Home » Авторски страници, политика

Партия “Пряка Демокрация” подкрепи първа предложението за дистанционен и явен вот

2021.01.23 Един коментар
Spread the love

Българи от чужбина, организирани с петиция от нашия информационен портал Еврочикаго, поискаха да могат да гласуват с явен, открит вот на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Първоначално идеята беше представена от Петранка Стаматова, по време на видеоконферентна връзка между президента Радев и българи в чужбина. Онлайн срещата бе проведена в рамките на консултациите с президента, по повод предстоящите избори.

На 20 януари Еврочикаго публикува отворено писмо – анкета до партии и движения в България, в което призовава за въвеждане на дистанционно явно гласуване (ДЯГ).

Отговорите, които вече получаваме, ще бъдат публикувани и анализирани в специална сборна тема (вж.линк).

 

Първи, само няколко часа след като изпратихме въпросите по имейл, отговор ни върнаха от Политическа партия “Пряка Демокрация”.

Ето как е отговорил на нашите въпроси нейния председател Петър Клисаров*:

1. Бихте ли подкрепили промяна на Конституцията на Република България (КРБ) и/или на Изборния кодекс (ИК), така че да се възстанови справедливостта и гласът на българина в България, и на неговият брат в чужбина да са равнопоставени?

Отговор: ДА.

2. Подкрепяте ли въвеждането на дистанционното гласуване, поне за тази част от българите, които са възпрепятствани да го направят присъствено?

Отговор: ДА, и то не за част, а за всички.

3. Правилно ли е да се ограничава вотът на български граждани и какво решение предлагате Вие относно гласуването в южната ни съседка?

Отговор: НЕ е правилно, те са български граждани като всички българи по света. Въпросът “Какво решение предлагате?” е некоректен и недемократичен. Ако ДПС, ДОСТ и т.н. са етнически партии, това е работа на съда и евентуално на референдум. Това, че сегашните политици не могат и не искат да решат този проблем, е явен признак на импотентност и зависимост.

4. Бихте ли подкрепили изменение и допълнение на КРБ, и/или на ИК, за въвеждане и на ДИСТАНЦИОННО ЯВНО ГЛАСУВАНЕ (ДЯГ), което е по-надеждно, по-евтино и по-безопасно за здравето при пандемия от гласуването по пощата?

Отговор: ДА. Въпросът е повторение на въпрос № 2.

5. Готови ли сте да подкрепите по-тежки наказания за нарушения на изборния закон, а ако тези нарушения са доказано умишлени, присъдите да са изравнени с тези, които са предвидени за незаконна промяна на държавната власт?

Отговор: ДА.

 

——————————————————————————————-

* Петър Клисаров е роден в София през 1968 г. През 1990 г. емигрира в Торонто, Канада. Политолог и автор на книгите “Игрите на властта” (2012 г.), “Огледалото на протестите 2013-2014 г.” и др. В момента Клисаров живее в София.
ПП “Пряка Демокрация”, чийто основател е Клисаров, вече има свой голям успех – кмет на Ямбол е припозналият идеите на партията Валентин Ревански. За още информация вижте ТУК.

**Още по темата и как да се включите в обсъждането вж. ТУК.

.

One Comment »

  • Елеонора Цветанова said:

    Подкрепям!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.