Home » Е-Списание

24 май 2010 г. – дипломира се първи випуск осмокласници зад граница

2010.05.30 Няма коментари
Spread the love

Годишен концерт на училище “Джон Атанасов” в Чикаго

по случай завършването на учебната година и Денят на славянската писменост и култура


С бляскаво тържество и при внушителното присъствие на публика от всички възрасти завърши Годишният концерт на Българското училище „Джон Атанасов” в Чикаго, посветен и на 24 май, Денят на славянската писменост и култура. Специално наетата концертна и театрална зала с балкони и сцена за професионални спектакли едва ли някога е била препълвана с такъв ентусиазъм и енергия, каквото видяхме и почувствахме далеч още преди да се вдигне завесата. Бяха дошли всички ученици, техните родители и приятелски семействата, тук бяха и учителите и преподавателите в безбройните сценични състави към училището, тук беше и Джон Атанасов.
Джон Атанасов – Младши, разбира се – синът на великия учен с български корени, чието изобретение, наречено „Компютър” преобрази за броени десетилетия цялата човешка цивилизация. Беше трогателно да видиш как към него тичат с цвете в ръка сегашните деца – деца поравно и на България и на Америка, чиито ред да променят света настъпла. Високият гост ни пожела именно това – благодатният сбор от бъ лгарската надареност и енергия с америкарнската техническа и научна мощ да даде на света нови гениални изобретения!
Основателката и директорката на училището Бояна Иванова представи след Химна на България и незабравимата у всеки от нас ода на българската просвета и култура „Върви народе възродени” трудът и успехите на училището през годината. Генералрният консул на Република България г-н Валентин Дончев, приветствува присъстващите, съобщи и новия успех на училището, чийто филм за живота на българската имиграция в САЩ е получил специална фестивална награда, и раздаде накрая дипломите на завършващите осмокласници.
В продължеиние на два часа на сцената се представиха със свои оригинални програми класове и артистични състави водени от специалисти към училището. Сред тях – детски песни и рецитация, сценки и скечове, балет, танци, народни хора и народна песен… Не беше празник. Беше олимпиада, в която дъхат ти спираше от вълнение дали три-четиригодишните танцьорки няма да цамбурнат през рампата или що за извор на таланти е българският род, та децата ни са първи сред първите във вавилонското сборище от 150-те националности в Чикаго!
От училище „Джон Атанасов” доказаха, че са достойни наследници на патрона си!
(с) Климент Величков

(Б.Р. Тук е може би мястото да отбележим, че вече бившата ученичка на училището Десислава, е едно от 50-те деца от цял свят иноминирано за наградите на фондация Димитър Бербатов “Успелите деца на България – 2009″ (линк)
Ето снимки от развълнувалото ни до сълзи тържество (след фотографиите има и няколко звукови файлове – послушайте, за да усетите атмосферата)

Както се полага от нашите традиции, вечерта заърши с празнична вечеря и хоро:

Ето някои интересни наши звукови акценти от празника на училището:
otkrivane
pesen
Възпитаниците на училище “Джон Атанасов” отговарят на въпроси на Еврочикаго (послушайте, за да разберете как бързо израстват децата там):
detska gradina
pred-uchilishtna
parvi klas
8mi klas
3ti i 4ti klas
Впечатленията на Джон Атанасов (младши) от вечерта:
john atanasov jr
Директорката на училището г-жа Боянка Иванова, след самия край на тържеството, пред отрупания с цветя автомобил:
boyanka ivanova

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.