2024-04-24

34 thoughts on “Новият проект за закон за българите извън България (акценти)

  1. Важното е никовете/имената да не се бъркат едни с други.

  2. Сещам се за поне двама души с името Петър, които са писали и могат разбира се пак да напишат коментари в този сайт. За тях съм сигурна, че това е малкото им име (даже и фамилиите им знам, но както и да е).

    Ще бъде трудно да се различават при това положение тези еднакви имена или никове. (Ако приемем разбира се, че такова е малкото ви име:))

    Всичко е въпрос на добра воля, в крайна сметка.
    Ако някой иска да се скрие във виртуалния свят, все ще намери начин.

    Напишете все пак още някоя буква или цифра, да не са еднакви имената/никовете, които се появяват; да не се объркват другите участници кой кой е.

    –––––

    (За тяхно сведение – подписалият се като „Петър“ в предпоследния коментар е подписвалият се преди като „anonimen“.)

  3. приятно ми е петър
    сега по-добре ли се чувствате

  4. Бих помолила пишешите тук не само, по възможност, да използват кирилица (когато пишат на български разбира се и ако нямат някакви технически затруднения, свързани с използваната азбука),

    но и да се представят с името си, не анонимно – когато охарактеризират други хора, чиито имена са публични и известни.

    –––––––-

    p.s.: Поне моят житейски опит ме е научил, че се крият само или предимно хора, които имат какво да крият.

  5. ето я и кирилицата, добре е че не сте я забравили при толкова години, прекарани в чужбина
    а доколкото разбирам сте се усъвършенствали и шпри хвърляне на карти таро

  6. Молба до модератора: моля обърнете внимание на хората, че добрият тон изисква писане на кирилица. Още повече, когато става дума за държавни служители, работещи в ДАБЧ. Като не са се научили да пишат на български, нямат място на този форум.

  7. Az predlagam niakoi da ne si izbivat kompleksite tuk.
    A za edin proekt na zakon dumata ima Narodnoto subranie.
    Nito kompleksarite nito forumtsite, nito koito i da bilo drug.
    Izglejda horata, koito ne sa se realizirali, si misliat, che kato pliuiat po niakogo shte gi zabelejat
    Chista proba kompleksarski iztsepki.
    Predlagam EuroChicago da ne polzva tochno tezi priomi.
    Mn. e kompleksarsko.

  8. Защо ли ми се струва че тук действително май-доста хора са си ползвали (или ползват) благинките на ДАБЧ? 🙂
    Zashtoto veche ne mogat da polzvat bezkontrolno blaginite na durjavnata slujba,
    А тези думи май се отнасят за всички дето са били поуволнени от двамата хубавци. 🙂
    Хора, явно имате някакви лични проблеми – не си ги решавайте тук. Моля говорете по проектозакона, че за първи път ми се случва да трия коментари.
    До преди малко в нашата анкета резултатите от отговорите на въпроса: Подкрепяте ли отвореното писмо по проекта за Закон за българите и българските общности извън България?
    Да (81%, 22 Votes)
    Не (7%, 2 Votes)
    Не ме интересува (12%, 3 Votes)
    А в нашия конкурс (линк): https://www.eurochicago.com/2011/11/konkurs/
    няма нито едно писъмце в подкрепа на закона. По всичко личи, че Отвореното писмо е основателно. Вероятно скоро трябва да го изпратим до адресатите.
    Total Voters: 27

  9. Lipsata na moral spored men se sudurja v tova, che i dvamata hubavtsi se puchat, che vidite li sa bili predsedateli, a pliuiat kladenetsa, ot kudeto sa pili voda.
    Udostovereniata dobiha populiarnost po vremeto na pavlov, dori ne mu pisha imeto s glavna bukva. Po negovo vreme pochti se zakri agentsiata.
    Mandjukova susho natvori kup gluposi, vkliuchitelno i da zakrepi kanala za udostoverenia v polza na tochno opredeleni hora.
    Zashtoto veche ne mogat da polzvat bezkontrolno blaginite na durjavnata slujba, ne oznachava che triabva da izlivat pomia, puk i bilo to po narejdane na Ginio Ganev (koito iska da oglavi tezi Obshtestveni suveti) podkrepeno finansovo ot Milen Vrabevski.
    I da ne me karat da kaja oshte neshta vuv foruma, zashtoto shte im se vidi tesen sveta.

  10. Бареков поне не е анонимен,
    въпреки че „непровинциалният“ му гняв е просто смешен.

    (Провинциализмът впрочем е ментално, не георграфско понятие.
    Има хора като Бареков, които и след още 20 години в някоя столица – на България, или примерно на някоя друга, като нищо пак да си истанат ментални провициалисти. Единственият начин да поумнеят е да отидат за по-дълго на село, да поогледат с малко по-други очи живота, но такива се издигат по-лесно в социалната стълбица, не обратното.)

    Нито той, обаче и във всеки случай, има право да нарича протестиращи хора с трактори „боклук“; нито подписалият се като „анонимен“ по-горе има право да раздава епитети от рода на „к..ва“ за този ли за онзи, ако наистина се смята за морален.

    Обидните епитети и подхвърляния (още повече, когато са анонимни), издават слабост. Ако човек има какво да каже – за или против някакъв въпрос или теза – като например добър ли е проктозаконът на ДАЧБ или не – той просто може да изложи своите аргументи – били те за или против. Ако няма какво да каже, по-добре да си потърси някой по-жълт сайт или вестник (такива бол), под който да остави коментар или пък да напише даже текст за такъв вестник или сайт. В подобни „медии“ всякакви к..ви, бъркане под юргани, верни или неверни твърдения са нещо като „добър ден“.

  11. Недраги анонимен, думите за морал от вашата уста много ми приличат на думите на Бареков:

    Вие сигурно сте му почитател?

  12. draga mariana
    morala e osnovna predpostavka da davash mnenie za drugite, a kogato takuv vuobshte lipsva, po-dobre e chovek da se skrie.

  13. Драги анонимен, личният живот на хората може би е интересен за жълти издания, предавания и пр., или „жълто“ настоени хора. Има много такива издания и много такива хора може би, в България поне, но обидите и глупостите са всичко друго, само не и аргумент за това добър или един закон или проект за закон, не е ли, и т.н.

  14. Mного красиво! Анонимният Пламен прави декларации и заклеймява ченгетата.
    И всички читатели трябва да му повярваме само заради неговите красиви сини очи, които дори не виждаме.

    Инсинуациите , че този или онзи бил ченге, а пък еди кой си негов син, като способ за дискусия, е жалко.
    Слава богу, няма много хора, които да вярват на подобни дописки.

    Разбира се, нито Божидар Mанов, нито моя милост, сме имали или имаме нещо общо с ченгетата.

    За любопитните, каня ги на 19 декември, в 20ч в пицария Уго, до площад Славейков. Да си носят бележките от Комисията по досиета и ще си ги показваме.

  15. Любо е Любомир Гаврилов, президент на Българо-Френски Форум и координатор на преходния Обществения съвет на българите във Франция.

  16. Агресивният том и анонимният характер на дописката на Пламен (коментар 1) подсказват че става дума я за бивш, я за настоящ доносник. Сега, като парите на ДАНС за „подривна“ дейност и за „доклади“ намаляха, та той си излива злобата върху нас. И по този случай издава „тайни“ с половин уста – стар ченгесарски похват. Пламене, ако си мъж, напиши си името, тогава ще ти отговоря точка по точка на глупостите които си написал. Имай пред вид също, че за клеветничество се носи съдебна отговорност, включително в България.

  17. Единствената реакция на основателното възмущение от законопроекта в страницата на ДАБЧ е:
    „ВАЖНО! На вниманието на българите, българските общности и техните организационни структури! Проект на Закона за българите и българските общности извън Република България. Предложения се приемат и след 30.11.2011 г.“
    Проявено е висшето „благоволение“ да се приемат предложения „… и след 30.11. 2011 г.“, без обаче да е казано докога, как те ще бъдат отразени в текста /очевидно авторите му не се съмняват в него!/ и т.н., и т.н.

  18. Питаш ни: Защо българската диаспора не си отговори на няколко въпроса…
    Пламене, нямам право да говоря от името на българската диаспора и ще се опитам да ти отговоря от свое име, като ти задам помощни и лесни въпроси, които ще ти помогнат сам да си направиш изводите:

    Напр. нужно ли е да участва в каквито и да било избори в Бг, след като от години, даже десетилетия, не живее в Бг?
    Защо, ни делиш, Пламене, като комунист (какъвто съм сигурен, че не искаш да си) на останали в България и избягали от нея? Кажи ми тогава, имал ли е право Ботев да вземе да слезе при Козлодуй и да си жертва главата, само за да се намеси в съня и делата на заспалото врачанско население?

    Вашият хал, уважаеми българи в чужбена,не е като халът на българите в Бг.
    Не е, но дали ни е по-лесно да живеем далеч от майки, сестри и братя, а някой дори далеч от съпрузи и децата си? Живял ли си така поне година? Ако не си – опитай и после съди.

    Ако наистина сте близо 2 млн.- няма нищо лошо, гласувайте за управлението на страната, в която сте – познавате обстановката и т.н.
    И ние гласуваме тук, Пламене, и никой не ни пита защо след като сме живели само 10%-20% от живота си в САЩ, имаме право да дадем вота си. Според теб коя държава познава по-добре един 50 годишен емигрант прекарал само последните 5-10 години на новото място? Дали за 5 години ще се изтрие в паметта всичко, което е преживял първите 45 години или само ще погледне с други очи на преживяното? Оглупял или помъдрял ще бъде?

    Истината е, че от законите в България се интересуват само тези, които се вълнуват от положението у нас и се чувстват свързани с България. Макар и намаляващи като процент те четат новините повече от 90% от българите в България, които биват зомбирани от ТВ-екрана. От закони не се интересуват, най-вече тези които са я загърбили и тези, като Милен Велчев и сие – дето закон не ги лови. Ти нали не си брат’чет на Велчев?

    А колкото до Манов, не знам откъде черпиш информация и би трябвало да кажеш, ако желаеш да ти повярва някой. Но мен ако питаш поне 1 милион българи са били свързани със службите. Това ще рече, че практически във всяка фамилия е имало такива – нима всички те са престъпници? Ако твърдиш това, значи и твоята фамилия е престъпна.
    Даже за фашистите е имало Нюрнбергски процес и след него са били наказани виновните. Не е като у нас дето всички са в кюпа и еднакво (не)виновни.
    И накрая, като извод: Пламене, ти или си се заблудил, или се опитваш да ни манипулираш. Ако е второто – не си познал мястото! Тук се събуират само интелигентни читатели, бягай в някое жълто издание 🙂

  19. Защо българската диаспора не си отговори на няколко въпроса, преди да предлага каквото и да е по промените в Закона за българите в чужбина…Напр. нужно ли е да участва в каквито и да било избори в Бг, след като от години, даже десетилетия, не живее в Бг. Вашият хал, уважаеми българи в чужбена,не е като халът на българите в Бг. Всякакви обяснения, че имате право да гласувате стига до – ако страната, в която живеете, позволи. Ако наистина сте близо 2 млн.- няма нищо лошо, гласувайте за управлението на страната, в която сте – познавате обстановката и т.н. И още нещо – защо точно Стефан Манов, синът на свързания със службите от време оно Божидар Манов – професор под прикритие, е толкова активен? Събира се информация за българите в чужбина,що ли? В тяхното семейство всичко е „случайно случило се“…Как пък не…Дълга история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *