Home » Авторски страници, политика

Българска демократична общност, отговор на анкета на Еврочикаго

2021.01.28 Няма коментари
Spread the love

Българи от чужбина, организирани с петиция от нашия информационен портал Еврочикаго, поискаха да могат да гласуват с ЯВЕН ВОТ на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Първоначално идеята беше представена от Петранка Стаматова, по време на видеоконферентна връзка между президента Радев и българи в чужбина. Онлайн срещата бе проведена в рамките на консултациите с президента, по повод предстоящите избори.

На 20 януари Еврочикаго публикува отворено писмо – анкета до партии и движения в България, в което призовава за въвеждане на дистанционно явно гласуване (ДЯГ).

Писмата, които вече получаваме, ще бъдат събрани и анализирани в специална сборна тема (вж. линк).

.

Следва писмото с отговори на ПП “Българска демократична общност”.

Благодарим Ви за изпратеното обръщение на български граждани с избирателни права, които живеят в различни държави по света. В основните си програмни документи ние от Българска демократична общност сме записали:

„България е също там, където има българи. Зачитането правата на българите, живеещи в чужбина, изразява уважение към техния избор… Всеки, който обича България, всички, които са в и извън границите на родината, мислят за нейното бъдеще. Обединението на българите отвън и българските граждани в страната ще повдигне самочувствието, доверието и надеждата.”

Като стъпваме на тази основа, отговаряме конкретно на поставените въпроси:

1. Бихте ли подкрепили промяна на Конституцията на Република България (КРБ) и/или на Изборния кодекс (ИК), така че да се възстанови справедливостта и гласът на българина в България, и на неговият брат в чужбина да са равнопоставени?

Отговор: Да, ние подкрепяме промяна на Конституцията и/или на Изборния кодекс, така че да се възстанови справедливостта и гласът на българина в България, и на неговият брат в чужбина, да са равнопоставени?

2. Подкрепяте ли въвеждането на дистанционното гласуване, поне за тази част от българите, които са възпрепятствани да го направят присъствено?

Отговор: Подкрепяме въвеждането на дистанционно гласуване, електронно или по пощата. Това е част от предизборната ни програма „Чест и справедливост”.

3. Правилно ли е да се ограничава вотът на български граждани и какво решение предлагате Вие относно гласуването в южната ни съседка?

Отговор: Вотът на български граждани не може да бъде ограничаван, независимо от географските посоки. Държавата и изборната администрация трябва да гарантират честността на изборния процес и упражняването правото на гласуване във всяка секционна избирателна комисия по света, а не допусканите злоупотреби да бъдат основание за ограничаване на гласуването на български граждани с избирателни права.

4. Бихте ли подкрепили изменение и допълнение на КРБ, и/или на ИК, за въвеждане и на ДИСТАНЦИОННО ЯВНО ГЛАСУВАНЕ (ДЯГ), което е по-надеждно, по-евтино и по-безопасно за здравето при пандемия от гласуването по пощата?

Отговор: Приемаме тайната на вота като гарантирана възможност на всеки да упражнява правото да избира и да бъде представляван. Явното гласуване преобръща цялата философия на политическо представителство и ние не приемаме неговото въвеждане.

5. Готови ли сте да подкрепите по-тежки наказания за нарушения на изборния закон, а ако тези нарушения са доказано умишлени, присъдите да са изравнени с тези, които са предвидени за незаконна промяна на държавната власт?

Отговор: Подкрепяме въвеждането на по-тежки наказания за нарушения на изборния закон, а, ако тези нарушения са доказано умишлени, присъдите да се изравнят с тези, които са предвидени за незаконна промяна на държавната власт.

Настоящите изборни правила не поощряват участието на българските граждани зад граница като избиратели, а реално блокират възможностите им да бъдат кандидати. Тези правила трябва да бъдат променени. За предстоящите избори ние ще предоставим възможност на български граждани, живеещи в чужбина, при желание и воля, да бъдат персонални водачи на няколко листи на Българска демократична общност.

С уважение,

Господин Тонев, председател на Българска демократична общност

www.bdo-bg.com

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.