Home » Авторски страници, политика

Коя е главната поука от изборите в Беларус?

2020.08.10 9 коментара
Spread the love

.

Информационните ни агенции и медии, в духа на отдавнашни традиции, цитират ТАСС за резултатите от вчерашните президентски избори в Беларус (вж. снимката).

Ето какво съобщава БТА: “Президентът на Беларус Александър Лукашенко е получил 80,23 на сто от гласовете на вчерашните избори за държавен глава. Това показват предварителни данни, огласени днес от председателя на ЦИК Лидия Ермошина, предаде ТАСС.
Следва основният кандидат на опозицията Светлана Тихановска с 9,90 на сто от гласовете. Бившият депутат от парламента Анна Канопацка получава 1,68 процента, председателят на партия “Беларуска социалдемократическа общност” Сергей Черечен – 1,13, съпредседателят на обществено движение “Кажи истината” Андрей Дмитриев – 1,04 на сто. “Против всички” са гласували 6,02 процента от избирателите.
Тези предварителни данни предстои да бъдат уточнени, но едва ли ще има съществена промяна, посочи Ермошина. Официалният резултат според нея ще бъде оповестен на 14 август. Активността на вчерашните избори е била 84,23 на сто, добави тя.
Тази нощ в Минск имаше масови безредици, при които според правозащитници е загинал един човек. Столичният център бе отцепен от специални полицейски сили. Тази сутрин обстановката в района е спокойна, отцеплението е вдигнато, добавя ТАСС.

В същото време много независими медии и източници съобщават, че реално Тихановска побеждава в секциите, в които резултатите не са фалшифицирани.

Така например в 70-ти участък на Фрунзенски район в Минск Лукашенко е събрал само 255 гласа, а Тихановска почти осем пъти повече – 1989 гласа. (Вж. снимки на протоколи)


.

Това бе причината, за първи път в историята на Беларус, часове след затварянето на изборните секции, избирателната комисия да не публикува никакви официални резултати.

По-късно официалните резултати посочиха, че 80% от гласовете са за Лукашенко, а неофициалните – че гласувалите за него са малко над 10%.

В столицата Минск към полунощ бяха издигнати барикади, а силите за сигурност използваха насилие и гумени патрони, водни оръдия и звукови гранати, за да ги разгонят. Град Брест пък е под практическа блоката на силите за сигурност. Протести има и в други по-малки градове.

Може да научите повече за ситуацията от ТУК или от видеото на прякото предаване на канала «Настоящее время»:

Вижте след 5:34:30 ч. и ще разберете, че правителството е изключило около полунощ в страната дори интернет.

А след 5:39 ч. ще видите и част от жестоките сблъсъци на гражданите срещу охранителните органи.

Как се лее там кръв (вж. следващата снимка) може да научите от други независими медии, а тук ми се иска да помислим можеше ли да се избегне всичко това?


.
Възможно ли е с избори гражданите да изгонят тиранина(ните) си, при условие, че нямат контрола над ЦИК, големи медии, полиция и армия?
.

Ето какво пише в своя Фейсбук профил руският журналист-опозиционер Виктор Шендерович:

«Чрез груба фалшификация на изборите, Лукашенко сам се вкара в ъгъла и сега не му остава нищо друго, освен насилие.» И добавя:
«Много тревожно. Кръвта изглежда неизбежна.
Проклятие на тиранията.
И, разбира се, онези, които вече са забелязали, че беларуската 2020-а е, най-вероятно, нашата 2024-та, са прави… Ние гледаме в това огледално отражение с надежда и тревога.»


Т.е. Виктор Шендерович почти не вярва на мирна победа над Путин на избори в Русия. Но, ако най-голямата държава в света се управлява еднолично, то възможно ли е победата у нас над силите на статуквото на предстоящите избори, та дори и Бойко Борисов да си подаде още днес оставката?

Може ли статуквото да си тръгне по мирен път?

Вече многократно сме писали на страниците на Еврочикаго, че това е много просто, стига да има политическа воля и да се направят изменения в Изборния кодекс – най-важния политически закон на Р. България. И това може да се постигне чрез въвеждане на “бяла бюлетина”, което депутатите, разбира се, няма доброволно да направят. При висок процент (над 50%) на гласували с “бяла бюлетина” от това би могло да следва разпускане на всички политически партии и забрана на ръководствата им да участват в политическия живот, т.е. необходимо е да създадат  и издигнат нови партии с нови ръководства.

Подробности за истинската “бяла бюлетина” и разликата й от фиктивното квадратче “Против всички” може да откриете на следните връзки: линк1 и линк2.  Друг начин за безкръвно разбиване на статуквото сме посочили в “Рецепти за България”. Но днес ще Ви предложим съвсем нов път, подсказан от ситуацията в Берарус и Русия. И ако експерти предполагат, че това е път към спасение за тях, то за нас, за България ще е още по-лесно.

Каква е същността на новото ни предложение?

Вижте статията (линк) от преди няколко дни на «Дойче веле», в която се съобщава, че в Беларус програмисти са създали платформа за защита от измами с избори (проект “Глас”), към която само за няколко дни се присъединиха около 500 хиляди души.

Принципът на работа на проекта “Глас” е доста прост – отказване от тайния вот, като избирателите чрез мобилния си телефонен номер се регистрират в платформата, чрез чат ботове в съобщенията на Viber и Telegram, като посочват за кого планират да гласуват. А в самия изборен ден гражданите изпращат снимка от бюлетината си в програма, която ще обработи всички гласове и ще публикува алтернативни резултати от изборите.

Както може да се очаква, и особено след бързото и масово приемане на проекта «Голос» сред гражданите, Лукашенко каза НЕ, а Генерална прокуратура на Беларус заплаши с глоби за снимки на бюлетини в Интернет.

Според Генералната прокуратура, алтернативното преброяване на гласове, което става възможно благодарение на подобни инициативи, противоречи на тайния вот и на правилото, според което изключителното право на организиране на проучвания на общественото мнение и социологически изследвания принадлежи на Комисията за проучвания на общественото мнение при Националната академия на науките в Беларус.

Прокуратурата предупреди също: “Освен това, провеждането на такива онлайн проучвания може да доведе до неправилно получаване на лични данни на граждани от организаторите и трети страни. И това, от своя страна, може да стане фактор, допринасящ за тяхното разкриване без съгласието на собствениците на информация.»

И, за всеки случай, както писахме и по-горе, практически в Беларус почти напълно бе прекъснат интернетът за няколко часа.

Но подобна идея вече е предложена и в Русия, където дистанционният интернет вот набира скорост и вече бе приложен на последните избори – първо в Москва, а после и в страната.

Преди дни е предложено на лидерите на всички фракции в Московската градска дума да вземат политическо решение и в бъдеще да бъде разрешено на медиите да публикуват програмен код, с който всеки гражданин, дал гласа си по интернет, ще може да провери как се е отчетен неговият вот. Това вече бе правено преди и кодът бе публикуван от радио «Ехото на Москва», както и от сайта «Медуза». Практически това е отказ от тайния вот. Защото, щом Вие може да видите как е отчетен гласът Ви, то и някой седящ до Вас, например Ваш началник, може да го направи.

На базата на натрупания дотук опит от страните в бившия Източен блок, и в България вече се събират поддръжници за отмяна на тайния вот.

Ето част от черновата на писмо до председателя на Народното събрание и депутатите от НС, което се разпространява в различни групи в социалните мрежи:

«Ние, долуподписаните българи от страната и чужбина, сме много обезпокоени от случващото се в България.

Ето защо след обсъждания и анкети Ви предлагаме да направите малка, но важна промяна в Изборния кодекс, която, вярваме, ще удовлетвори повечето българи, ще помогне да се намали недоверието към политическата система, към институциите и управлението на страната и следователно ще е в интерес на цялото ни общество.

Нашето предложение е лесно приложимо и е икономически изгодно. То е следното:
Предлагаме на следващите редовни или предсрочни избори, освен традиционния ТАЕН ВОТ, да се въведе правото на глас с ЯВЕН (ОТКРИТ) ВОТ. (Като открит означава – следизборни списъци с явни резултати, кой за кого е гласувал.) Отново подчертаваме, това гласуване да бъде само за тези, които доброволно се включат в него, а останалите ще гласуват, както и на предишните избори.

Нашето предложение в никакъв случай не нарушава европейското право, не нарушава правата на човека и неговите свободи. Нещо повече – получените становища по предложението разкриват много бъдещи ползи за държавата и обществото ни.
По-долу ще изброим някои от тях, които могат да се запишат директно в мотивите на бъдещия законопроект.

Явният вот е път към още по-голямо демократизиране на обществото – път към пряката демокрация и така често повтаряното в последно време народовластие.
Освен това тази поправка в Избирателния кодекс почти автоматично ще поправи една отдавнашна несправедливост и нарушение на законните права на българските граждани, живеещи или работещи в чужбина. Всички те ще могат да гласуват с явния си вот за бъдещето на страната.
С въвеждане на явните списъци ще се намали работата на комисиите, преброителите, изборните машини и съпътстващия персонал. И така всеки глас, който днес «струва» на държавния бюджет от порядъка от 5 до 10 лв., ще «поевтинее» до броени стотинки.

И накрая, най-важното според нас. Много пъти сме чували и дори са се водели съдебни дела за това, че на някого вотът му бил изчезнал или подменен. А по предложения от нас начин ще се повиши доверието в изборната система поне с толкова проценти, с колкото са гласувалите явно на избори. Ако 100% в изборния ден гласуват явно, то и доверието за изборни измами ще се възстанови на 100%.»

Завършвайки, се обръщам към читателите, прочели всичко дотук.

Ако смятате, че отказването от тайната на вота ще помогне за промяната в България, то свържете се със създателите на подписката. Нека тя достигне до повече хора – разпространете я!

Ако не харесвате новата идея, то дайте разумни доводи срещу нея, предложете алтернатива, а не постъпвайте като Лукашенко. Очакваме коментарите Ви!

(П.П.: Докато пишех горните редове, от Беларус дойде новина – Светлана Тихановская не признава официалните изборни резултати и преброените тайно гласове. А, ако вотът бе явен, щеше ли да се стигне до това?)

Петър Стаматов

9 коментара »

 • Peter S (author) said:

  На снимката долу – изборен наблюдател в Беларус, а снимката на нашите наблюдатели сами може да се досетите каква е 🙂

  Може да се свържете с един от авторите на подписката за ЯВЕН ВОТ, за който писахме в текста на статията горе, като го откриете във Фейсбук на адрес:
  https://www.facebook.com/nedelchev75
  .

  .

 • Тодор Бойчев said:

  Нищо ново под слънцето. Ня мен ми е ясна и ситуацията в Русия, в Белорусия по-малко. Но, това си е тяхна вътрешна работа……..

  Петре, аз предлагам Поименен вот. Имам го в моите публикации. От една за оспорване на власт, а от друга срещу злоупотреби. Но, това е пожелание на избирателя.

  Какво да кажа? Преди имаше идеология в управлението на държавата. Днес има корпоративни нагласи.

  Затова, аз предлагам Поименен вот!
  Поименният вот е за граждани с изявена гражданска и политическа култура. За мен това е мярка и срещу Ренегатството, което е вредно поведение за политическата система.
  Поименният вот е филтър за чиста политика. Това е гаранция и срещу случайните хора в политиката.
  Това е моето предложение. Попадна на точния човек.

 • Peter S (author) said:

  Тодоре, броя те един повече за явен и поименен вот.

 • Petio said:

  И аз съм за по-пряка демокрация, местни референдуми, кампании за политичиеско ограмотяване и гласуване за имена, които само да отговарят на няколко критерии като неосъждани за рецидив, тежко престъпление итн, завършено поне средно образование, трудов стаж, без конфликт на интереси, злоупотреби итн. Но името да се пише от избирателя. Тогава избирателен ценз няма да е нужен, Който може да пише, ще пише. Електронно гласуване също. Без дипломатически имунитет за сериозни престъпления. Разпускане на ЦИК. Президентска република с нови избори и референдумна система. Депутатски заплати и местни, на ръководни места, малко над средните, с бонусна система за резултати, която да се валидира с референдум от гражданите, веднъж годишно. Граждански журита и смесени комисии с експерти, политици и граждани по различни въпроси, проекти, които да се обновяват ако проектите са дългосрочни, а за кратки проекти, комисиите да са временни.

 • Nik said:

  Гласуването в Древна Атина – люлката на демокрацията – първоначално е било явно.

  Всъщност, масите изобщо не се замислят каква е връзката между “глас” и “гласуване”.

  А тя е пряка – древногръцкият “демос” /не Народ, а “въоръжени хора”/ решавал на агората /централния градски площад/ кой законопроект на коя партия /група около съответен плутократ/ да бъде приет не тайно, а с НАДВИКВАНЕ.

  Тайно е било само ОСТРАКИРАНЕТО – екстрадиране на неудобен за мнозинството виден гражданин на Атина.

  25 века по-късно, във века на АйТи технологиите, тайното гласуване е нещо като превръзка върху срамотиите на демокрацията – практически властите знаят кой за кого ще гласува, респ. за кого е гласувал.

  Днес тайното гласуване е израз на фалщиво спокойствие у електоралната единица, че така няма да бъде държана отговорна за съдбоносни за държавата решения…

  …Също като демагозите /народните представители/, които според фактическата днешна “конституция” не отговарят наказателно, административно, граждански и морално за взетите от тях решения в Парламента!

  В резюме:
  ТАЙНОТО ГЛАСУВАНЕ е еквивалент на БЕЗОТГОВОРНОСТ.

 • Tino said:

  The biggest argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter.
  – Winston Churchill

 • Симеон said:

  Много интересно, и много напредничаво.

 • Стилиян Костов said:

  По каква причина хората, които не финансират правителствените начинания следва да имат думат какви да бъдат те? Никога не съм разбирал желанието на хората, които не плащат данъци в България да гласуват за техния размер и как да се харчат. При това никога не съм забелязвал желание да гласуват в изборите да речем в Испания (гдето ходят на почивка) или Сиера Леоне (отгдето са диамантите за годежния пръстен) или пази Боже Китай (отгдето идва всичко друго).

 • Mariana said:

  Българските граждани, дали в страната или зад граница, са граждани на България, имащи всички права като такива, според конституцията. Нашите сънародници зад граница, освен, че са най-големият “чуждестранен инвеститор” със средствата, които пращат в родината, имат често и имоти в България, за които плащат данъци. За повечето от тях, където и да отидат да живеят и работят, за да осигурят по-добър живот на себе си и семействата си, родината винаги е в сърцата им. Те, освен това, не биват да се бъркат с туристи, отишли на почивка в Испания, Китай или където и да било другаде.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.