Home » българи зад граница, Е-Списание, политика

И българите в чужбина да участват в национален референдум – изказване в Правна комисия

2015.06.05 Няма коментари
Spread the love

На 27 май 2015 г. Комисията по правните въпроси към Народното събрание провежда заседание, на което се осъждат за първо гласуване законопроекти за изменение и допълнение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, касаещи условията за провеждане на национален референдум.

Untitled10

На заседанието присъстват: от Министерството на правосъдието – Петко Петков, заместник-министър, Александър Стефанов, държавен експерт в дирекция „Съвет по законодателство”, Красимир Войнов и Биляна Белякова, държавни експерти в отдел Международно сътрудничество и правна помощ по граждански дела” в дирекция „Международно сътрудничество и европейски въпроси”, Даниела Белчина, държавен експерт в дирекция „Правосъдие, нормотворчество и проекти”; от Националното бюро за правна помощ – Петя Добрева, директор на правна дирекция; от Временни обществени съвети на българите в чужбина – Мариана Христова; от Върховен касационен съд – Красимир Влахов, заместник – председател на ВКС и председател на Гражданската колегия; от Камарата на частните съдебни изпълнители – Георги Дичев, председател и Стоян Якимов, член на Съвета на камарата; от Асоциация на банките в България – Елеонора Христофорова, юрисконсулт на АББ, Валя Гигова, Десислава Симеонова и Николай Лазаров; от Движение „Защита на гражданите и държавата” – Илия Бачев; представители на НПО – Мария Асими, Захари Генов, Лора Ненова, Цветанка Цанева, Иван Александров, Борислав Василев, Венцислав Митовски; от Българска асоциация за лизинг – Борислав Георгиев Тодоров, съпредседател и народните представители Волен Сидеров и Мариана Тодорова, вносители на законопроекти. Към протокола се прилага списъкът на присъстващите членове на комисията. Заседанието се ръководи от Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси.

По-долу можете да видите изказването на представителя на Временните обществени съвети на българите в чужбина на това заседание, в което се апелира да отпадне текстът в чл. 9 ал. 1, че национален референдум може да се провежда само на територията на страната, за да могат българските граждани в чужбина да участват също в национални референдуми и да имат равноправна възможност за това. Изказването се цитира по стенограмата от заседанието (Протокол № 25/27.05.2015 г.). Цялата стенограма може да се види тук.

——————————————————————————————————————

МАРИАНА ХРИСТОВА:

Добър ден, дами и господа. Казвам се Мариана Христова и съм тук в качеството си на представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина.
Бих искала да взема отношение във връзка с това, което и г-н Председателят на комисията в един от законопроектите спомена, а именно за отпадане на текста, че национален референдум се провежда на територията на България. Той каза чл. 9, ал. 1, ако не се лъжа.
На практика, ако остане това обстоятелство, то би лишило от възможност много български граждани в чужбина да участват в национален референдум. Освен това, влиза в някакво противоречие с чл. 10 на Конституцията, където е казано, че избирателното право е равно, т.е. това предполага равнопоставеност.
Бих искала за сведение на народните представители да спомена, че на последните парламентарни избори са гласували 145 хиляди български граждани в чужбина, 80% от които извън дипломатическите и консулските представителства. И някъде над 82 хиляди от тези гласували са в Западна Европа и САЩ. Сигурно тези гласували биха били доста повече, ако имаше електронен вот в чужбина.
Използвам случая да кажа, тук се спомена за един непровел се референдум за избирателните правила, ако този текст остане „само на територията на страната”, значи на практика само дипломатически и консулски представителства, това значи, че българските граждани в чужбина ще бъдат лишени от възможността да гласуват една голяма част от тях, защото има много страни, където териториите са много големи – има няколкостотин километра до консулство или до посолство, и това е трудно да упражни човек избирателното си право, т.е. това е друг вид усилие.
Така че аз апелирам от името на Временните обществени съвети на българите в чужбина към народните представители от тази комисия за това да отпадне текста, че на територията на страната може само да се провежда референдум, за да има и тази равнопоставеност, за която пише в чл. 10 от основния закон на Република България.
Освен това, бих искала като допълнителна информация да кажа, че когато има опасения, че вотът в чужбина е много по-скъп, по сведения на нашата организация 12 лв. е един глас на български гражданин в чужбина и 10.40 лв. в страната.
Освен това ,може би трябва да се има предвид, че по последни данни и изследвания има повече български граждани, работещи в чужбина, отколкото в страната.
Освен това, средствата, които се изпращат от българските граждани в чужбина към страната, сме ги превърнали на практика в чуждестранен инвеститор № 1. Тук г-н Сидеров спомена, че 7 милиона вече е населението. Това не е случайно. Знаем всички, че една голяма част от населението е някъде другаде, в други страни и главно това е икономическа имиграция. Една значителна част от тях е свързана с тази страна и мога в лично качество да ви го кажа, защото съм редактор на едно емигрантско издание, което контактува с българи от цял свят.
Благодаря за вниманието. Това беше, което исках да кажа. Благодаря ви още веднъж.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.