Home » Авторски страници, българи зад граница

V Международен конкурс „Моята българска бродирана риза – 2021“

2021.05.11 Няма коментари
Spread the love

.

Петият Международен конкурс „Моята българска бродирана риза – 2021“, за рисунка, художествен текст, снимка и мултимедийна презентация, се провежда по инициатива на Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“ с БУ „АзБуки“ в Рим и Колеферо, Италия.

Основната идея и инициатива на конкурса – на 11 май всеки българин от всяко кътче на земята да отвори гардероба или старата ракла и се облече с една бродирана риза. Бродирана българска шевица на блуза, вратовръзка,тениска, с която да се идентифицира като българин в деня на православния празник на светите братя Кирил и Методий (11 май).

Надяваме се искрено на подкрепа и изразяваме сърдечно убеждението от ползата и приноса на добруването в осъществяването на конкурса, с която идеята се разпространява сред българската общност в и извън българските предели.

Мариола Георгиева

РЕГЛАМЕНТ НА КОНКУРСА

За пета поредна година Международният конкурс „Моята българска бродирана риза“ се провежда с основната идея и инициатива – на 11 май всеки българин от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка, на които има българска шевица и с която да се идентифицира като българин в деня на православния празник на светите братя Кирил и Методий. Желаем да създадем традиция – всяка година на този ден българската шевица върху облеклото на българите по света да занесе своите послания за благоденствие на всички народи и да разкаже за една малка, но силна с духа си европейска страна – България.

Период на провеждане: 25 април – 25 юли 2021 г.

Участие: Участници могат да са деца и ученици от български произход от неделни и български училища от 5 до 19-годишна възраст.

Възрастови групи по категории:

За рисунка и художествен текст:

I група – от 5 до 9 години;
II група – от 10 до 14 години;
III група – от 15 до 19 години.

За фотография и мултимедия:

I група – от 8 до 13 години;
II група от 14 до 19 години.

Категории за участие в конкурса:

1. Рисунка;
2. Творчески текст – жанр свободен;
3. Мултимедия;
4. Фотография на деца и младежи, облечени с българска бродирана риза.

Изисквания към творбите:

1. Рисунка на тема: „Моята българска бродирана риза“. Техника – свободна; рисунката може да бъде нарисувана с моливи, пастели, бои. Размери на творбата – по избор – А4 , А3 и др.
Задължително условие за участие – рисунката да не е участвала в друг конкурс!

2. Художествен текст на тема: „Моята българска бродирана риза“ – свободен избор – стихотворение, гатанка, приказка, есе, разказ и др.

3. Мултимедия (индивидуална или колективна творба), с продължителност от 3 до 10 минути.

4. Фотографии (индивидуални или колективни). Изискване за фотографиите – да бъдат във формат JPG, JPEG или PNG, с отлично качество, 300 dpi, с резолюция минимум 2500 рх по късата страна.

Награден фонд:

Всеки участник ще е удостоен с грамота за участие в конкурса.
Награждаване във всяка възрастова група с първо, второ и трето място.

Първо място получава бродирана риза и грамота.
Второ място получава материална награда и грамота.
Трето място получава материална награда и грамота.

Наградените с първа, втора и трета награда рисунки, художествени текстове, снимки (при позволение на родител) и мултимедии ще бъдат публикувани в Детско онлайн сп. „Щъркел“ (http://storks.biz/); на сайта на Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“ и БУ „АзБуки“ в Рим и Колеферо, Италия, както и на страницата във Facebook: Българско в РИМ / КОЛЕФЕРО Училище.

Още за регламента тукРЕГЛАМЕНТ-V-МЕЖДУНАРОДЕН-КОНКУРС

Декларация за участие тукДЕКЛАРАЦИЯ

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.