Home » Авторски страници, политика

ВМРО. Отговор на анкета на Еврочикаго

2021.02.11 Няма коментари
Spread the love

 

Българи от чужбина, организирани с петиция от нашия информационен портал Еврочикаго, поискаха да могат да гласуват с ЯВЕН ВОТ на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Първоначално идеята беше представена от Петранка Стаматова, по време на видеоконферентна връзка между президента Радев и българи в чужбина. Онлайн срещата бе проведена в рамките на консултациите с президента, по повод предстоящите избори.

На 20 януари Еврочикаго публикува отворено писмо – анкета до партии и движения в България, в което призовава за въвеждане на дистанционно явно гласуване (ДЯГ).

Писмата, които вече получаваме, ще бъдат събрани и анализирани в специална сборна тема (вж. линк).

.

Следва писмото с отговори на ВМРО.

.

Подкрепяме правото на нашите сънародници в чужбина да имат равен достъп до избирателни права, както всички български граждани. Според Изборния кодекс, в ЕС е позволено да се организират неограничен брой избирателни секции при заявено желание за гласуване. В страните извън ЕС броят на секциите може да бъде до 35. За нас от ВМРО е опасно вмешателството на съседната Република Турция, където право на глас имат изселниците, които имат българско гражданство. За разлика от другите държави, където сънародниците ни, емигранти или български традиционни малцинства, поддържат българския дух и традиции посредством създаването на неделни училища, църковни настоятелства, културни центрове и т.н., провеждат културни и национални прояви, в Р. Турция интересът към България се проявява само по време на избори. Откриват се секции в кафенета, фризьорски салони и магазини. При стотици секции контролът по спазването на изборните правила е невъзможен. Освен това, изборите се подпомагат от турската държава. И в момента в Турция избирателите са най-активни. Потенциално там могат да гласуват до 300 хил. души. Това означава в Турция да се избират около 30 депутата в българския парламент. Това никоя държава не би си позволила. То е пряка намеса на чужда държава във вътрешните ни работи и крие заплаха за националната сигурност.

Тук възниква въпросът – как може да се разшири гласуването в държавите отвъд океана? Подкрепяме принципната позиция там да няма ограничения. Това, обаче, не се подкрепя от другите партии и търпим обвинения, че проявяваме различен аршин.

Същото важи за дистанционното гласуване, или гласуването по пощата, лансирано на разговорите при президента. Дистанционното гласуване може да се разреши в чужбина, но само при отчитане на горепосочените аргументи и при недопускане възможността за манипулация, корпоративен или организиран вот.

Относно наказанията – подкрепяме утежняването им. Готови сме да обсъдим законодателни промени в тази област. Все пак основната слабост в изборния процес си остава контролът по спазването на правилата и законността.
www.vmro.bg

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.