Home » Авторски страници, политика

Предизборна анкета за въвеждане на дистанционно явно гласуване (ОТГОВОРИ)

2021.01.31 2 коментара
Spread the loveНа 20 януари 2021 г. в Еврочикаго публикувахме отворено писмо – анкета до партии и движения в България, в което призовахме за въвеждане на дистанционно явно гласуване (ДЯГ). Най-долу на тази страница ще поместваме връзките към получените отговори*.

В продължение на почти 10 години, нашият сайт, носител на наградата на СБЖ за най-добра българска медия зад граница за 2015 г., правеше предизбори интервюта и анкети с партии и политически лидери. Няма българска парламентарна партия, която да не сме питали по различни въпроси за бъдещето на страната ни. Няма и значима партия извън парламента или от опозицията, която да не е била отразявана на страниците ни. Но от отговорите, получени на нашите питания, проличава едно – не съществува единно мнение, почти по нито един важен и основополагащ въпрос за развитието на демокрацията и на страната ни, а някои лидери и партии сменяха посоките на мненията си “от ден до пладне” по няколко пъти. Това бе причината преди няколко години да решим, че е безсмислено повече да ги питаме тях, а да се обърнем и да търсим мнението на хора извън обичайните интервюирани.

Но 2020 г. бе необичайна година – белязана с Ковид и с протести. Предстоят ни необичайни избори, също. Заговори се за мерки за здравето на гласуващите и за необходимостта от въвеждане на гласуване по пощата, поне зад граница. Темата за необходимите мерки за справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, бе в основата на срещите на Президентството с партии и движения в началото на месеца. Предложенията за гласуване по пощата преобладаваха и на проведената онлайн на 11 януари конферентна среща на президента Румен Радев с представители на български организации зад граница. Проведените консултации станаха повод, от името на екипа на нашия сайт, да предложим една иновативна идея**, почерпена от миналогодишните президентски избори в Беларус.

А именно – да се въведе и явен вот, който от своя страна ще позволи гласуването на 04.04.2021 г. да е дистанционно и да е напълно безопасно и за здравето, и за прозрачността на вота.

Първо написахме петиция, с която да разберем доколко хората са готови да възприемат идеята за въвеждане на явен вот – може да я подпишете и Вие (вж. линк).

След това, както споменахме по-горе, мнението ни бе огласено на онлайн срещата с празидента от Петранка Стаматова (вж. линк).

На следващия ден изпратихме до президента Р. Радев и вицепрезидента И. Йотова писмо-предложение  (вж. линк) да отворят дебат за отмяна на тайната на вота на всички български граждани, които сами пожелаят това. Предложено им бе също да инициират национален референдум за по-високи наказния за изборни измами. (На 26 януари получихме отговор от Президентството, който можете да намерите ТУК.

Публикувахме подробна статия за явния вот, за да достигне информацията до повече граждани. Към написаното първи проявиха интерес от БНР (вж. линк) и от сайта Факти.бг. (вж. линк).

Повишаващият се интерес ни накара да създадем Фейсбук група, която може да намерите под името “Явен вот (група за явно гласуване, Open Ballot System, Option A4)”, към която може да се присъедините и Вие (вж. линк).

И след всичко това разпратихме отворено писмо с анкета и предложения до партии, коалиции и движения (въпросите ни ще намерите по-долу), а цялото писмо е на адрес: https://www.eurochicago.com/2021/01/dvot/

Очакваме бързи отговори, които ще публикуваме по реда на пристигането им. Срокът до изборите е кратък, а в Народното събрание вече тече времето за предложения, преди второ четене на нови изменения в Изборния кодекс. Сега е моментът за бърза реакция и всички партии и движения, които заявиха, че желаят гласуване по пощата, да докажат, че действително са загрижени за здравето и за усигуряване на правото на българските гражданите да гласуват. И, тъй като дистационният явен вот е не само по-надежден и прозрачен, но и икономически изгоден и по-бързо приложим от пощенския вот, очакваме тяхната действена подкрепа за идеята. Ако някой възрази, че Конституцията може да се промени единствено от Велико Народно събрание, ще припомним как бе отменено тайното гласуване на съдиите от Висшия съдебен съвет (вж. “Държавен вестник”, бр. 100, от дата 18.12.2015 г., стр 2, и Закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.) И това не единствения закон, който е отменял членове от Конституцията на РБ. Примери има много, нужна е само политическа воля. А, ако преди избори не се покаже това, какво да очакваме след тях?

Обръщаме се и към читателите ни: Ако имате намерение да участвате в предстоящите избори и сте представител на движение, партия или коалиция, до която по някаква причина не е достигнал нашият имейл, но имате желание да се включите в анкетата, пишете на редакционната електронна поща: [email protected] или лично съобщение във Фейсбук до профила на основателя на сайта Петър Стаматов (вж. линк)

Бъдете активни! Ще бъдем благодарни, ако всекидневно каните партии и движения да отговорят на поставените 5 въпроса. Молим, пишете им! Нека заедно подготвим списък с контактни им имейли и ФБ страници, и им задаваме въпросите за дистанционно явно гласуване (ДЯГ), докато не отговорят.

 

Ето въпросите, изпратени до партиите, а след тях са линкове към отговорите:

1. Бихте ли подкрепили промяна на Конституцията на Република България (КРБ) и/или на Изборния кодекс (ИК), така че да се възстанови справедливостта и гласът на българина в България, и на неговият брат в чужбина да са равнопоставени?

2. Подкрепяте ли въвеждането на дистанционното гласуване, поне за тази част от българите, които са възпрепятствани да го направят присъствено?

3. Правилно ли е да се ограничава вотът на български граждани и какво решение предлагате Вие относно гласуването в южната ни съседка?

4. Бихте ли подкрепили изменение и допълнение на КРБ, и/или на ИК, за въвеждане и на ДИСТАНЦИОННО ЯВНО ГЛАСУВАНЕ (ДЯГ), което е по-надеждно, по-евтино и по-безопасно за здравето при пандемия от гласуването по пощата?

5. Готови ли сте да подкрепите по-тежки наказания за нарушения на изборния закон, а ако тези нарушения са доказано умишлени, присъдите да са изравнени с тези, които са предвидени за незаконна промяна на държавната власт?

 

Следват отговорите по реда на пристигането им:

1. Първи, само няколко часа след като изпратихме въпросите по имейл, отговор ни върнаха от Политическа партия “Пряка Демокрация” – първите, които подкрепиха предложението за дистанционен и явен вот (вж. линк).

2. ПП „БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ“ подкрепя въвеждането на явния вот като мажоритарен вот (вж.линк).

3. За предстоящите избори “Демократична България” настоява за автоматично разкриване на секции на повече места в чужбина (вж. линк)

4. Българска демократична общност, отговор на анкета на Еврочикаго (вж. линк)

5. Общество за Нова България. Отговор на анкета на Еврочикаго (вж. линк)

6. Гражданската платформа “Изправи се.БГ”. Отговор на анкета на Еврочикаго  (вж. линк)

7. ВМРО. Отговор на анкета на Еврочикаго (вж. линк)

8. ПП “Републиканци за България”. Отговор на анкета на Еврочикаго (вж. линк)

9. ….

————————————————————————————

* Отговорилите на Анкетата се възползват от чудесната възможност за безплатна реклама. Започне ли предизборната надпревара, цените са фиксирани пред ЦИК.

** Идеята съвсем не е иновативна, както разбрахме впоследствие. Оказа се, че в много държави е имало и продължават да текат дебати и предложения по темата. Вж. статия на The Washington Post, публикувана под заглавие: “Искате ли да подобрите демокрацията? Отменете тайното гласуване!”

***Още линкове по темата в нашия сайт и в различни издания:
fakti.bg Pakistan (link1) (link2), Анкета за българи в чужбина, Проф.М.Константинов за Еврочикаго, Питане към българските конституционни съдии, П. Стаматов в “ДЕНЯТ с В. Дремджиев”. Избори в чужбина – имат ли смисъл, как да гласуваме и за кого?. Дистанциооно гласуване, но с контролен код.
.

2 коментара »

  • Milena Petkova Petkova said:

    Да спрем задкулисните манипулации !!! За пълна прозрачност на изборите !!! Суверенът говори !!!

  • Елеонора Цветанова said:

    На 12ти декември 2016г по настояване на ЕС е приет закон за електронно гласуване, който по обясними причини не е прилаган до момента. Скоро четох някъде, че същия закон вече е отменен😢
    Да, Конституцията трябва да бъде променена.
    Всички поправки приети от от обикновено народно събрание, трябва да бъдат отменени или променени, защото обслужват интересите на управляващите, без значение от коя партия са!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.