Home » Авторски страници, политика

БОЕЦ: Схемата “ТЕЛК” – една от машините за избори на управляващите

2019.02.23 Няма коментари
Spread the love

Снимка: Новини.БГ

Гражданско движение “БОЕЦ” вижда през нашумелия скандал за фалшивите ТЕЛК-ове в България един от възможните начини за контролирани гласове на изборите. Какво са аргументите на “БОЕЦ” за тази позиция за ТЕЛК-овете и за други “машини за избори” вижте по-долу. 

—————————————————————————


Свидетели сме на невиждана активност на МВР и прокуратурата по темата фалшиви ТЕЛК-ове. Тази тема се повдига периодично, но досега винаги е поставяна от медии, журналисти и неправителствени организаиции, а сега след десет години скандали и журналистически разследвания наблюдаваме активност на институциите. Защо се случва това? Преди да отговорим на този въпрос, трябва да обясним какво означава „фалшив ТЕЛК” и как държавата се „бори” с това явление през годините.

Фалшивите ТЕЛК-ове представляват решения на специализирани медицински комисии, които удостоверяват процент нетрудоспособност, който дава право на здрави граждани да получават така наречена „пенсия по болест” и редица социални плащания и услуги. Как става това? Първо, всеки кандидат за ТЕЛК бива насочван към съответната Комисия от личният си лекар, който издава етапната епикриза и комплектова документите за явяване пред ТЕЛК. В тези документи се прилагат епикризи от лечебни заведения с диагнози, изследвания, прегледи от лекари-специалисти и тн. Всеки човек лично носи тези документи в деловодството на ТЕЛК-овете и след получаване на писмо за определяне на дата се явява пред Комисията. След разглеждане на документите тя взима своето решение и издава Експертно решение. Това решение може да бъде оспорено от НОИ и след това, ако не бъде оспорено, се издава решение за размера на пенсията. Както става ясно, цялата държавна машина е ангажирана с този процес. Личен лекар, болници, ТЕЛК комисия, НОИ, социални служби.

По информация, изнесена през последните дни от прокуратурата, над 700 000 български граждани получават пенсии по болест, като една трета от тях били неправомерни и държавата е ощетявана с над половин милиард лева годишно! Как така схеми, продължаващи повече от десетилетие и ощетяващи държавата с милиарди лева, се развиват и реализират през годините? Как така днес прокуратурата и МВР откриват тези схеми, а допреди няколко седмици бяха слепи и глухи за тях?

АБСОЛЮТНО невъзможно е подобни схеми на национално ниво да се реализират в продължение на дълги години, без да има чадър над тях от институциите и управляващите. Така, както схемите за източване на ДДС, схемите за продажба на българско гражданство, схемите за източване на европейските фондове и т.н. От десет години ГЕРБ управлява и контролира всички институции и власти в България. Точно в този период всички тези схеми са развити и превърнати в машини за „усвояване” на десетки милиарди, за правене на избори и контрол на населението. Защо днес изведнъж държавата реши, че ще се бори с фалшивите ТЕЛК-ове?

Отговорът е еднозначен, наближават изключително важни избори и това е част от предизборната кампания на управляващите. Залогът на предстоящите евроизбори е оцеляване на правителството. Цветанов знае това и неговата задача е да осигури изборната победа на ГЕРБ. МВР и прокуратурата са ангажирани и винаги са били ангажирани в този процес. По техни думи, над 200 000 българи получават „фалшиви пенсии по болест” и, ако добавим поне още по един член на техните семейства, това прави 400 000 българи, които са зависими от тези схеми.

Показните акции и арести на прокуратурата и МВР на лекари и членове на ТЕЛК комисии са много силен и ясен знак към всички тези хора. Помните критиката на Бойко Борисов към герберските кметове, че не показват какво ГЕРБ са направили за хората. След тази среща Цветанов предприе обиколка на страната и кметовете и активисти на ГЕРБ започнаха да обясняват на хората, какво ГЕРБ са „направили” за тях и какво се очаква от тях. А именно – или гласувате за ГЕРБ, или приключвате с ТЕЛК-овете и ще връщате парите. Цялата схема се контролира от ГЕРБ. Те контролират и назначават съставите на ТЕЛК, директорите на болниците, шефовете на НОИ и т.н. Те контролират схемите за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове. ТЕ контролират хората, получили фалшиви ТЕЛК-ове. Тези схеми не са организирани, за да пълнят партийните каси, парите от корупцията пълнят джобовете на пряко включените в схемите. Тези схеми са организирани, за да създадат един масив от тотално зависими и лесно контролирани хора. ТЕЛК решенията се издават обикновено за една или две години и тази машина работи и се смазва постоянно, като включилите се в нея са постоянно зависими от решенията на комисиите.

Виждаме показните акции на МВР и прокуратурата, чуваме за арестувани лекари, за хиляди, десетки хиляди и стотици хиляди фалшиви ТЕЛК-ове, но не виждаме къде са хората, получаващи фалшиви пенсии по болест! Би трябвало арестите да са препълнени с хиляди арестувани. Вместо това, излизат отделни единични случаи и фокусът на институциите е насочен към лекарите. Допустимо е да се дадат няколко „жертви” , дори няколко десетки или стотици, за да бъдат за назидание на няколкостотин хиляди други. „Ако не се подчините, ви чака същото!”

Има цели региони и села, където огромна част от жителите са с ТЕЛК. И как така никой досега не е забелязал? От десет години местната власт е в ръцете на ГЕРБ, нима техните кметове не си познават хората и не знаят какво се случва? От десет години всички институции са подвластни на Борисов и ГЕРБ, как така нищо не са забелязали? Сега всички кметове и местните герберски дерибеи обикалят градовете, селата и махалите и обясняват на всички, че ако ГЕРБ не спечелят изборите през тази година, „ще загубят всичко”, ще бъдат съдени и ще връщат всичко. Това е схемата – елементарна, ефективна и осигуряваща 400 000 гласа без хабене на излишни ресурси. А полезните идиоти от Обединените „патриоти” са в ролята на плашилото, като радухват темата.

Тя се допълва от още три схеми, които осигуряват служебната победа на ГЕРБ.

Контролираните гласове на държавната и общинска администрация. Тази схема е разработена в детайли, като всяка администрация и община имат спуснати от Цветанов задачи колко гласове трябва да осигурят и всеки служител трябва да представи списък с телефонни номера и имената на хората, които ще гласуват за ГЕРБ. Контролираната администрация ОСИГУРЯВА около 300 000 гласа, които не се покриват с гласовете от схемите с ТЕЛК-овете.

Контролираните гласове на работещите във фирмите от обръчите на ГЕРБ и пряко свързаните и зависими от тях подизпълнители. Помните в края на миналата година как правителството на ГЕРБ гласува един МИЛИАРД и триста милиона лева за строежа на „Хемус”. Това е морковът и обещанието на правителството към тези фирми и хора. Помните и как Борисов уж отстрани Джи Пи Груп от обществените поръчки след разкритията на Биволъ за корупционните схеми и аферата #ДжиПиГейт, а след това видяхме как продължават да печелят поръчки за стотици милиони. Помните и как управляващите заявиха след катастрофата край Своге, при която загинаха 20 човека, че ще съдят ТРЕЙС, а след това виждаме, че ТРЕЙС съдят граждани и медии, и продължават да печелят обществени поръчки за строеж на пътища. През зависимите от тях фирми и бизнес ГЕРБ контролират около 200 000 гласа, които не се припокриват с гласовете от другите схеми за фалшиви ТЕЛК-ове и държавната администрация.

Контролираните гласове на хората, включени в програмите за временна заетост. Очаквайте след месец март рязко активизиране на програмите и мерките за временна и субсидирана заетост. Всички тези хора са пряко зависими от управляващите и им осигуряват около 100 000 гласа, които не се припокриват с гласовете от схемите с фалшивите ТЕЛК-ове, държавната администрация и зависимите фирми.

Сметката показва общо около един милион контролирани гласове от ГЕРБ. Така мафията осигурява своята стабилност. През следващите дни “БОЕЦ” ще представим и останалите схеми за контрол и фалшифициране на изборите.

И не се лъжете – нито БСП, нито ДПС, ОП или която и да е ченгеджийска банда са алтернатива за управление. Те са си едно и заедно крепят мафиотското ченгеджийско-олигархично статукво. Изборите са превърнати в едно огромно престъпление, което само легитимира властта на мафията. С това зло можем да се преборим само по един начин – на площадите и изриване на цялото блато. “БОЕЦ” знаем точно какво искаме и как да го постигнем.

 

Гражданско движение “БОЕЦ”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.