Home » Авторски страници, политика

71 сътрудници на ДС работят и днес във Външно министерство

2015.12.29 6 коментара
Spread the love

Повече от четвърт век след 1989-та в МВнР все още работят 71 служители от ДС

Отговор от Външно министерство по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ на въпроси относно служителите в министерството, които са били свързани с Държавна сигурност преди 10.11.1989 г. и още работят в МВнР

.

euch2015122alber30В редакцията на Eurochicago.com получихме отговор от Външно министерство на искане за достъп до информация по ЗДОИ. Отговорът е подписан от постоянния секретар на министерството Василий Такев и в него се съдържа следната информация:

На въпроса “Какъв е точният брой на служителите на МВнР към декември 2015 г., които са обявени от Комисията за досиетата, че са били свързани с комунистическата Държавна сигурност?” – от министерството отговарят, че броят им е 71 (седемдесет и един).

И доуточняват: “Една част от тях са дългосрочно командировани на дипломатически и административно-технически длъжности в задграничните представителства на Република България или в международни организации в държавите: Австрия, Босна и Херцаговина, Виетнам, Грузия, Етиопия, Италия, Испания, Китай, Косово, Канада, Ливан, Люксембург, Мексико, Мароко, Македония, Норвегия, Палестина, Русия, Румъния, САЩ, Тунис, Турция, Финландия, Франция, ФРГ, Холандия, Черна Гора, Швейцария и ЮАР. Друга част от тях работят в Централно управление на МВнР, а именно: 27 души, от които генерален директор – 1, директори на дирекции – 8, началник отдели – 5, посланици за специални поръчения – 3 и служители – 10 на трудово и служебно правоотношение.”

На въпроса “Има ли сред тези служители свързани с ДС такива на пенсионна възраст и ако да, колко са те?” – отговорът е 1 (един).

От следващия отговор разбираме, че броят служители на МВнР, продължаващи да заемат своите длъжности след навършване на пенсионна възраст, също е един, което означава, че именно бившият служител на ДС е този ценен кадър, който не може да бъде пенсиониран.

Следват факсимилета от заповедта за предоставяне на исканата по ЗДОИ информация и от отговора на министерството.

.

euch2015122alber31

.

euch2015122albert13
.

6 коментара »

 • Margarita Kousseva said:

  Поздравления за запитването. А сега да дадат и имената, иначе полза никаква. Отглеждаме си ги тука в посолствата, а не ги знаемкои са.

 • Въпpoc said:

  А това означава ли, че почти всичките останали служители МВнР са роднини на бивши ДС-офицери, агенти, доносници, …..?

 • OIFVet said:

  Маргарита, защо направо не дадем имената им на чужди разузнавателни служби. Хем ще бъде евроатлантическо, хем ще се харесаме на началниците.

 • илиян said:

  Имам един въпрос, а преподавателите в школите на МВР ? Млади момчета ли са или са същите тия които са обучавали преди 1989? В същото верою и същите комунистически способи?До колкото си спомням всички бяха минавали школа в Русия.

 • законът said:

  Действащият закон на Република България, приет от 38-то народно събрание на 26 април 2000 г. и обнародван в Държавен вестник, брой № 37 от 5 май 2000 година
  Чл. 1.
  (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работ-ническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на дър-жавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до на-ционална катастрофа.
  Чл. 2.
  (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. Целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. Съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. Безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения “Народен съд”;
  4. Моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. Установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. Погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. Рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. Провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. Злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
  10. Безогледното унищожаване на природата.
  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
  1. Отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. Системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. Нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, междуна-родните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. При преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) Екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
  б) Освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в) лишаване от право на собственост;
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  е) лишаване от гражданство;
  5. Безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. Подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.
  Чл. 3.
  (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.
  Чл. 4.
  Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

 • АГент007 said:

  Бившите от ДС в МВнР, а и не само там, са готови да изпълнят всяка мръсна работа и да поемат на плещите си защитата на по-висшето ръководство, от което поради миналото си зависят. Те са готови храбро да прикрият всеки неуспех и далавера на тези, от които зависят – от нови и стари господари. Такъв е случаят с Раковски Лашев – попитайте го какво се случва с е-услугите и кой прибра паричките. Питайте и къде ще ходи на курорт-служба за сметка на държавата, на нас всички.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.