Home » Авторски страници, политика

ПП „Републиканци за България“. Отговор на анкета на Еврочикаго

2021.02.12 Няма коментари
Spread the love

.

Българи от чужбина, организирани с петиция от нашия информационен портал Еврочикаго, поискаха да могат да гласуват с ЯВЕН ВОТ на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Първоначално идеята беше представена от Петранка Стаматова, по време на видеоконферентна връзка между президента Радев и българи в чужбина. Онлайн срещата бе проведена в рамките на консултациите с президента, по повод предстоящите избори.

На 20 януари Еврочикаго публикува отворено писмо – анкета до партии и движения в България, в което призовава за въвеждане на дистанционно явно гласуване (ДЯГ).

Писмата, които вече получаваме, ще бъдат събрани и анализирани в специална сборна тема (вж. линк).

.

Следват отговорите на предизборната анкета на ПП “Републикаци за България”.

1. Бихте ли подкрепили промяна на Конституцията на Република България (КРБ) и/или на Изборния кодекс (ИК), така че да се възстанови справедливостта и гласът на българина в България, и на неговият брат в чужбина да са равнопоставени?

Сред основните приоритети на политическа партия „Републиканци за България“ е максималното използване на политическия, икономически, социален и професионален потенциал на нашите сънародници в чужбина. В тази връзка е необходимо да бъдат изработени ясни и работещи механизми за включването на българите зад граница в обществено-политическия живот на България. Нещо повече – ПП „Републиканци за България“ има намерение да инициира промяна на сега действащия чл. 65 от Конституцията на Република България (КРБ), налагащ рестрикции по отношение възможността за кандидатиране на народни представители за лица с двойно гражданство.
Считаме, че сега действащата конституционна разпоредба дискриминира българските граждани, живеещи извън България, които имат и друго гражданство. В допълнение към горното, ПП „Републиканци за България“ се обявява и за създаване на 32 МИР – „Чужбина“, чрез който българите зад граница биха могли да избират свои народни представители в българския парламент. По този начин те ще получат реално политическо представителство и ще имат възможност да поставят по-ефективно проблемите си пред българските институции.

2. Подкрепяте ли въвеждането на дистанционното гласуване, поне за тази част от българите, които са възпрепятствани да го направят присъствено?

Да, подкрепяме напълно. Трябва да се създаде сигурна и надеждна възможност за гласуване за сънародниците ни зад граница, първоначално по пощата, а в последствие и дистанционно, по електронен път.

3. Правилно ли е да се ограничава вотът на български граждани и какво решение предлагате Вие относно гласуването в южната ни съседка?

Всички български граждани, отговарящи на условията на Конституцията и Изборния кодекс на Република България, трябва да имат право да гласуват. Ограничение по етнически, религиозен, образователен или териториален признак е недопустимо и неприемливо за политическа партия „Републиканци за България“.

4. Бихте ли подкрепили изменение и допълнение на КРБ, и/или на ИК, за въвеждане и на ДИСТАНЦИОННО ЯВНО ГЛАСУВАНЕ (ДЯГ), което е по-надеждно, по-евтино и по-безопасно за здравето при пандемия от гласуването по пощата?

ПП „Републиканци за България“ не може да подкрепи подобна инициатива, тъй като считаме, че всякакъв вид явно гласуване би улеснило манипулациите и потенциалното купуване на гласове.

5. Готови ли сте да подкрепите по-тежки наказания за нарушения на изборния закон, а ако тези нарушения са доказано умишлени, присъдите да са изравнени с тези, които са предвидени за незаконна промяна на държавната власт?

Политическа партия „Републиканци за България“ счита, че сега залегналите в Наказателния кодекс на Република България (Раздел III „Престъпления против политическите права на гражданите”, чл. 167 – чл. 169 г) мерки адекватно отразяват наказанията за подобна престъпна дейност. Далеч по-важно е, да се изградят надеждни механизми правоохранителните органи да не допускат осъществяването на подобни действия, а когато такива вече са консумирани, да бъде проведено безпристрастно разследване и да бъдат събрани годни доказателства, които да послужат за осъдителна присъда от компетентния български съд.

www.republikanci.bg

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.