиасти и български родолюбци за откриване на български училища в много страни от ЕС и в САЩ.

Вярвам, че с помощта, ентусиазма, идеите и обединените усилия на всички учители, родители и ученици в САЩ и Европа ще успеем да изработим идеен проект за това как трябва да изглежда образованието в българските училища зад граница. Убедена съм, че с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката постепенно ще бъде създаден реално функциониращ механизъм, благодарение на който нашите малки българчета ще продължат да се учат на родния си език и извън Родината.

За това са нужни усилията на всички, без изключение!

Посолството ще продължи, както и досега, да подкрепя и насърчава всички образователни инициативи на българите в САЩ.

В заключение, моля всички училища, които възнамеряват да връчат свидетелства за завършено обучение на учениците си за 2011 г., да изпратят кратки контактни данни на следния електронен адрес на посолството:
[email protected]
На всички подали заявка ще им бъде върнат за попълване единен формуляр, чрез който посолството ще завери завършеното обучение на всеки ученик.

С най-искрени пожелания за успех,

Елена Поптодорова


На следващия ден, неделя – 1 май, в 10 часа сутрина започва традиционният Фестивал “Български дни в Чикаго – пролет 2011” със семинари на тема “За състоянието на българската общност в САЩ”, на който ще присъстват и много от гостите на форума.

Очаквайте подробности на страниците на Еврочикаго, партньори на събитието.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.