Home » Авторски страници

Стефанов ден е – равносметката на Eurochicago.com за 2015 г.

2015.12.27 2 коментари
Spread the love

Днес, 27 дeĸeмвpи 2015 г., Бългapcĸaтa пpaвocлaвнa цъpĸвa oтбeлязвa пocлeдния xpиcтиянcĸи пpaзниĸ зa гoдинaтa Cтeфaнoвдeн. Ha тoзи дeн тpябвa дa ce нaпpaви paвнocмeтĸa зa oтминaлaтa гoдинa, ĸaтo ce зaтвapя нeйният път, зa дa ce oтвopи тoзи нa иднaтa. Eто кратка наша равносметка.

.
.
eurochicago_logo2014_jpg През изминалата година на страниците на Еврочикаго имаше най-много публикации и най-широко бяха отразявани следните теми:

– Споровете около църквата „Св. Иван Рилски“ в Чикаго. Съдебни решения, изразени позиции по темата на хора от църковното настоятелство на църквата, сегашно и предишно, на работилия в този храм Валентин Ноцков, на владиката Александър от Българския диоцез към Американската православна църква и др., публикации на различни документи, свързани с темата (вж. тук).

– Конкурсно начало при избора на председател на ДАБЧ – идеята за това бе на Еврочикаго, след обещанието на Ива Йорданова, че е съгласна да се яви на такъв конкурс. След месеци усилия, публикации(вж. линк), интервюта и множество писма до институциите, се стигна само до формално имитиране на подобен принцип при избора на ръководител за този пост (вж. тук).

Кампания за спасение от руски плен на единствената жена пилот в Украйна – Надежда Савченко (вж. тук)

Конкурсът  „Българско събитие на годината в САЩ“ – първа награда за 2014 г. бе връчена от нашето издание на ансамбъл „Верея“ в Чикаго (вж. линк)

– Проблемът с Българския клуб в Прага – за дома на ул. „Америцка“ 28 в чешката столица, от който Външно министерство иска да изгони Българската културно-просветна организация в Чехия. За напразните опити на сегашното ръководство на БКПО, която е най-старата българска организация в Чехия, да влезе в диалог с МВнР за решението на проблема. Публикации на различни сигнали и апели до институциите; отговори на някои от тези сигнали от страна на МВнР; публикации за разглеждане на проблема на заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина към НС; за организираната през лятото на тази година среща в българското посолство в Прага; на различни документи, свързани с темата; на протестно писмо от редакцията на в. „Роден глас“ – Чехия до българските институции и др. (вж. тук).

– Разглеждани теми и протоколи от заседанията на Комисията по политиките за българите в чужбина към НС – какво свърши и какво не тази комисия, откакто бе създадена, какви теми разгледа; акценти от изразени на заседанията мнения и позиции на нейните членове (вж. линковете тук). Публикации, касаещи дейността и на други парламентарни комисии. (Вижте ТУК изказването редактора на Еврочикаго и представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина на заседание на Правната комисия към българския парламент, с което се апелира да отпадне текстът в чл. 9 ал. 1, че национален референдум може да се провежда само на територията на страната, за да могат българските граждани в чужбина да участват също в национални референдуми и да имат равноправна възможност за това.)

– Спомените на Николай Гусев – авторска поредица под надслов „Защото накрая нищо друго не остава…“. Различни времена, събития, процеси – преживени, разказани, осмислени от автора, заедно с картинно описание на много и различни хора, герои на тези събития и времена, които той е познавал лично (вж. тук).

– Специалната литературна рубрика на Еврочикаго (вж. линк) – тя тръгна по идея на българския емигрант д-р Виктор Хинов в началото на 2015-та г. и в продължение на цяла година творби на български автори, живеещи в страната и в най-различни точки на света, бяха номинирали и оценявани за публикуване в нашето издание. От всички публикувани в тази рубрика творби се планира да бъде издадена книга – сборник със стихотворения и разкази.

– Националният референдум, който се проведе с участието на българските избиратели в чужбина – участвахме в информационно-разяснителната кампания за референдума, публикувахме поредица от материали, подкрепихме инициативата за възможност за електронен вот. Но като цяло общата кампания беше слаба, тя не достигна нито до всички избиратели в страната и още по-малко до голямата и пръсната навсякъде по света българска диаспора. Въпреки многото пари, дадени за тази кампания чрез т.нар. медийни пакети на партии и инициативни комитети, значителна част от които отидоха в съмнителни или нерелевантни медии (линк). Показателен е и фактът, че нито един от комитетите и партиите, не отговори на изпратените имейли от Еврочикаго и в. „Български хоризонти“ (Торонто).

– Неосъществените избори за Обществени съвети – всичко, което се случи около ОС през изминалата 2015 г., бе след  инициативи и работа на екипа на Еврочикаго и неговите читатели – подкрепа получихме от вицепрезидента, от председателя на ДАБЧ, от Националния омбудсман, ЦИК, а първоначално дори и от МВнР (вж. линк). Но впоследствие инициативата да се изпълни тази възможност за създаването на Обществени съвети, залегнала в Закона за българите, живеещи извън Р. България, приет преди 15 години още, претърпя неуспех – причината за това тепърва изясняваме.

– Създадохме специален раздел „Рецепти за България“ – поредица от политически и информационни материали, свързани с принципно различен подход за избор на народни представители, чрез механизмите на пряката демокрация и най-вече с „изборите чрез жребий“. Първата публикация бе на 20 април (вж. тук). Като идеята бе да се започне с дарителска кампания. Подкрепа дойде от Български дарителски форум. За съжаление парични дарения бяха изпратени не много, при това не от богатите. И когато почти се бяхме обезсърчили, се оказа, че има и други хора, които споделят същите или подобни идеи. Така през декември 2015 г., след гражданското движение, което те бяха създали, се стигна и до създаването на нова политическа партия – Български съюз за директна демокрация /БСДД/, чието развитие ще следим и занапред, защото това е първата антисистемна партия в България (линк).

*

Разбира се,  далеч не всички цели, стремежи и усилия, които положихме, се увенчаха с успех, но все пак нашата работа беше оценена – Съюзът на българските журналисти присъди на нашето издание наградата БЪЛГАРСКА МЕДИЯ В ЧУЖБИНА за 2015 г.  Тази годишна награда на СБЖ бе връчена на представител на Еврочикаго на 6.11.2015 г. в София (вж. линк). А има и друг вид награда, не по-малко важна – това е признателността на хората, на които сме помагали със своите публикации, заради каузите, за които се борят; или заради социални драми или съдебни казуси, на които са били жертва.

Част от работата ни през годината бе свързана и с участие в дарителски и благотворителни компании, в събиранията и обсъжданията за новооткрития паметник на Васил Левски в Чикаго и др.  Подкрепяхме със свои публикации и много културни проекти и инициативи на българите в чужбина. Последният от които бе филмът „България в Четири Сезона“ и дарителската кампания за него в Indiegogo. Писахме за много и различни културни събития, публикувахме, както и преди, поредица от материали за българските училища в разни краища на света. Отразихме и поредната Световна среща на българските медии, която тази година беше в Гърция, Фестивалните сесии на Българо-американската асоциация в Чикаго, Мис Българка в САЩ 2015, Чикагския пролетен фестивал, Коледния благотворителен концерт и мн.др.

Подкрепяхме, както и преди, не само българите в Чикаго и САЩ, но и българите в Украйна и в Сърбия (Западните покрайнини), в специфични за тях проблеми и тревоги. Както и събития, които те са организирали. Писали сме не веднъж и сигнали до българските институции във връзка с проблемите на тези български исторически общности.

Други теми, които отразявахме, са свързани със съдебния произвол в България, скандалите в съдебната и в политическата системи, доматените протести пред българския парламент, корупцията при издаването на шофьорски книжни в България и мн. други теми и проблеми от обществено-политическия живот на Родината. Подкрепяхме и преследвани журналисти; новоизлезли книги; болни от рак; хора в много трудно социално положение.

Изразяваме съжаление, че вероятно не сме отговорили на всички писма и съобщения, или не сме успели на всекиго да помогнем.

Но за разлика от всички големи медии, които работят на търговски принцип и генерират някаква печалба, Еврочикаго се списва на доброволни начала и разчита единствено на дарения. Бутонът за дарения се намира в дясната колонка на сайта. Ние не забравяме нашите спомоществователи и благодарим!

Весели и щастливи празници и здрава и успешна 2016-та!

.
BGevents
.

2 Comments »

 • Борисова равносметка said:

  Ето как изглежда 2015 в цитати на Борисов:

  „Нашите кандидат-депутати гледаха представление: „Език мой – враг мой“. Много хубаво представление. Препоръчвам го на всички министри. Когато сме в опозиция, изговорът и начинът на говорене е едно, когато сме овластени със закона и с решение на парламента да сме министри или вицепремиери и премиери, изказът ни трябва да бъде много съобразен. Дори когато се пошегувате на едно мероприятие, имайте предвид, че стоят хора, които с това си изкарват хляба – да ви анализират.“
  „Ако не беше лошият експеримент „Орешарски“, държавата щеше да е вече три пъти по-напред… Тази година управление на БСП, ДПС и „Атака“ струва на държавата около 8 милиарда. Може и 10 да са.“
  „Три магистрали „Хемус“ си ги представете от София до Варна. И на ролкови кънки си ги представете сложени как отиват в морето и се потапят.“
  „Ако една крастава жаба я сложите в една тенджера с вода и я сложите на котлона и бавно повишавате температурата, тя ще си кряка, ще си кряка, докато умре без да разбере. Ако една крастава жаба я хвърлите в гореща вода, тя ще скочи веднага и ще оцелее. Енергетиката е поставена в първия вариант.“
  „Няма едно здраво нещо, на което да стъпим – пътища, електропроводи, водопроводи и т.н.“
  „Държавата се срина, хайде пак да дойде селянчето от Банкя и да изтегли каруцата.“

  Намерих му цаката
  „А като го има ГЕРБ, виждате какво става сега. Хората искат всеки ден да им се случват хубави неща. И ние го правим. Почти не минава ден, в който в България да няма президенти, премиери, еврокомисари и да се случват неща, които цели поколения да не са мечтали или да не са мислели, че ще се случат.“
  „Санирането е безплатно, всичко правим. Остана само да мием прозорците на хората след саниране.“
  „Много ми се услади борбата с контрабандата. Сега даже кораби, които ги бяхме нарочили заради контрабанда на горива, отидоха на докове да си ги ремонтират задълго и ще чакат смяна на правителството. Така и така не могат да работят, поне да си ги поправят… С 30% януари ни се вдигна количеството на изпита бира в България и куп такива неща… С една дума – намерих му цаката, казано на жаргон.“
  „Работим по тема един автомобилен завод, поне като начало, да дойде в България. Нямаме претенции, дали ще е БМВ, дали ще е „Мерцедес“, дали ще е „Порше“ или „Фолксваген“.“
  „Спомняте си как изглеждаше тази болница отвън – като влязат хората, повече се разболяват, отколкото да им мине. А така – като видят най-добрата техника, която имаме в момента, толкова готини министри – веднага им минава… Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечение.“
  „Аз какво правя – правя първа копка, проектирам, финансирам, построявам и си го откривам… Само последните три месеца Приморско, Аксаково, Бургас, Несебър, Созопол са с чисто нови пречиствателни станции. Нашето море е по-чисто вече и от гръцкото, и турското. От догодина хората ще ходят и ще се връщат без стомашни разстройства… Ако с този темп се ремонтират църкви и се строят нови, много скоро няма да има какво да ремонтираме.“
  „Ако това беше допреди 1989, щеше да има поне 30 героя на социалистическия труд.“
  С чужди коне трудно се оре
  „Много се колебаех дали да направим правителство. Към днешна дата решението ни е било правилно, за което пък благодаря и на всички партии… Реформаторският блок – по-добра алтернатива за коалиция от тях няма, с всички им кусури.“
  „И, между другото, тук да кажа за Ивелина. Тя безшумно си работи, тихичко, не се пъчи и не може да й чуем името, дето се вика Реформаторите, може и нея да прегърнете малко.“
  „Много басове губи Москов, миличкият, и ще ме пропие. Последно загуби баса за финала на Шампионска лига. Иначе прекрасен министър. Добра комбина сме, но той е готин. В смисъл – с него е весело и си прекарваме добре като пътуваме.“
  „С чужди коне трудно се оре, казваше дядо ми навремето. В Народното събрание нашите партньори правят така, че ние да увиснем. Започвам да си мисля, че те умишлено се дърпат при важните гласувания, защото, като ни откажат подкрепа, ние оставаме само с ДПС.“
  „Благодарение на ДПС има правителство три пъти досега. И аз не мога да упрекна ДПС в това, че са подкрепили съдебната реформа и да кажа – махайте се, марш оттук.“
  „Аз съм добър, кротък човек, демонстрирам всеки ден разбиране, ама те с нахалството си вече минават границите. Не може да ми дават непрекъснато листчета и списъци с назначения, а да се правят на ни лук яли, ни лук мирисали. Прекалено много власт за техните резултати имат… Обикновено, когато някой излезе с позиция срещу мен, след това горчиво съжалява, не за друго, а защото аз не говоря празни приказки… Което куче ме е залаяло – все е побесняло.“
  „Стига с това политическо говорене. Миналия мандат можех да спра дъждовете, сега не… За съжаление популизмът е нещо, което се разпростира не само нашир, но и надлъж в нашата мила родина… Популизмът има измерения до едно време, оттам нататък са плащания.“
  „Сумите набъбват като великденски козунак – от понеделник, вторник, сряда, до петък – с милиони ми се вдигат разходите. Влади Горанов само ми пише есемеси: „Моля ви се, с Ананиев, не ми харчете парите“. Затова категорично ви заявявам, че допълнителни разходи ще одобрявам и подписвам само с паралелно подписана оставка на министъра, който ги иска.“
  „Няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел. Точно вчера министър Вучков постъпи по този начин, демонстративно ми даде оставка, която около пет секунди съм я бавил, докато напиша „Да“.“
  „Занимават ме с ченгеджийски номера, с дребнички проблеми, докато аз се опитвам да възстановя държавата, и ми сервират това в стратегически ден. Изведнъж се получа нова маневра, че Борисов пази Писанчев и Лазаров, защото е зависим.“
  „Въпросът е: кой управлява Борисов? Тези, които ме познават, знаят, че съм неуправляем. Държат ме … за шлифера, да речем… Какъв модел „КОЙ“, какви 5 лева има общо с ГЕРБ? Къде бяхте реформатори и протестъри, когато ме нападаха от тази трибуна? На улицата бяхте. Ама бяхте там, когато бяха 100 души, когато дръпнахме на ГЕРБ хората от улицата.“
  „Молбата ми е, когато си давате оставки, давайте ги накуп, защото виждате какъв панаир е в парламента.“

  Ще видят те един падишах накрая
  „Явно, че като не участвам пряко в една предизборна кампания, все едно няма кампания.“
  „Резултатите на местните избори показаха, че нищо по-добро не може да бъде сътворено като управление в момента… Вотът показа, че ГЕРБ и Реформаторският блок имат повече от всички останали.“
  „Има такива междуличностни отношения в последните 10 години между ГЕРБ и тях, така се мразят, че колкото и да ги натискам, за да са миролюбиви и толерантни, те не щат. Действително за Плевен положих големи усилия да загубим този град, за което ми се сърдят съпартийците, но го направих заради толерантността… Аз си мълча, но това не значи, че не виждам. Падишаха писаха, ще видят те един падишах накрая… Нямаше да се обадя на тази тема, но да прочета как Плевен паднал. Дали щеше да падне, ако бях там?“
  „Моята добрина и толерантност има граници и тя е само, когато искам да я има. Аз я имам.“
  „Прощавам. Баща ми ми викаше: „Як си сине, но си будала“ и ми даваше оценка.“
  „Аз се чудя от утре как да продължим да сме така стабилни в тази тежка международна обстановка.“
  Какъв ужасен свят
  „Такъв ужасен свят не е имало от векове. Виждате – в Щатите трепат хора, в Париж трепат хора, в Брюксел какво се случва… Хиляди хора бягат, защото ги колят като агнета. Използвам жаргон, защото нямам думи да опиша това, което се случва с хилядите бежанци. Бежанската вълна чертае нови транспортни коридори. Отзад е ятаган – отпред е оградата.“
  „Сто хиляди да влязат в България, ние сме приключени. Те не искат да остават в България, защото в България трябва да работят, а има работни места за непривлекателни професии, за овчари, за кравари.“
  „Аз съм по-внимателен в етническия проблем, който цъка в България със страшна сила. За разлика от другите аз съм отговорен човек и знам, че мога много бързо за един час да стана Ратко Младич на Балканите.“
  „Няма никакъв разкрач между Русия и САЩ. Аз нямам разкрач, аз стоя много стабилно вътре в страната си… Те затова и двете страни ми се сърдят в момента… С цялото ми уважение към тях, ама ние си имаме и нашия интерес. Едните ми дават най-скъп газ, другите ми дават най-скъп ток. И като им кажеш, всичките са много велики.“
  „Както казват американците, тангото е за двама. Как да казваш, че танцуваш, като те носят непрекъснато под мишница.“
  „В Баку се видяхме с Путин. Здрависахме се. Нищо не ми е казал, а вие се тревожите, че едва ли не ще обявяваме война… Съвсем не е случайно, че президентът Путин се изказа доста остро по отношение на България. Уверен съм, че той имаше основания за това. В резултат станахме без вина виновни… Моля се на Бога големите началници по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени.“
  „България е в Европа и ние сме с европейците. Оказваме огромна помощ на ЕС, просто колегите малко трябва да се стегнат, да работят по-добре. Вярно е, че ние сме малко по-корави, не сме толкова глезени като другите… Ясно и точно обясних и в ЕНП, и на заседанията на Европейския съвет как трябва да се охраняват шенгенски граници. Видяхте, че всички мои предложения бяха приети. От Босфора до Брюксел респектът, уважението и зачитането на нашето мнение беше явен. Туск, Юнкер, Шулц дойдоха да чуят какво ще им кажа.“
  „Три папи са ме галили по главата.“
  „Аз съм отворен човек, затова ми е леко.“
  „Що за интереси са това – всеки да дойде в Банкя! Значи, като дойде в Банкя, все едно вече е цунал папата по… По принцип на всички казвам – ела. Хиляди луди ми се обаждат – и тех ги срещам. Досега – седем магове. Последният беше маг Светлина. Аз съм отворен човек, няма какво да крия, затова ми е леко.“
  „Значи аз, понеже така имам големи гърди, само за кърменето в мола не ме е питал некой. Имам чувството, че и едно пръстче да покажа, после пак една седмица ще правят анализи това пръстче какво значи и на кого съм го размахал… Страшно обичам разни политолози, антрополози, социолози да коментират какво съм мислел, какво съм искал да кажа и как съм го казал. Обичам да ги гледам. Толкова са забавни и са с едни такива толкова умислени погледи, такива интелектуалци, все едно ние другите сме някакви тъпанари, а те са умниците на държавата.“
  „Имам рядката привилегия да не гледам телевизия, да не слушам, защото съм емоционален човек и ще изригна, защото знам много повече от всички останали… И от мен да знаете – не гледайте телевизия, не слушайте радио, не четете интервюта и въобще не може да ви ядоса никой.“

  Зорлем станах конституционалист
  „Христо Иванов ми е любимият министър, за да няма такива приказки, които чух напоследък…“
  „Прави се внушение за Сотир Цацаров. Какво да направи Цацаров, за да покаже, че е независим – да дойде да задържи мен или Орешарски ли? Главният прокурор на Република България не е подчинен на никого в България… Всички промени в съдебната система са за след Цацаров.“
  „В момента е едно златно време да си адвокат – при цялото ми уважение към адвокатите, сигурно до довечера ще получа някое писмо. Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката.“
  „Станах конституционалист зорлем. Имам план „Б“ – вдигам ръце и казвам „оправяйте се“.“
  „Не мога да обръщам внимание на две каки, които са се събрали и си говорят. Аз не мога да забраня – особено във фризьорските салони, при маникюристките – всички говорят за мене.“
  „Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система не желая никой да ми казва „Добър ден“.“
  „Стабилен му е столът, той си го прави нестабилен с това, че всеки ден влиза във войни, всеки ден. И тук спирам, защото ако си кажа оценката, утре може да има декларации.“
  „Христо Иванов има две лица. Не всяко нещо, което реформаторите твърдят, е обезателно правилното. Ако реформата беше на ГЕРБ и на правителството, тя щеше да мине и с 6:6, и с 8:8, без никой да се замисли дори по тази тема. Но когато казваш, ако Христо Иванов и Радан Кънев, ако не се приеме тяхното, това вече няма да е реформа. И оттам се възпалиха политическите партии, включително и ГЕРБ.“
  „Аз мога да им говоря много жлъчно на колегите от Реформаторския блок. Ако те продължат да лъжат, да ме наричат зависим, което ме вбесява, и те знаят, че ме вбесява, и чакат като малки деца, като им кажеш „не можеш да скочиш от прозореца, защото си бъзлив и някой не ти дава“, и аз да скоча. Те това правят в момента… Ако излязат по този начин, аз им давам дума, че ГЕРБ повече няма да го пусна в управление с тях.“
  „Те ме познават, че аз съм човек с достойнство и затова сега пускат другите интриги – зависим съм от Цацаров, зависим съм от прокуратурата. С кое съм зависим, мили мои? Зависим съм само от народа, който ме избира.“
  „Приемам, че ДСБ искаха да покажат, че на всяка цена искат да се случат дадени надграждания на тази реформа. Получи им се, защото отзвукът е много голям… Убеден съм в техния разум, защото това са едни от най-интелигентните хора, събрани в тази партия. Може би са по-емоционални.“
  „Ще си дам здравето, и си го давам, за тази стабилност… Моята добрина, толерантност и желание за стабилност, си имат все пак някакви граници, в рамките на нормалното.“
  „От всичко ми става ясно, че на човека, към който винаги съм имал много приятелско и взаимно, мисля, отношение – Радан Кънев – целта е президентските избори. Считам всичко това, че започва предизборната кампания за президентските избори.“
  Да прекарам държавата към по-успешен край
  „Най-малко ни интересуват сега президентските избори. Имаме си президент. Просто ми омръзна, мина ми животът в това да ме питат кога ще ставам президент.“
  „Сега като ви слушам и като ви гледам с интерес към президентските избори, си мисля защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент. Говорихме си с мъжете министри, че ако действително решим да направим жена-президент, трябва да имаме мъжете някакъв шанс за смяна на пола.“
  „Ако искаш мир, се готви за война, ние сме готови във всеки момент да отидем на избори. Но няма да съм човекът, който ще ги предизвика. Който ги предизвика и иска да си носи цялата отговорност за това, което ще се случи с държавата.“
  „Всеки ден излизат нови и нови неща и проекти, според плановете през следващата година дните няма да ни стигнат. Имаме по две-три откривания на ден.“
  „Действително искам да прекарам държавата в едно много трудно време към по-успешен край.“
  „Така че много внимателно меря всяка приказка. Горчиво съжалих, че се пошегувах за жената-президент. Както се казва: „език мой – враг мой“.

 • Стела Николова said:

  Стела Николова
  · Varna, Bulgaria ·

  Ужасно дълго стана, но е за припомняне!
  Истинските новини от недържавата за 2015г.

  Понеже всички се борихме и искахме да дойде реформаторско правителство, вярвайки отново, че десен кабинет би направил нужните реформи, за да не сме мутро-барок от 20 век, ние с ясното съзнание, че отново даваме доверие в аванс избрахме!
  Обещанията бяха от Орешарски, Писанчев и Лазаров в ареста, истината за КТБ до истинска реформа в съдебната власт и най-сетне справедливост и възмездие.
  Какво получихме:
  Януари:3 чл.състав на ВАС отказа да разгледа отнемането на лиценза на КТБ по същество, понеже акционерите нямали правен интерес да обжалват .Съдия Янкулова написа убийствено особено мнение с посочени евродирективи, практика в европейските съдилища и казуси за най-малоумните.
  Февруари:Министърът на вътрешните работи постави ултиматум-или той или Писанчев и Лазаров-отиде си той .
  След него с нежелание Борисов освободи чудесата на Орешарски и сие, а по-късно вместо в ареста, както бе обещал, Борисов подписа назначение на Писанчев за консул в Солун.
  Март:Назначение на Румяна Бъчварова за вътрешен министър и първия трус в кабинета бе преодолян.Както писаха медиите, Борисов взе на ръчно управление МВР.
  Април:Премиерът раздразнен, че във ВАС продължава да виси казуса с КТБ и отнемането на лиценза даде мъгел на произнасянето и послушния Георги Колев взел 5 чл.състав на ВАС в свои ръце, потвърди определението на 3 чл.състав и остави без съдебен контрол администранитвиния акт на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ.Този факт ще влезе в световната история, уверявам ви.Надали в демократична държава сте виждали подобен отказ от контрол над напълно субективно решение и обявена дупка от 4.5 милиарда от квестори, които са принудени да работят по съвсем нова методика, която както твърдят експерти, ако бъде приложена в стрес-тестовете на другите ни банки, ще имаме доста окапали още.
  Май: Маковей Моника, дойде и Пеевските сайтове се разпищяха.
  Защото Маковей каза, че премиера ни лъже.
  Ние знаем, че ни лъже за съдебната реформа, но като ни го каже чужденец и го напишат в пресата, изглежда по-реално и истинско, отколкото само в главите ни.
  Г-жа Маковей , обясни, че ни трябват хора, които да работят, даже и по сегашните закони.С една дума ни каза, че цацаратурата ни не работи.
  Костов „откри“ че „Лукойл“ лъже държавата, че не печели, после се извини, но ние знаем коя е истината.Задълженията към Мариците бяха 700 милиона-тогава.
  Юни:Борисов каза, че ДПС би било по-поносим партньор без Пеевски.От ДПС си замълчаха.
  Полицаите излязоха на протест за униформи, кубинки и достойнство.
  Приеха финансиране на частните училища и детски градини и оставиха чл.417 от ГПК, с който банки и ЧСИ могат да си правят каквото искат с длъжника.
  ВСС избра председател на СГС, от първи път.
  Помогна им факта, че имаше само един кандидат.
  Искров подаде оставка, Менда каза, че носел само морална отговорност, но и нея не поел.
  Москов направи революция, като поиска държавните чиновници с над 720 лв заплата да си плащат самички здравните осигуровки и Калфин веднага му скочи,че не можело така и Москов млъкна.
  100 фирми държат 80% от икономиката ни.
  70 души на ден напускали България-повече са.
  Юли: Лозан Панов
  „Не крия възмущението си, че на парламентарна комисия промените не се гласуваха с мнозинство. За мен имаше дебат, но той не беше чут, защото диалогът премина в друга посока, с обидни квалификации. Това коментира в предаването „Панорама“ по БНТ председателят на ВКС Лозан Панов.
  На въпрос защо тази битка стана лична между главния прокурор и правосъдния министър, председателят на ВКС подчерта, че въпросът е кой има интерес.
  Ето, че Панов още тогава е заел позиция, пък всички се изненадаха през декември, когато произнесе реч, невъзможна за повечето ни политици, откъм умствени способности.
  Как пък един път от БСП не изненадаха себе си и не решиха да играят против ДПС и без пазарлъци да се сетят да подкрепят нещо, което ще е в полза на хората?!
  Агент Гоце е неспасяем случай, но Мишето, ако беше се сетил, че сега е момента да гласуват за съдебната реформа и да прецакат и ДПС и Първанката наведнъж, Столетницата щеше да натрупа няколко точки в очите на избирателите си, ама уви, без изненади.
  Чак на третото четене БСП се усетиха и гласуваха против бутаформата на Гоце, но без особен резултат.
  Избраха МаяМа за омбудсман.
  Част от десните избиратели разбраха окончателно, че това не е дясно реформаторско правителство.
  Август:Свалиха предаванията на Диков и Кулезич.
  Че за какво да се пречкат, да карат хората да мислят и виждат какво прави правителството.
  Я, да си гледа Пъпеша електората.
  Главният прокурор на Германия е уволнен в спор за свободата на медиите.
  Да, там може, у нас-не.
  Агент Гоце дал 1/3 от парите нужни за закупуване на хотел, /който според едни струва 7.5 милиона, но според документите струвал много по-малко/ на сина си, за да си купи хотел.НАП и Цацаратурата не се интересуват от произхода на средствата.
  Пеевски се осветли в част от медиите си, а Цецка намери това за абсолютно нормално и се изказа, че е достатъчно Маминото да декларира, че притежава медии, а откъм морал всичко е ок.
  Септември: Резултати на правителството дотук:
  1.Референдум само за електронно гласуване.
  2.Нито един осъден за събарянето на КТБ, нито един подведен под отговорност за грабежа в енергетиката, пак ще плащаме ние.
  3.Искров си отиде тихичко, Писанчев ще го назначават консул в Солун/ а премиера го даваше на съд, докато беше в опозиция/, Лазаров сигурно си кротува някъде в ДАНС с тихичка огромна заплата/, Орешарски набра смелост и се показва по ТВ-тата, да ни разясни, че и в Брюксел влизали през задните входове.
  4.Съдебната реформа бе превърната в бутаформа с историческия компромис, който се оказа невъзможен преди изборите.
  5.Пенсионната реформа си е пълен геноцид, който цака обикновения трудещ се в частния сектор и продължава да облагодетелства държавните чиновници.Инвалидните пенсии, които са почти милион, нито ще се проверяват, нито ще се намалят, нито се взеха мерки, да не продължават да се раздават.
  6.Здравната реформа на Москов не мина, не зная дали е хубаво или лошо, предвид полярните мнения за нея.
  7.Антикорупционният закон на Кунева също не мина.То си беше ясно, че това, което подготвя Кунева няма да са истински антикорупционни мерки, щом пак ще са на подчинение на цацаратурата, ама и там ядец!
  Влязохме в предизборна кампания.
  Борисов оправда прокуратурата, за това, че няма нито един осъден за престъпната , както той я нарече приватизация и оттам всичко останало, защото законите били ги написали такива.
  Искам да припомня, че през периода 2009-2013 ГЕРБ управляваха, и че имаха достатъчно мнозинство, за да променят и приемат закони, но не го направиха.
  Октомври:Цветан Василев даде интервю, в което обясни как са му поискали голяма част от бизнеса, как са го рекетирали и въобще какво става?
  Предупреди, че започва разграбването на активите на КТБ.
  Предупреди държавата да се намеси, за да спаси придобиването на БТК за жълти стотинки.
  Е, държавата и Влади не се намесиха.
  Бившият премиер на Молдова бе арестуван за изчеване на 1 милиард от банки.
  Явно в Молдова имат прокуратура.
  Изборите минаха.ГЕРБ пусна няколко области на РБ и един независим.
  Тези избори бяха най-фалшифицираните до момента.
  Толкова публикации в пресата за подправени протоколи и сгрешени преференции не бяхме виждали.
  Моят кандидат за общински съветник, за когото гласувах, не си намери собствената преференция.
  Започва местното усвояване на еврофондовете.
  463 995 невалидни бюлетини!
  Със сигурност не сме толкова тъпи!
  Референдумът бе саботиран в много от секциите не даваха на хората бюлетини.
  70% гласуваха за електронното гласуване.
  Заложническата криза в Арена „Армеец“ беше потресаваща, но северена се възмущаваше тихичко вкъщи.
  Малко цифри от КНСБ:
  2/3 от българите нямат банкова сметка.
  От останалата една трета само 10% имат влог над 50000 лева.
  Болшинството от влоговете на българите са до 1000 лева.
  2 300 000 са под границата на бедността, с доход по-малко от 300 лв на месец!
  1 400 000 българи не се водят бедни, т.е. имат доходи, които им позволяват да отидат на културно мероприятие!
  Олигарси!
  Да обобщим от 6 363 000 по избирателни списъци българи, милион и четиристотин хиляди, могат да си платят сметките без кредит или пък да идат на театър!
  Обаче Премиерът е спокоен, понеже депозитите в банките растат!
  Ноември: Министърът на финансите първо актуализира бюджет 2015 понеже не му стигнали парите за заплатите в администрацията, която трябвало да бъде съкратена, ама не била.
  После новия бюджет предвиди още 5.3 милиарда заем, и 2 милиарда капиталови разходи, за каквото си поиска правителството,без уточнения.
  Владиту се пробва да направи реформа в МВР през преходни и заключителни разпоредби на закона за бюджета, като без малко да събори правителството полицейския протест, който бе незабавен.
  Премиерът заподозря всеки друг, но не и Владиту, като катализатор на напрежението и бяха изказани какви ли не дивотии,само за да се скрие истинския причинител на проблема.
  Няколко медии отново попитаха от заглавията си, чий министър е Горанов, но премиера пак каза, че си е негов.
  Записите на двете каки бяха трус, но Премиерът се изказа по тях, чак след няколко дневен размисъл и ги умаловажи, като разговори във фризьорски салон.
  Цацаратурата каза че били незаконни.
  Поискалите истинска проверка по тях, бяха заклеймени.
  Слави обяви подписка за референдум с 6 въпроса.
  Всичките колони се изредиха да ни обясняват какъв боклук е Слави, за да не вземем да се подпишем на подписка и да трябва да правят референдум.
  Договорът с „Аликс партнърс“ струвал 22 милиона щатски долара и проверката приключила за 3 месеца.
  Няма и следа от 4.2 милиарда, които от „Аликс“ щяха да издирват и връщат , а Горанов крие доклада, като Кивот!
  Марешки доказа картел с една бензиностнация.
  Горанов въведе данък „ракия“ и данък „непеевски цигари“
  Акцизът за цигарите непроизведени от Маминото ще е по-висок.
  Генерал Илия Илиев, бивш главен секретар на МВР, е заловил 34 афганистанци по време на лов край град Средец.
  Прокуратурата е прекратила делото срещу собственика на „Риск Инженеринг“ Богомил Манчев за длъжностно присвояване на 8 651 898 лева!
  10500 „бивши“ агенти и сътрудници на ДС са във властта!
  Вдигнаха винетките, за които Лилето през април обеща, че няма да се вдигат този мандат.
  Явно са смятали, че мандата ще е по-къс.
  Премиерът ни обяви за богаташи, понеже хора с поршета били на протест против цената на винетките.
  Декември:
  Оправдаха Бисеров!
  ВСС отказа да накаже прокурор Бецова, за която се застъпи лично Цацаротора, а тя точно в същия ден се провали с Бисеров!
  Гласуваха конституционната реформа на Гоце.
  ГЕРБ се врътнаха , като ветропоказател към мнозинството.
  Иванов подаде оставка, Радан излезе в опозиция.
  Лозан Панов произнесе реч, която би вдигнала и умрял, който да излезе и да защити достойнството си на гражданин.
  500 граждани има в София и около 50 съдии , които излязоха с тогите си, за да покажат, че не са съгласни да са марионетки.
  Ха, дано като си изпразнуваме празниците и ние да се сетим че сме граждани, и че искахме и ни обещаваха справедливост.
  ДПС се цепна точно на Коледа.
  Понеже няма Парламент, всички се изредиха да обясняват кой какво е имал предвид от двамата апапи дето се скарали.
  Каквото и да ви говорят, да знаете че става дума за пари, където не е за пари е за много пари.
  Търси се твърде много геополитика в тази случка, пък нещата сигурно са безумно прости, но ще ги разберем друг път.
  2016-годината на огнената маймуна по китайския календар.
  Всичко ще е движение.
  Дано и у нас да си раздвижим умствените клетки.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.