Home » българи зад граница, Избрано

Обсъждане на Закона за българите в чужбина в предаване на БНР

2011.11.26 Няма коментари
Spread the love

Предестателят на ДАБЧ:  Законът за българите в чужбина е необходим, за да въведе ред в принципите, правата и общите положения на нормативната уредба за българите в чужбина.

Проф. Любомир Гаврилов:  Ако може с една дума да обобщим какво искаме – това е думата избори. Искаме българите в чужбина да излъчват чрез избори, не по друг начин, свои представители, които да си говорят с Агенцията за българите в чужбина, с министъра на външните работи, с Цецка Цачева и с всички държавни институции.

Д-р Асен Асенов:  Моето усещане е, че този документ има в голяма степен пожелателен характер.

„Законът за българите в чужбина е необходим, за да въведе ред в принципите, правата и общите положения на нормативната уредба за българите в чужбина“. Това заяви в предаването „Събота 150“ председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов.

„В новия закон не се предвижда създаването на пост на министър, който отговаря или провежда политиката, а се предвижда, че при формирането на всяко правителство да се определи министър от сега съществуващите министри, който да провежда тази политика“, уточни Иванов.

Според проф. Любомир Гаврилов, който е координатор на Преходния обществен съвет на българите във Франция и преподавател в университета във френския град Тулуза, ако се назначи министър за българите в чужбина, емигрантите ще го приемат лошо, или ако стане това – този човек трябва да е някаква безспорна личност.

„Когато Божидар Димитров беше назначен за министър за българите в чужбина, бяхме въодушевени. Обаче се оказа, че общественото мнение в чужбина е абсолютно против. 90% от хората го схващаха това като допълнителна бюрокрация. След това Божидар Димитров предизвика известни скандали, знаем какво се случи. Мисля, че ако вземем предвид този неуспешен опит, в близко бъдеще не би трябвало да се назначава“.

Гаврилов коментира и подготвения проектозакон за българите в чужбина: „Най-важният въпрос за нас – за институционалното представяне на българите в чужбина, не се решава. Хвърля се прах в очите. Сложено е едно заглавие, че има представителство на българите и българските общности в чужбина, а всъщност няма никакво представителство. Ако може с една дума да обобщим какво искаме – това е думата избори. Искаме българите в чужбина да излъчват чрез избори, не по друг начин, свои представители, които да си говорят с Агенцията за българите в чужбина, с министъра на външните работи, с Цецка Цачева и с всички държавни институции. Това е един сложен закон, който не може да се импровизира за една нощ, както си мислят в Агенцията за българите в чужбина. Те предлагат да се избере национален съвет от 15 човека, но ще го избират организациите на българите по света. Значи, че самите българи в чужбина няма да могат да избират своите представители и при това положение те няма да се интересуват от тях и цялата инициатива ще бъде компрометирана в техните очи“.

Д-р Асен Асенов – председател на Центъра на българската общност във Вашингтон, също изказа мнение по темата: „Моето усещане е, че този документ има в голяма степен пожелателен характер. Твърде съм скептичен, че българската държава в този момент има средства, за да осъществи такава широкомащабна политика на работа с българите в чужбина“.

Целите интервюта може да чуете в звуковите файлове чрез:  http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Obzorni/Saturday150/society/Pages/2611balgari-v-chujbina.aspx

Източник:  БНР

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.