Home » Авторски страници, политика

Общество за Нова България. Отговор на анкета на Еврочикаго

2021.01.29 Няма коментари
Spread the love

 

Българи от чужбина, организирани с петиция от нашия информационен портал Еврочикаго, поискаха да могат да гласуват с ЯВЕН ВОТ на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Първоначално идеята беше представена от Петранка Стаматова, по време на видеоконферентна връзка между президента Радев и българи в чужбина. Онлайн срещата бе проведена в рамките на консултациите с президента, по повод предстоящите избори.

На 20 януари Еврочикаго публикува отворено писмо – анкета до партии и движения в България, в което призовава за въвеждане на дистанционно явно гласуване (ДЯГ).

Писмата, които вече получаваме, ще бъдат събрани и анализирани в специална сборна тема (вж. линк).

.

Следва писмото с отговори на ПП “Общество за Нова България”.

Благодаря за запитването и инициативата. Минавам към въпросите, които сме разисквали многократно в събраниятта и форумите на партията “Общество за Нова България”.

По първия въпрос – Бихте ли подкрепили промяна на Конституцията (КРБ) и/или на Изборния кодекс (ИК), така че да се възстанови справедливостта и гласът на българина в България, и на неговият брат в чужбина да са равнопоставени?

Да, ние сме за свикване на ВНС с конкретни предложения за промяна в Конституцията и ИК.

По втория въпрос – Подкрепяте ли въвеждането на дистанционното гласуване, поне за тази част от българите, които са възпрепятствани да го направят присъствено?

Въвеждането на алтернативно дистанционно гласуване е приоритет в нашите предложения. Принципът за активна регистрация в електронна платформа за интернет гласуване с електронен подпис и насочване на вота в избирателен район по адресна регистрация в личната карта.

Трето – Правилно ли е да се ограничава вотът на български граждани и какво решение предлагате Вие относно гласуването в южна ни съседка?

Всеки български гражданин с избирателни права би трябвало да е облекчен да упражни това си право, независимо от неговото местоположение.

Четвърто – Бихте ли подкрепили и евентуално инициирали изменение и допълнение на КРБ, и/или на ИК, за въвеждане и на дистанционно явно гласуване?

Това единствено би могло да се случи с въвеждане на гласуване по пощата или в затворен плик в кметската администрация, която се упълномощава да завери вота в секцията в деня на изборите. Изискването е да има изрична декларация от гласуващия.

Пето – Готови ли сте да подкрепите по-тежки наказания за нарушения на изборния закон, а ако тези нарушения са доказано умишлени, присъдите да са изравнени с тези, които са предвидени за незаконна промяна на държавната власт?

Многократно сме заявявали, че е необходимо присъствие на магистрати в ЦИК, ОИК и РИК, за легитимиране на честното протичане на изборите, както и за гарантирането от съдебната власт на независимостта на цялата процедура. Да, криминализиране и строги наказания за умишлени действия по фалшифициране и манипулиране на изборите.

С уважение:

Калин Крулев,

зам.-председател на ПП “Общество за Нова България”

http://onbg.org/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.