Home » Авторски страници, политика

ПП „Българско националено обединение“ подкрепя въвеждането на явния вот като мажоритарен вот

2021.01.25 Един коментар
Spread the love

Българи от чужбина, организирани с петиция от нашия информационен портал Еврочикаго, поискаха да могат да гласуват с ЯВЕН ВОТ на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Първоначално идеята беше представена от Петранка Стаматова, по време на видеоконферентна връзка между президента Радев и българи в чужбина. Онлайн срещата бе проведена в рамките на консултациите с президента, по повод предстоящите избори.

На 20 януари Еврочикаго публикува отворено писмо – анкета до партии и движения в България, в което призовава за въвеждане на дистанционно явно гласуване (ДЯГ).

Отговорите, които вече получаваме, ще бъдат публикувани и анализирани в специална сборна тема (вж. линк).

По-долу е пълният текст на писмото – отговор на Политическа партия „БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ“ – БНО.

.

Скъпи Родолюбци,

Благодарим за отвореното писмо, с което провокирате политическите партии да помислят не само на думи, а и с какви действия и решения ще дадат адекватен отговор в една толкова трудна за света ситуация, каквато се оказа Ковид-19 и реализиране на предстоящите избори за народни представители.

Адекватен за ситуация, в която всичко се случва необичайно различно от живота, който познаваме. Въпреки това, правата на всеки български гражданин по света, на тези като граждани на Европейския съюз и, в частност, правото на всеки български гражданин не бива да бъдат застрашени, нарушени или игнорирани.

За това и ние от ПП „Българско национално обединение“ /БНО/ като обединителна партия на родолюбците заставаме твърдо зад Вашите предложения и допълваме програмата си с тях, и с основна цел в предстоящите парламентарни избори на 4 април 2021 г. да положим усилия българските граждани с избирателни права, които се намират в различни точки по-света и желаят да гласуват, да реализират своето право на вот по единен начин с тези българи, които живеят в Република България.

Залагаме на следните необходими промени и мерки за справедлив изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, загрижени не само за здравето на избирателите, а и за това да бъде спазен законът и всеки българин да бъде активен избирател:

  1. Българските избиратели, живеещи извън страната, да гласуват за независими кандидати.

  2. Българските избиратели, живеещи извън страната, да упражняват преференциален вот в листите на партиите.

  3. Изработване и въвеждане на ясен и прозрачен механизъм за разпределяне на гласовете на избори на избирателите в чужбина.

  4. Спазване на Конституцията на Република България, в частност разпоредбите на чл. 26. (1) – правна равнопоставеност на всички български граждани, както и вътрешно противоречие между чл. 26. (1) и чл. 65. (1), според чл. 57. (1) (основните права са неотменими).

  5. Недопускане и строги наказания при констатиране дискриминационни нарушения относно избирателните права на българските граждани, живеещи в чужбина – в разрез с чл. 26. (1) и с косвено засегнатите чл. 35. (1) и чл. 48. (1), защитаващи правото на местоживеене и месторабота.

  6. По поставените въпроси в писмото Ви БНО заема следната позиция:

“Бихте ли подкрепили промяна на Конституцията (КРБ) и/или на Изборния кодекс (ИК), така че да се възстанови справедливостта и гласът на българина в България, и на неговият брат в чужбина да са равнопоставени?” БНО подкрепя всяко предложение, което обосновано води до промяна в сега действащите текстове на Конституцията, което да не се превръща в самоцел за политически пиар, а само и единствено предложения, изхождащи от позицията на защита на изконните права и интереси на всеки български гражданин.

БНО приема и ще отстоява направеното от Вас предложение за промени в Изборния кодекс /ИК/ не само по време на извънредно положение Ковид-19, а и във всички избори:

всеки българин в чужбина, който заяви писмено в едномесечен срок от провеждане на изборите, да получи правото да изрази своя вот в дистанционна форма на гласуване“ . Съгласни сме, че предложението е не само ефективен начин да се запази здравето на избирателя, а същевременно е евтин за организиране метод и най-главното – прозрачен начин за гласуване. За това ние сме готови да организираме съвместно с ваши представители Кръгла маса за сформиране на политическа воля за промени в ИК.

БНО ще подкрепя въвеждането на явния вот като мажоритарен вот, така че гражданите впоследствие да оттеглят доверието си от своя избраник, който не изпълни предизборната си програма, и се ангажира да инициализира законодателни промени в ИК.

БНО се ангажира да изработи и предложи законодателни решения и текстове, минимилизиращи изборния „туризъм“ и въвеждане на строги санкции за организаторите.

БНО приема и се ангажира да води своята политика и в насока за гласуване с явен вот в институциите, в това число и при гласуване на заседанията на ВСС, както и дистанционен явен вот в провеждащите се избори свързани с избиране на органи на управление на страната ни. БНО ще подкрепи и инициализира законодателни промени в Конституцията на Република България, за създаване на конкретен текст членовете на ВСС да вземат всички свои решения с явен вот, включително с дистанционен явен вот при гласуване.

БНО подкрепя и се ангажира да води своята политика и в насока за провеждане на изборите и при гласуване с въвеждане на видео наблюдение, като счита, че при спазване правилата на GDPR, не биха се нарушили правата на гражданите.

БНО е първата партия, която изрази позиция да отпадне събирането на подкрепящи гласове за изборите (виж., съгл. чл. 133., ал. 3, т. 5 и чл. 140, ал. 3, т. 6 от Изборния кодекс – и по-конкретно изискването всяка партия или коалиция да внесе в ЦИК списък от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията за участие в изборите.

За това ПП „БНО“ ще продължи да отстоява своето предложение за отпадане на тези гласове като условие за регистрация в изборите, тъй като счита, че от, една страна, те нарушават тайната на вота. От друга, са в колизия със съдебното решение на съда за регистрация на политическа партия и, не на последно място, ограничават и затрудняват участието на малки партии и независими кандидати. Не бива да се отрича факта, че всички предпазни мерки ще се нарушат и застрашат здравето и живота на гражданите, при събиране на тези подписки в епидемичната обстановка на Ковид -19 и новите мутиращи вируси, надвиснали над човечеството.

БНО подкрепя предложението Ви за ДИСТАНЦИОННО ЯВНО ГЛАСУВАНЕ (ДЯГ) и в двата предложени варианта, и се ангажира с въвеждането му, но търсейки варианти за гарантиране правата на всеки избирател, включително тези, които нямат достъп до интернет среда, така че правото им на избор да не се нарушава или застрашава.


С уважение:

Георги Георгиев,

председател на ПП „БНО“

www.bno-bg.com

.

One Comment »

  • Lidiya said:

    Браво за мажоритарния вот!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.