Home » Авторски страници, политика

За предстоящите избори “Демократична България” настоява за автоматично разкриване на секции на повече места в чужбина

2021.01.26 Един коментар
Spread the love

Българи от чужбина, организирани с петиция от нашия информационен портал Еврочикаго, поискаха да могат да гласуват с ЯВЕН ВОТ на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Първоначално идеята беше представена от Петранка Стаматова, по време на видеоконферентна връзка между президента Радев и българи в чужбина. Онлайн срещата бе проведена в рамките на консултациите с президента, по повод предстоящите избори.

На 20 януари Еврочикаго публикува отворено писмо – анкета до партии и движения в България, в което призовава за въвеждане на дистанционно явно гласуване (ДЯГ).

Писмата, които вече получаваме, ще бъдат събрани и анализирани в специална сборна тема (вж.линк).

.

По-долу публикуваме отговорите от обединението “Демократична България”

.

1. Бихте ли подкрепили промяна на Конституцията (КРБ) и/или на Изборния кодекс (ИК), така че да се възстанови справедливостта и гласът на българина в България, и на неговият брат в чужбина да са равнопоставени?

Не само бихме подкрепили промяна на изборните правила, но от “Демократична България”, макар на този етап като извънпарламентарна политическа сила, вече инициирахме такива. Непосредствено след консултациите при президента представихме на Народното събрание проект за промени в Изборния кодекс за въвеждане на предварително гласуване по пощата. Подобен законопроект дадохме още през 2018 г., но тогава нито един народен представител не пожела да го внесе. Вярваме, че гласуването по пощата, като изпитана и утвърдена практика в редица държави, е адекватният отговор и най-добрата възможност българите в чужбина да участват в изборите. 

2. Подкрепяте ли въвеждането на дистанционното гласуване, поне за тази част от българите, които са възпрепятствани да го направят присъствено?

Подкрепяме въвеждането му за всички български граждани и имаме законопроект и за електронно дистанционно гласуване, също внесен през 2018 г. Освен това голяма част от хората, които бяха в Инициативния комитет “Гласувай без граници” за референдума през 2015 г., в който почти 2 милиона граждани подкрепиха електронното дистанционно гласуване, са част от “Да, България” и са горещи защитници на този способ. 

3. Правилно ли е да се ограничава вотът на български граждани и какво решение предлагате Вие относно гласуването в южната ни съседка?

Не е правилно да се ограничават права. Според Конституцията, пълнолетните български граждани имат право да избират органите си на управление. Институциите са тези, които не бива да пречат на този процес. В последните дни законодателят в България заговори, че е твърде късно за промени в изборните правила. Ние от “Демократична България” вече призовахме Народното събрание поне да върне възможността за автоматично разкриване на изборни секции в чужбина на местата, където на предишни избори са гласували над 100 души. 

4. Бихте ли подкрепили изменение и допълнение на КРБ, и/или на ИК, за въвеждане и на ДИСТАНЦИОННО ЯВНО ГЛАСУВАНЕ (ДЯГ), което е по-надеждно, по-евтино и по-безопасно за здравето при пандемия от гласуването по пощата?

Тайната на вота е важна гаранция за свободата на избор. 

5. Готови ли сте да подкрепите по-тежки наказания за нарушения на изборния закон, а ако тези нарушения са доказано умишлени, присъдите да са изравнени с тези, които са предвидени за незаконна промяна на държавната власт? 

Готови сме да водим дебати по всички предложения, свързани с подобряването на изборния процес в България. Неслучайно в проекта ни за въвеждане на пощенско гласуване предвидихме и сериозни наказания за нарушения: за гласуване от името на друг човек – глоба от 5 хил. до 20 хил. лева., а за неспазване на забраната за обявяване на междинни резултати – глоба от 10 хил. до 25 хил. лева за физически лица и от 15 хил. до 30 хил. лева за юридическите лица. Не бива да се забравя, че не само тежестта на наказанията, но и волята на отговорните институции да контролират съвестно процеса е важна за крайния ефект.

www.demokrati.bg

————————————————————————————————–

* Обединението “Демократична България” е съставено от политическите партии “Да, България!”, “Демократи за силна България” и „Зелено движение”.

** В последствие получихме имейл и от Христо Генев. Следва неговият текст:

Здравейте, прилагам ви част от нашите позиции и предложения относно ИК. Мисля, че те отговарят изцяло на вашите въпроси. Разбира се,ако имате други въпроси, ще отговорим по-конкретно.

www.demokrati.bg/predlozheniya-za-garantirane-na-konstitutsionnoto-pravo-na-glas-i-bezopasnostta-na-parlamentarnite-izbori/
www.demokrati.bg/proekt-za-vavezhdane-na-videonablyudenie-v-realno-vreme-na-broeneto-na-glasovete-i-e-podpiski-za-izborite/
www.demokrati.bg/demokratichna-balgariya-predlozhi-zakonodatelni-promeni-za-onlajn-izlachvane-na-broeneto-na-byuletinite/
www.demokrati.bg/zakonoproekt-za-promeni-v-izborniya-kodeks-za-vavezhdane-na-poshtensko-glasuvane/
www.demokrati.bg/demokratichna-balgariya-vnese-zakonoproekt-za-vavezhdane-na-glasuvane-po-poshtata/

.

.

One Comment »

  • Анастасов said:

    Тези ако си махнеха тримата “водачи” можеха и да влязат в Парламента, ама пусти кокал, няма пускане! Заради пингвина, оня с пищова и депутатчето им в Европарламента ще си останат пак с пръст у….

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.