Home » Авторски страници, политика

Ще успее ли БСДД да разбие статуквото у нас, както “Подемос” – двупартийния модел в Испания?

2015.12.21 Няма коментари
Spread the love

Испания навлезе в нова политическа ера, след като парламентарните избори възвестиха края на 40-годишната двупартийна система – заяви водачът на младата партия „Подемос Пабло Иглесиас, цитиран от Ройтерс.

Днешният ден е исторически за Испания! Започваме нова политическа епоха в страната ни…“ – заяви Иглесиас, чиято партия се очертава да получи 69 места в 350-местния парламент според предварителните резултати*. „Испания вече няма да е същата“, добави той – съобщава БТА.

euch20151219podemos02

В България само преди седмица бе създадена нова партия (вж. тук)Това съобщение не би било новина, ако не се вгледаме по-внимателно в платформата на тази партия. Подобно на “Подемос”, тя е лява, но не толкова лява като “Подемос”, и е много по-радикална. Новоучреденият на 13.12.2015 г. Български съюз за директна демокрация е партия с коренно различен подход към проблемите в общество и с политическа философия, основана на директната** демокрация.

Платформата на тази партия стъпва на три основни стълба:

Първо – директни инвестиции в гражданите, използвайки всеобщ базов доход*** (вж. БД).

Второ – ефективна, природосъобразна и достъпна енергия.

Трето, но не на последно място, масово включване на обикновените граждани не само в изборите, но и във вземането на решенията, в управлението. И това ще се постигне по един безусловен начин с въвеждане на радикален инструмент, привнесен от Рецепти за спасение на България – ИЗБОРИ чрез ЖРЕБИЙ.

Ето какво четем на страниците на уебсайта на БСДД:

“Структурата и организацията на Българския Съюз за Директна Демокрация наподобяват познатите движения в Италия, Испания, Гърция, Германия, Швеция, Исландия, Великобритания и др. Методът за осъществяването на намеренията е еволюционен и първоначално се придържа към законовата рамка установена в държавата към момента. Впоследствие чрез законодателни инициативи ще се търси реалната смяна на системата включително и с конституционни промени чрез нормално конституционно мнозинство.”

Дали новата партия ще успее да постигне примамливите си мечти, зависи и от това колко бързо ще събере изискваните от Изборния кодекс 2500 декларации на граждани, подкрепящи регистрацията на Българския Съюз за Директна Демокрация.

Повече информация за политическата формация и за нейните идеи може да се разбере на сайта на БССДЗадайте своите въпроси във Фейсбук страницата на организацията. БСДД набира съмишленици – бъдете сред първите 2500 членове. Декларация за индивидуално членство може да изтеглете от ТУК). Офисът на БСДД се намира на адрес:  гр. София, бул. “Цар Освободител” 14,  Е-mail за контакти: [email protected]

—————————————————————————————————————————————–

* Според резултатите при преброени 99% от бюлетините управляващите консерватори печелят изборите със 122 места – доста под необходимите 176 за абсолютно мнозинство. Опозиционната социалистическа партия получава 91 места, а „Подемос“ и „Сиудаданос“ си осигуряват съответно 69 и 40 места.

** Директната демокрация е термин специално различен от влезлия в широка употреба термин пряка демокрация. Въведен за по-лесно разграничаване от празното политическо говорене на статуквото по тази тема.

*** БД е за български граждани с валидна и активна адресна регистрация на територията на България.
Доходът е в електронна форма, не може да се тегли на банкомат и не може да се правят разплащания в чужбина.

euch20151219podemos03

псд

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.