Home » Авторски страници

Мъж от Камено живее втори живот след инцидент с електрически трион

2019.02.22 Няма коментари
Spread the love

Лекари от УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас са спасили живота и ръката на 31-годишен мъж, след тежък инцидент с електрически трион, който е можел да завърши фатално, заради прекъсната магистрална артерия. Пациентът не само е оцелял, но има шанс да възстанови постепенно всички функции на ръката си. Като поздравяваме медицинския екип, спасил живота и ръката на пострадалия мъж, се надяваме, че въпреки хаоса в българската здравна система, са останали и винаги ще има такива лекари, на които пациентите в България да могат да разчитат. Повече за историята на спасения мъж от Камено може да прочетете по-долу.

Екипът от УМБАЛ “Дева Мария”, спасил живота и ръката на пострадалия мъж

Съдови хирурзи и ортопеди от университетска болница „Дева Мария“ помогнаха на мъж от Камено да живее втори живот, след тежък инцидент с електрически трион. Д.А. от Камено е доведен в университетска болница „Дева Мария“ след като прерязва ръката си с високооборотен, дисков циркулярен трион. Травмата е била съчетана, като ръката е прерязана до костта, разрязани са мускули, нерви и съдове, включително магистралната артерия и дълбоките вени, отговарящи за кръвоснабдяването на крайника.

Още с пристигането си в болницата, пострадалият е бил незабавно прегледан от началника на Клиниката по съдова хирургия доц. д-р Борислав Денчев. Опитният хирург е свикал спешен екип от съдови хирурзи и ортопеди, и пациентът е бил приведен в операционна зала за животоспасяваща операция. Минути по-късно комбиниран екип в състав доц. д-р Борислав Денчев и д-р Елена Домусчиева от Клиниката по съдова хирургия, д-р Стоян Минчев и д-р Димитър Илков от Клиниката по ортопедия и травматология, както и д-р Стоян Милушев от Отделението по анестезиология и интензивно лечение, са започнали да работят за спасяването на живота и ръката на младия мъж.

„При извършената ревизия беше установено размачкване и разкъсване на кожа и подкожие, мускулни групи, два магистрални нервна и два магистрални съда – артерия и брахиални вени“ – разказва доц. д-р Денчев. „Първо се пристъпи към съдовата реконструкция, защото тя е най-важна – ако една ръка бъде лишена от артериално кръвоснабдяване, ние я губим при всяко положение. Наложи се извършване на автовенозна интерпозиция, което на обикновен език означава байпас на ръката“ – обяснява началникът на съдовите хирурзи в университетска болница „Дева Мария“. След като кървенето е било овладяно, съдовите хирурзи са взели вена от крака на пациента и са я присадили в лявата ръка, като по този начин са възстановили артериалната циркулация.

Според лекарите, взимането на вена от крака няма да доведе до никакви проблеми за самия крак. Те са успели да възстановят и част от вените на ръката по хирургично-реконструктивен способ. Веднага след това ортопедите са започнали възстановяване на нервите, тъй като са били засегнати два моторни и един сензорен нерв. Направена е била пластика на важни мускули, пластика на повърхностните тъкани и накрая ръката на пациента е била поставена в гипсова шина.

Операцията е продължила повече от четири часа, като ръката на мъжа е спасена, а прогнозите за пълно възстановяване са оптимистични. „За пълното зарастване на нервите и възстановяване на функцията на крайника ще се проведе продължителна терапия и възстановяването ще отнеме година, година и половина. Хубавата новина е, че пациентът има този шанс, защото само преди десет години крайници, получили такива травми, рядко оцеляваха“ – казват специалистите.

„Инцидентът, при който е пострадал пациентът, е бил реална заплаха за живота му. При артериална травма, заради помпената функция на сърцето, смъртта настъпва за минута и половина-две, ако не бъде спряно кървенето“ – обяснява доц. д-р Денчев.

За късмет, свидетелите на инцидента са реагирали адекватно и са съобразили да сложат турникет от подръчни материали, с който е било овладяно острото артериално кървене. „В този момент животът на пострадалия е бил въпрос на реакция за секунди. Дори и в двора на болницата да се случи инцидентът, не се ли окаже помощ на място и не се ли спре кървенето, изходът е фатален“ – обяснява д-р Денчев. След едноседмично лечение в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас, пациентът е бил изписан и вече се възстановява у дома.

 

Кристина Божикова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.