Home » Авторски страници, българи зад граница

Излезе от печат “Говорът на кортенци в Бесарабия”

2021.03.28 Няма коментари
Spread the love

.

Излезе от печат дългогодишно изследване на доц. д-р Васил Кондов “ГОВОРЪТ НА КОРТЕНЦИ В БЕСАРАБИЯ (Република Молдова)”. Изследването е в две книги, включващи съответно цялостно описание на системата на говора, и автентични примери, записани в новозагорското село Кортен и в неговите колонии в Бесарабия – Тотована, Стояновка, Антоновка и др.

Авторът доц. Кондов е преподавател по български език в Тараклийския държавен университет “Григорий Цамблак”. Роден е в с. Кортен, Република Молдова.

Ето какво споделя Васил Кондов за своя труд:

Най-сетне излезе от печат в две книги и основната част от труда ми, посветен на цялостното описание на родния ми говор, който стана обект на изследователската ми дейност преди трийсетина години, защитен през 1993 г. като дисертационен труд. След това, обаче, работата върху подготовката му за издаване продължи още дълги години, макар че преди време бяха издадени в отделна книга ономастичната система на кортенци с кратък речник, след което още едно, по-пълно издание на речника в рамките на 400 стр.

Сегашните две книги: Книга първа (около 230 стр.) включва цялостно описание на системата на говора – фонетични и акцентологични, морфологични, синтактични, словообразувателни особености. В края й са публикувани и материали по защитата на дисертацията. Книга втора (над 300 стр.) включва само текстове, основната част от които са записани лично от автора от различни негови информатори в с. Кортен и неговите колонии в Бесарабия – Тотована, Стояновка, Антоновка и др. на касетофон, след което дешифрирани и предадени, без каквито и да било промени. Включени са и много ценни текстове, записани от информатори и от с. Кортен, Новозагорско, откъдето е основната група преселници в с. Кортен в Бесарабия.

Любознателни читатели, специалисти ще намерят в тях различна интересна информация, свързана с историята, културата и традициите, бита и всекидневния стопански живот на кортенци в Бесарабия, за репресиите, създаването на колхозите и т.н. В скоро време книгите ще бъдат качени на сайта на Тараклийския държавен университет “Григорий Цамблак”, откъдето всеки ще може да ползва изданието.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.