Home » Акцент, Е-Списание

Резултати от конкурса БЪЛГАРСКО СЪБИТИЕ НА ГОДИНАТА В САЩ – 2010 г. Участвайте в конкурса за 2011 година

2011.03.19 Няма коментари
Spread the love

ПЪРВИ ВИПУСК ОСМОКЛАСНИЦИ на училище „Дж.Атанасов“ е българското събитие №1 за 2010 г. в САЩ

 

Редакцията на Eurochicago.com, с подкрепата на посолството на Република България във Вашингтон и консулствата ни в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анжелис, продължават и през 2011 г. конкурса “Българско събитие на годината в САЩ”. До края на годината ще попълваме списъка на събитията, а през следващия януари ще проведем гласуване, за да изберем най-значителните от тях. Очакваме предложенията ви – условията на конкурса са същите както и за изминалата 2010 година (линк) За да се включите успешно в разпределението на бъдещите награди, изпращайте ни още отсега и през цялата година информация за събитията, които не трябва да пропуснем да отразим. Съобщете ни за българските успехи на имейл [email protected] и за вас ще има награди. Припомняме ви, че именно така г-жа Евгения Петрова от Чикаго спечели дигитална видеокамера Sony.

 

Събитието на 2010 година

Българското събитие на годината в САЩ за 2010” бе определено от над 60 предложения (вижте ги тук), изпратени от читателите ни и публикувани както при нас, така и в много други медии.  По този начин заедно успяхме да сбъднем идеята  на конкурса – добрите събития с българско участие в САЩ  да добият популярност и да привлекат в по-значима степен вниманието на нашата общност в Америка, по света и в България.

Читателският вот определи дипломирането на първи випуск осмокласници от училище “Джон Атанасов” за българското събитие на годината в САЩ за 2010 г., а сред гласувалите читатели наградата лаптоп “Lenovo” се падна на Виолета Петрова

На 27 март в училище “Джон Атанасов” – Чикаго, в присъствие на деца, учители и родители, връчихме приза за участие в анкетата “Българско събитие на годината в САЩ” на Виолета Петрова. Тя бе определена от изтегления жребий на 3 март в кметството на Чикаго. Тогава по време на тържеството по случай националния празник на Р.България, президентът на Еврочикаго Петранка Стаматова обяви “Българското събитие на годината в САЩ 2010”, а облечените в национални носии сестрички Никол и Александра Пееви изтеглиха печелившия номер сред гласувалите в анкетата.

Г-жа Виолета Петрова сподели, че никога до сега не е печелила нищо от лотарии, но че е щастлива да преподава в училището, което е организатор на събитие №1 на годината и приема компютъра като награда за дългогодишната си работа като учителка.
С развълнуваните й думи и с обща снимка с учениците (вижте албума по-долу) завърши първото издание на конкурса.


Крайно класиране

на българските събития за 2010 г. според читателския вот:

1. Осмокласници 1-ви випуск  (събрали  27% от гласовете)

Учениците от училище „Джон Атанасов“ в Чикаго са преминали обучение от първи до осми клас  (2002 – 2010 г.г.) – и са единствените засега ученици  в Америка с такова постижение. Това им е коствало 8-годишен труд в свободното им време и е доказателство за упоритостта на децата, за родолюбието на учители и родители. Дипломирането бе съпроводено с голямо тържество-концерт на училището по случай Деня на славянската писменост и култура, на което присъства и Джон Атанасов – младши.

За повече инфо – вижте тук.

2. Много новооткрити български училища в САЩ (20% от гласовете)

Значителното увеличение на броя на българските училища в САЩ, говори не само за увеличение на емиграцията тук, но и за родолюбието на нашите сънародници. Общо българските училища в САЩ са вече над 20.

3. Трети март в Чикаго (17%)

Издигането българското знаме в центъра на Чикаго послучай 3 март -Националния празник на Р.България се превърна в чудесна традиция – линк.

4. Антъни пее с Бочели (10%, )

Това се случи на два концерта на големия италиански певец – в Лос Анджелис и  в Лас Вегас през декември 2010. Малкият Антъни Булгари има страхотен талант за оперно пеене и много вокални педагози му вещаят бляскава кариера.
За повече инфо –линк .

5. Концертите на Ку-Ку Бенд (7%)

За това, че бендът пое риска да организира голямо турне в Америка.
Още инфо – линк.

6. Фестивали на БАА 2010 (6%)

Едно от най-дългогодишните и традиционни български събития в Чикаго. Вижте тук – линк1линк2линк3 Организатор е Българо-американска асоциация  – Чикаго (БАА).

7. Гала концерт – за 24 май в Чикаго (5%)

Американският Lincolnwood Chamber Orchestra с диригент маестро Philip Simmons и младата пианистка Виктория Василенко – лауреат на престижни български и международни награди, повдигнаха изключително нивото на събитието. В концерта отлично се представиха ансамбъл „Хоро“ с художествени ръководители Ирина и Тодор Гочеви и Български фолклорен оркестър „Колорит“ със солист Теменужка Жекова.
За повече инфо – линк към фоторепортажа ни от 24-ти май.

8. Нина Добрев печели Teen Awards (3%)

Нина Добрев направи големияь български пробив в Холивуд, често говори на български в различни тв-шоута и промотира България. Тя играе главна роля в много успешния сериал „Дневниците на вампира“, а някои от сцените в него се разиграват по древните български земи.
За повече инфо – линк1линк2

9. Ал. Алексиев в Auto Show (3%)

Студентът Александър Алексиев e дизайнер на автомобили и е първият българин със специално място на автомобилно изложение в САЩ. За повече инфо – линк.

10. Изложбата „Beyond Borders” (2%)
Oрганизацията „Български художници зад граница“ проведе в центъра на Чикаго изложбата „Отвъд ограниченията“ (Beyond Borders), в която участваха двадесет наши майстори на четката от различни краища на САЩ и от Канада.
За повече инфо – линк.

 Благодарим още веднъж на медийните ни партньори:

– основните: Българска телеграфна агенцияДарикнюз и Българско национално радио;

– и всички, които се отзоваха веднага след тях – повече от 30 медии.   Най-активно се включиха ТВ „Европа“, БНТ, информационните агенции „Фокус“, „БГНЕС“, „Кросс“, „СофияПрес“, вестниците „24часа“, „Труд“ и др., електронните сайтове „Кафене.нет“, „Новините.ком“,  „Дир.бг“, „Вести“, „Иде.ли“, „Русенюз“, „Аз-жената“ и много др. Благодарим и на редакторите на медиите в САЩ, които взеха участие в изготвянето на списъка като BG WORLD и Bulgarica или обещаха да направят това през 2011 г.

Благодарности и на нашите спонсори, осигурили бъдещето на конкурса:

Шефкет Чападжиев – най-известният български бизнесмен в САЩ, Емигрант №1 на България за 2005 година (линк)

Law Offices of Paul T. Marinoff, Ltd. (Пламен Маринов) – семейно, имиграционно право, банкрут, сделки с недвижими имоти (линк)

Tomislav Services, Inc. (Томислав Георгиев) – застраховане, такси и др. услуги (линк).


Кликнете с компютърната мишка върху снимките, за да ги видите по-големи.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.