Home » Авторски страници, политика

Писмо от Еврочикаго до Президентството на РБ

2021.01.14 2 коментара
Spread the love

Уважаеми г-н Румен Радев,
Уважаеми г-жо Илияна Йотова,

Консултациите Ви от 11 януари с българи от чужбина, във връзка с провеждане на парламентарни избори през 2021 г. и предприемането на необходимите мерки за справедлив изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, получиха широк отзвук. На нашия сайт Еврочикаго също бе поместена информация и видео.

С настоящето писмо любезно напомняме, че Ви бе изпратено писменото мнение на Петранка Стаматова, което също публикувахме – линк: www.eurochicago.com/2021/01/petra/

По долу ще си позволим да обобщим най-главните искания и предложения в него, още повече, че част от съдържанието му предварително бе консултирано с част от екипа на нашия сайт и с някои от редовните ни читатели.

Бихме искали да получим отговор от президенството като институция, който ще публикуваме, за да могат повече български граждани зад граница да бъдат информирани по въпросите, които засягат конституционните им права.

Уважаеми г-н Радев,

Интересува ни и дали ще упражните правото си на инициатива за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, във връзка с нарушените изобрни права на българските граждани в чужбина?

Бихте ли включили някое от посочените по-долу предложения при бъдещите си обръщения към Народното събрание? Имате ли намерение да свикате референдум до края на мандата си и дали бихте включили в него точка за по-високи наказания за изборни измами и за купуване на гласове?

Отбелязваме най-важните моменти от писмото на П. Стаматова:

1. Възможно ли е Вашето съдействие, така че на предстоящото преброяване на българските граждани (2020-2021 г.) да се пусне отделна анкета (за доброволно участие на съгражданите ни в чужбина) с примерно питане: «Колко месеца в годината живеете извън България и в коя държава зад граница пребивавате най-дълго?». Подобна анкета е по силите и на медиите в чужбина, и при нужда може да съдействаме.

2. Следващият интересуващ ни въпрос е въвеждането на явен вот, посредством дистнационно гласуване, при което гласувалият получава ключ и може да провери как е отчетен гласът му. Според данните от досегашните избори, гласуват по-малко от 10% от българските граждани в чужбина. Ресурсът, който се хвърля да се открият 300-400 секции по света, до голяма степен обхваща много малка част от българските граждани. Реално тези пари, хвърлени за секции, са само смокинов лист, който прикрива нежеланието на законотворците проблемът с гласуването да се реши генерално…

А тайното гласуване – електронно или по пощата – не премахва напълно различията в гласуването в България и зад граница, и съответно нарушава Българската Конституция, и по-точно чл. 26. (1) – за правната равнопоставеност на всички български граждани. При такова гласуване няма как да бъде отчетен преференциалният вот и разпределението на подадените гласове по избирателни райони. Зад граница не можем да гласуваме за независими кандидати, което ги поставя и тях, и нас в неравностойно, ощетено положение.

Несправедливостта може да бъде поправена, като се отмени тайната на вота на всички български граждани, които сами пожелаят това. Разбира се, които не пожелаят, могат да гласуват, както и досега.

Възможно ли е до края на мандата Ви да инициирате изменение и допълнение на КРБ за въвеждане на явно гласуване (поне в чужбина и поне за пожелалите да гласуват така)? Смятате ли, че е необходим дебат по темата и бихте ли го повдигнали?

3. Президентството би ли поръчало проучване сред българските граждани, което да установи каква част от тях смятат, че предстоящите избори са предопределени и ще са компроментирани? (Според непредставителните ни допитвания, този процент е около 90%.)

4. Президентството би ли поискало информация за последните 10 години, колко от разкритите нарушения по време на избори са стигнали до съд, какъв е броят на осъдените и какъв е размерът на наказанията? Нашата информация е, че основните наказания са глоби.
Бихте ли повдигнали дебат по-темата и възможно ли е да поставите въпроса за по-тежки наказания на бъдещ референдум, заедно с други наболели въпроси, които вълнуват българските граждани?

5. Може ли президенството да поиска справка, колко държавни средства за медийни пакети не са върнати в хазната, в нарушение на закона, и да поиска те да бъдат възстановени с лихвите?

От възстановените суми ЦИК може да задели средства за мотивиране на българските граждани в чужбина за участие в изборите в България. Досега ЦИК се обръщала към българските медии зад граница, но само за безплатни кампании.

 

Уважаема г-жо Йотова,

По закон вицепрезидентът дава и възстановява българско гражданство. Ето защо се обръщаме към Вас, във връзка със съобщение в медиите, излязло вчера. На сайта на Нова телевизия четем:

“Специални лични карти да получават българите, които са родени в чужбина, както и тези от старите български общности. С въпросните документи те ще могат да влизат по всяко време в България без виза, да работят и учат, но не и да пътуват из ЕС. Това предложение на ВМРО за промени в Закона за личните документи беше прието на първо четене в парламента със 102 гласа “за”, 23 “против” и 4 въздържали се.
Специалните документи са предвидени за старите ни общности в Сърбия, Молдова, Албания, Македония, Украйна и общности от старата българска емиграция в САЩ, Канада и Западна Европа. По разлини статистики и изчисления тези българи са около 5 милиона.”

Във връзка с тази информация за специални лични карти (която, впрочем, звучи противоречиво, що се отнася до българските емигрантски общности в САЩ, Канада и Западна Европа), Ви заявяваме, че за нас това е поредният недомислен закон, предложен без широко обсъждане с представители на различни български общности – и емигрантски, и исторически, който не е ясно и в какво взаимодействие ще влезе със сега действащото законодателство в тази област.

Очакваме Вашите мнения и отговори на повдигнатите въпроси.

С уважение,

Петър Стаматов – основател на Еврочикаго
Мариана Христова – редактор на Еврочикаго

.

 

2 коментара »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.