Home » Авторски страници, българи зад граница

Премиерата на „Корени“ в Чикаго

2021.05.11 Няма коментари
Spread the love

.

Книгата на Василен Васевски „Корени“ бе представена на 8 май в Център „Българика“

Новият роман на Василен Васевски „Корени“ (изд. „Потайниче“, София, 2020) бе представен пред чикагската българска общност в края на миналата седмица. Събитието се състоя в център „Българика“ и бе посетено от многобройна публика.

Водещ на вечерта бе Ангел Колев, президент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. С професионализъм и вещина той разказа интересни моменти от създаването и реализирането на книгата, която излиза като част от неговия проект „За буквите“, предлагащ съвременна българска литература у нас и в чужбина.

За романа бе прочетена и рецензия на известния български писател Йото Пацов, в която той го нарича „машина на времето, но и парче от разпокъсания национален идеал“; повествувание, което „пие живот от корените на въжделенията, страданията и героизма, но и провижда в бъдещето виталността на духа, на вярата и надеждата ни„.

Василен Васевски сподели с аудиторията откъси от творбата си, която се развива в три времеви периода, отстоящи на по сто години един от друг. Те се случват в България и в Америка, и разкриват в романизирана форма историята на неговия род. Авторът бе подготвил и кратък документален филм за вр. Каймакчалан, заснет при негово посещение на легендарното място.

Вечерта продължи с дискусия между Васевски и публиката за българските корени, емигрантският живот и изкуството на писането. Гостите споделиха, че след дългата пауза, наложена от пандемията, са жадни за подобни събития в културния афиш на българско Чикаго и че ще запомнят представянето на „Корени“.

Снимки: Николай Тончев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.