Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Босилеград като център за мигранти. С един удар – два заека

2019.02.22 Няма коментари
Spread the love

В Босилеград има нов приют за бежанци, съобщи TVinfoBosilegrad.co.rs. Ремонтирана е стара болница за приют на мигранти, за което са вложени средства на Европейския съюз от над 450 хиляди евро. Приютът на мигранти има вече има нов санитарно-пропусквателен кабинет, кухня, спортно игрище и видео наблюдение, съобщава още изданието.

В приюта вече живеят 70 бежанци от Иран и Афганистан, сред които и 23 деца. След ремонта той е разширил капацитетите си с 67 легла, и може да побере 110 мигранти. Стаите са със самостоятелен санитарен възел за настаняване на цели семейства на бежанци. Центърът разполага и с рампа за достъп на хора с увреждания.

Като се има предвид, че традиционното население на този български град в Р. Сърбия все повече намалява и мигрира, заради лошите икономически условия, безперспективността, екологичното замърсяване, политиката на дългогодишния кмет на града Владимир Захариев и на казионния Национален съвет на българското малцинство в Сърбия, чийто състав бе избран неотдавна при доста компрометирани избори, Босилеград да се превърне в център за настаняване на бежанци няма как да не повдигне някои въпроси.

А именно дали точно този граничещ с България град, разделен драстично от нейната територия след Първата световна война, е най-подходящ там да се заселват мигранти от други държави? И така, заедно с липсата за перспективи за местните българи да останат да живеят там, заедно с бедността сред това население и неговата миграция в други краища на Сърбия и в други страни, неговият български характер все повече да се обезличава. Което в някакъв смисъл би било добре дошло за сръбската държава, особено ако се води под благовидния предлог за солидарност с бежанците.

И така, хем Сърбия защитава с подобни инициативи някакви европейски ценности, хем си помага за решаването на един стогодишен проблем с анексирана чужда територия и население. С един удар – два заека. За което активно помага кметът Захариев, който вече няколко мандата ръководи тази община и по-време на неговото управление традиционното население на градчето е намаляло драстично. Както и казионният Национален съвет на българското малцинство, създаден така, че да е удобен на властта.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.