Home » Авторски страници, българи зад граница

Изборите за Национален съвет на българите в Сърбия – без „съединение“ и без „достойнство“

2018.10.24 Няма коментари
Spread the love

Отменената листа № 2 на “Съединение на българите”. Снимка: rtcaribrod.rs

След изненадващото оттегляне на листата за изборите за Национален съвет на българското национално малцинство “Уједињење Бугара – Съединение на българите” на Зоран Гюров и формирането на листата “Това сме ние – природно движение”, начело с кметовете на Босилеград и Цариброд Владимир Захариев и Владица Димитров, в Босилеград се появи силно съмнение, че управляващата Сръбска напредна странка иска да упражни пълен контрол над Националния съвет на българите, и че изборите са предрешени в полза на сегашният председател на Националния съвет Владимир Захариев.

Това предизвика недоволство след кандидатите за членове на Националния съвет от листата „Да върнем достойнството на народа“ и те поискаха от водача на листата Стефан Костов също да оттегли листата си. Това можеше да доведе до провал на изборите, защото фактически листата на Владимир Захариев щеше да остане сама. След няколко заседания на избирателната листа и исканията на членовете на листата да се оттеглят от изборите, Стефан Костов в последния момент отказа да се подчини на членовете и не поиска да оттегли листата „Да върнем достойнството на народа“.

Седем души кандидати за изборите веднага подписаха декларация, с която се отказват от кандидатурата си и отнемат правото на Стефан Костов да ги представлява и да говори от тяхно име в публичното пространство, във връзка с предстоящите избори за Национални съвети на малцинствата.

Двете досега регистрирани листи за Национален съвет на българското малцинство се намират под силно влияние на управляващата Сръбска напредна странка. На 21 септември, по повод празника на Босилеград, председателят на Изпълнителния съвет на Сръбската напредна странка Дарко Глишич, владиката Врански Пахомий и висши офицери от армията подкрепиха „Това сме ние – природно движение“ на Захариев. Във втората листа „Да върнем достойнството на народа“ на Стефан Костов също преобладават общински съветници и членове на Общинския съвет на Сръбска напредна странка, заедно с председателката им Невена Костадинова.

Българските малцинствени партии не участват в изборите. Демократичната партия на българите с председател Небойша Иванов, която беше в листата „Съединение на българите“, се оттегли, а председателят на Демократичният съюз на българите Драголюб Иванчов заяви, че е „безсмислено да играе наместен мач“.

 

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.