Home » Авторски страници, политика

Гражданската платформа “Изправи се.БГ”. Отговор на анкета на Еврочикаго

2021.02.01 Няма коментари
Spread the love

 

Българи от чужбина, организирани с петиция от нашия информационен портал Еврочикаго, поискаха да могат да гласуват с ЯВЕН ВОТ на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Първоначално идеята беше представена от Петранка Стаматова, по време на видеоконферентна връзка между президента Радев и българи в чужбина. Онлайн срещата бе проведена в рамките на консултациите с президента, по повод предстоящите избори.

На 20 януари Еврочикаго публикува отворено писмо – анкета до партии и движения в България, в което призовава за въвеждане на дистанционно явно гласуване (ДЯГ).

Писмата, които вече получаваме, ще бъдат събрани и анализирани в специална сборна тема (вж. линк).

.

Следват отговорите на предизборната анкета на Гражданската платформа “Изправи се.БГ” с председател Мая Манолова.

Мая Манолова

1. Бихте ли подкрепили промяна на Конституцията на Република България (КРБ) и/или на Изборния кодекс (ИК), така че да се възстанови справедливостта и гласът на българина в България, и на неговият брат в чужбина да са равнопоставени?

Да. „Изправи се.БГ“ внесе предложение за промени в Изборния кодекс за създаване 32 МИР, за да се гарантира гласуването на българите в чужбина. За съжаление, всички парламентарни партии – и управляващи, и опозиция – не желаят да улеснят вота на нашите сънародници в чужбина.

2. Подкрепяте ли въвеждането на дистанционното гласуване, поне за тази част от българите, които са възпрепятствани да го направят присъствено?

Да, „Изправи се.БГ“ подкрепя дистанционното гласуване и гласуването по пощата – на 22 януари 2021 г. внесохме предложение до Правната комисия за промени в закона, още преди предстоящите на 4 април 2021 г. избори (линк).

3. Правилно ли е да се ограничава вотът на български граждани и какво решение предлагате Вие относно гласуването в южната ни съседка?

„Изправи се.БГ“ подкрепя въвеждането на район “Чужбина” и разкриването на повече избирателни секции извън страната. Специално се застъпихме за българите във Великобритания, в която след Брекзит, по сега действащото законодателство, ще останат едва 35 секции. Със законопроекта, който внесохме на 22 януари 2021 г., предложихме автоматичното отваряне на секции да продължи – тоест, там, където хората са гласували на предишни избори, секции да се отварят автоматично. За Великобритания това би означавало над 50 секции.

4. Бихте ли подкрепили изменение и допълнение на КРБ, и/или на ИК, за въвеждане и на ДИСТАНЦИОННО ЯВНО ГЛАСУВАНЕ (ДЯГ), което е по-надеждно, по-евтино и по-безопасно за здравето при пандемия от гласуването по пощата?

Тайната на вота е регламентирана в Конституцията. „Изправи се.БГ“ подкрепя дистанционното гласуване – и електронно, и машинно, и по пощата. Все пак сме 21 век и технологиите трябва да улесняват политическите права на гражданите, особено в условията на пандемия. Мисля, обаче, че няма политическа воля за това в настоящото 44-то Народно събрание и партиите ще се опитат да намалят до минимум избирателната активност, за да могат твърдите привърженици да решат изборите. Това само ще възпроизведе сегашното статукво. Ние се противопоставяме, разбира се, по всички законни начини.

5. Готови ли сте да подкрепите по-тежки наказания за нарушения на изборния закон, а ако тези нарушения са доказано умишлени, присъдите да са изравнени с тези, които са предвидени за незаконна промяна на държавната власт?

Да. Към момента нито санкциите са достатъчно възпиращи за купуване и продаване на гласове, нито има воля от страна на управляващите и опозицията да се гарантира честността на вота на ниво законодателство. ЦИК дори позволява ползването си като политическа бухалка и с последното си решение от преди 2-3 дни се опита да забрани на формации като „Изправи се.БГ“, „Отровното трио“, „Демократична България“, които не носят имена на партии, да се регистрират за изборите със собствените си имена. Това е скандален политически произвол, противоречащ на Изборния кодекс, който ЦИК, след общия ни натиск, се видя принудена да отмени в едно смехотворно заседание. Ние поискахме и оставката на председателя на ЦИК за това.

 

izpravise.bg

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.