Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Партийни парашутисти заменят доброволците в СИК зад граница. Вълна от възмущение

2021.03.29 Един коментар
Spread the love

.

Изборът на членове на СИК в Кипър възмути българската общност на острова. Целият екип от доброволци е изхвърлен от СИК в Нюрнберг, Германия. Как статуквото е „откраднало“ изборната секция в Екситър, Великобритания. Активисти на ГЕРБ са започнали масово обикаляне из провинция Сеговия, Испания. Прецедент в СИК – Йорет де Мар. Аналогични случаи и в други СИК в Испания – в Колядо Вилялба, Сеговия, Памплона и др. Българи в Испания искат свой избирателен район. Партийни парашутисти в секционни избирателни комисии и в други градове и страни.

ПП „МИР“ сезира Президента, ЦИК и МВнР за свързани с изборите манипулации зад граница. Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ изпрати отворено писмо до ЦИК, МВнР, ОССЕ, посолствата на страните членки на ЕС и САЩ. Българи от САЩ излязоха с отворено писмо до ЦИК, МВнР, политическите партии и Комисията за защита на личните данни, с копие до президента и премиера на България. Доброволци за откриването на СИК в различни градове по света и други сънародници изразиха в социалната мрежа Фейсбук възмущение от случващото се.

ПП „МИР“ сезира Президента, ЦИК и МВнР за изборни манипулации зад граница

„Председателят на ПП МИР Симеон Славчев сезира Президента на България Румен Радев, Централната избирателна комисия и Министерството на външните работи за огромна изборна манипулация във всички избирателни секции в чужбина. Поводът е отказът на парламентарно представените партии и коалиции да впишат част от сънародниците ни зад граница като доброволци по време на изборния ден. Въпреки голямото желание и безпрецедентната организация на българите в чужбина, няма нито един вписан доброволец зад граница, алармират от ПП МИР, с която се свързаха десетки българи от чужбина с молба за съдействие. Опасенията на българите в чужбина е, че ставаме свидетели на пореден опит за изборна манипулация и прикриване на нарушенията по време на парламентарния вот на 4 април.

„Моля за Вашето съдействие секционните избирателни комисии зад граница да бъдат допълнени с доброволци. Доброволческата мрежа, създадена от сънародниците ни зад граница обхваща на практика всички континенти и успя самостоятелно и въпреки всевъзможните пречки от всякакъв характер, да принуди управляващите да задейства своите външни представители и да бъдат образувани над 470 секции“, заяви в писмо до президента Румен Радев Симеон Славчев. „Почти всички доброволци, които направиха и невъзможното, за да има толкова много изборни секции в чужбина и отделиха невероятно много енергия, средства и упоритост в преследване на конституционното си право да гласуват, са на път да отпаднат от процеса по провеждане и контрол върху изборния процес. Това е така, защото въпреки предложените от сънародниците ни зад граница списъци за състав на секционните комисии, парламентарните партии и коалиции отхвърлиха предложението им да бъдат включени като членове на СИК“, заяви още председателят на ПП „МИР“.

От политическата партия коментираха, че в продължение на няколко месеца от МВнР неколкократно, и то в писмен вид, са били изисквани нарочни списъци с предложени участници в състава на СИК и доброволци, предвид настоящото положение с пандемията от КОВИД-19 и нуждата от много допълнителни действия, в съзвучие с противоепидемичните мерки на местните власти. „Във връзка със създалата се ситуация ПП МИР предлага на основание чл. 104, ал. 1 от Изборния кодекс МВнР и ЦИК да допълнят съставите на СИК с доброволци от подадения към МВнР списък“, заяви още председателят на ПП МИР Симеон Славчев.“ (Източник: OFFNews)

 

„Изправи се! Мутри вън!“ протестира срещу действията на ЦИК

„Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ публично протестира срещу действията на ЦИК да привнася политически лица в последния момент за членове на СИК, които изместват българите в чужбина в доброволно създадените секции за вота на 4.04.2021 г. Това е опит да се овладее процеса на законно гласуване и преброяване на бюлетините в държави като Германия, Нидерландия, Кипър и други страни, и хората, които имат дългогодишен опит, които са инициатори и безвъзмездно са събирали заявления, наели са помещения и са създали организация за провеждане на честния вот зад граница, да бъдат отстранени, а на тяхно място да бъдат поставени непознати за общността хора, които представляват партийния интерес на управляващите и техните патерици.“ – се казва в Отворено писмо на коалицията до ЦИК, МВнР, ОССЕ, посолствана на страните членки на ЕС и САЩ.

 

КИПЪР

Изборът на членове на СИК в Кипър възмути българската общност на острова

„Обявените от ЦИК състави на секционните избирателни комисии в Кипър предизвикаха буря в българската общност на острова. Проблемът със „спуснати парашутисти“ доведе до спешна среща на представители на СИК и дипломатическата ни мисия. Посланикът на България в Никозия Любомир Тодоров застана на страната на българските организации на острова и подкрепя искането им за преразглеждане на списъка. Шест избирателни секции. На острова живеят около 35 000 българи.“ (Източник: БНР)

 

НЮРНБЕРГ, ГЕРМАНИЯ

Ivo Stoilov, ФБ група „Българи в Нюрнберг„: Пипалата на октопода стигнаха и до нас в Нюрнберг

„До всички гласоподаватели в района на Нюрнберг!!!
Уважаеми сънародници, скъпи членове на групата, пипалата на октопода достигнаха и до нас в Нюрнберг.
След решение на ЦИК целият наш екипи от доброволци, които работихме за откриването на секцията, беше отхвърлен и заменен от изцяло партийни представители за членове на СИК.
Искам да Ви съобщя, че ние от сдружение „Златен век“ и изборните доброволци не сме съгласни, не одобряваме това решение, разграничаваме се от тези хора и не желаем да сме част от случващото се. Единодушно решихме да се оттеглим от по-нататъчна организация и да не носим отговорност за действията на тази комисия.
След месеци работа, кандидатирането на район Нюрнберг за избирателна секция, осигуряването на необходимото помещение, събирането на достатъчно заявления, набавянето на почти всички необходими материали с лични средства, без да се възползваме от предоставения ни бюджет държавни пари, създаването на цялостна организация и набавянето на достатъчно доброволци, за нормалното протичане на изборния процес, смятаме решението на ЦИК, да не одобри нашите кандидати за членове на СИК и да бъдат заменени изцяло от партийни представители, за напълно неуважително и незачитащо заслугите и работата ни до момента.
Нямаме нищо против партиите на изпратят застъпници, ако се съмняват в честното провеждане на изборите, но не сме съгласни организацията на секцията да бъде поверена на хора, които смятаме, че няма да се справят с нея. Има седмица до изборния ден, а те още не са направили контакт помежду си и разбрах от консула, че не са влезли във връзка с него. Това още повече ни притеснява за тяхната организираност и загриженост към поверената им задача.
По принцип нямаме против партийни представители да участват в комисията, това е законно право, но при положение, че нито една партия или партиен представител не ни съдейства, когато имахме нужда от помощ за работата до момента, това в последния момент да развалят цялата готова организация е неприемливо.
Досега винаги са изпращали представител на Външно министерство и останалите четирима членове на СИК са били наши доброволци. Съмнителен и притеснителен е фактът този път в Нюрнберг да изпратят целия състав от партийни представители. Това, че тук събрахме най бързо заявленията и са едни от най многобройните в Германия, явно притеснява някого.
От друга страна, собственикът на помещението за изборната секция го предостави на нас, хората, на които има доверие и с които вече за четвърти път заедно в екип работим по организацията, и изразява също недоволство и несъгласието си за намесата на непълно непознати хора в работата с него, което прави самата секция под въпрос.
Затова тук, пред Вас, публично призовавам тези хора да си направят отвод. Нямаме нищо лично против тях, но смятаме за некоректно, след толкова вложено време и труд, на самия край организацията до момента да бъде провалена и да се повери на неподготвени, незаинтересовани и неорганизирани хора.
Уважаеми сънародници, тези партийно назначени представители са хората, които ще приемат и броят Вашите гласове, и смятам, че те трябва да научат за Вашето мнение по въпроса. Нека всеки, който не е съгласен с това решение на ЦИК, да напише в коментарите „Не одобрявам“.
Вече повече от 10 години съм давал заедно с моите колеги всичко от себе си за организацията на редица мероприятия, касаещи българите тук, и съм правил всичко по силите ми да защитавам интересите им. Така, както преди година Българската православна църква ни отне Отец Йордан и аз открито и се противопоставих, за да ни го върне, така сега открито се противопоставям на това решение на ЦИК!
Вече написах възражение по случая и им го изпратих. И силно се надявам новоназначените представители да вземат под внимание по-горе написаното и да се оттеглят, докато все още има време да се поправи стореното.
Предварително им благодаря, ако го направят, и на Вас за вниманието!

Иво Стоилов, председател на Българо-немско културно сдружение „Златен век“ и организатор на избирателна секция район Нюрнберг до момента.“

Източник: Иво Стоилов, Фейсбук

Ivelin Atanasov: Чудя се колко още има за крадене от България, щом лидерите на големите се бъркат в малка общност като нашата

„И аз да се изкажа като собственик на помещението за секция. Досега никой от новите членове на СИК не се е свързал с мен за организацията. Това е четвъртия път, когато предоставям безвъзмездно помещение за избори, и знам, че е нужна добра организация и доста предварителни срещи. С Иво Стоилов сме обсъждали подробности месеци преди датата на изборите, а сега, седмица преди датата, никой не смята за нужно да се направи организация. Не познавам членовете на СИК, но знам, че председателят е назначена от централата на БСП и е говорила по телефона лично с Корнелия Нинова, има двама от Герб, другите не ги знам от кои бандити са. Чудя се колко още има за крадене от България, щом лидерите на големите се бъркат в малка общност като нашата.“

 

Nikolay Kolev: Мутри ВЪН!

„Не одобрявам, хората толкова се трудиха, защо други да оберат меда, заслугите са изцяло на фондация „Златен век“!!! Мутри ВЪННН!!!“

 

ИСПАНИЯ

Marin Hristov Marinov: Кукловодите на ГЕРБ започнаха масово обикаляне из провинция Сеговия. В Сеговия са поставени 5 нови лица, които изобщо не са положили никакъв труд и усилия. Всички, които сме дали най-много от себе си, сме отстранени.

„Уважаеми сънародници в Испания!
Кукловодите на ПП „ГЕРБ“ започнаха масово обикаляне из провинция Сеговия – Испания, в провинция която българската общност е с над 5000 сънародници.
Ще ви посоча действителен случай, днес кукловодите са посетили майка ми в населеното място, където работи и са и предложили 70€, за да гласува за Герб.
Майка ми им каза, че ще гласува по съвест, и ги нарече глупаци и унищожители на български род и държава! Но не се е сетила да ги снима и запише.
Кукловодите на Герб са много добре обучени, видели са, че майка ми е възрастната, и си предложиха услугите. При мен такива няма как да дойдат, защото знаят какво може да им се случи…
Кукловодите обикновено обикалят места, където има български магазини, заведения и прочие.
Умолявам всички съвестни сънародници в Испания, когато ви посетят кукловодите, да проявите и малко хитрост. Запишете им разговора и ги снимайте, и ми изпратете материал, за да уведомя испанската изпълнителна власт – Guardia Civil, Policía Nacional, Policía Local.
Същото може да го направи всеки един български гражданин в испанската изпълнителна власт. КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е СТРОГО ЗАБРАНЕНО!“

„В Сеговия са поставени 5 нови лица, които изобщо не са положили никакъв труд и усилия.
И всички, които сме дали най-много от себе си, сме всички отстранени.“

 

Rosen Dobrev Rusanov: Същото става и в Хетафе, Мадрид

„Същото става и в Хетафе, Мадрид. В четвъртък са се обадили от посолството в Мадрид. И са казали, че това е нареждане от София.“

 

Sabina Markova Videva (от Асоциация „Балкан“ Collado Villalba): Използваха нашия труд и имидж пред местните власти, които още не могат да повярват какво се случва

„При нас са четири! Три политически назначения и едно държавно! Не ме интересува от коя партия са, просто ни използваха и излъгаха, или поне тихичко премълчаха! Ние – Асоциация „Балкан“ – Collado Villalba сме работили за изграждането на секцията. Предложихме за секция нашите помещения, които са ни предоставени от местните власти преди години, заради нашия труд и участия в културния и социален живот на града ни. Доверие, което сме спечелили с години, се срути с минути, благодарение на Нашата държава, която никога не ни е помагала с нищо!
Използваха нашия труд и имидж пред местните власти, които все още не могат да повярват какво се случва и защо ние няма да участваме в комисията.
Имахме доброволци, защото смятахме , че комисията, предложена от нас, ще има нужда от помощ.
Имахме желание комисията да бъде облечена в автентични носии, да създадем един нормален ден и всеки да изпълни правото си по Конституцията да гласува без напрежение!
Имахме… и никога повече няма да имаме!“

 

Ivanka Ivanova: Прецедент в СИК № 322300205 – Йорет де Мар. Аналогични случаи в СИК № 322300202 – Колядо Вилялба, СИК № 322300218 – Сеговия, СИК № 322300213 – Памплона

„Имаме прецедент в СИК № 322300205 – Йорет де Мар, Испания – 5 членове и 2 резерви!!!
Относно: подмяна на списъка на комисията, излъчена от българите, живеещи в този район, съгл. РЕШЕНИЕ № 2277-НС, София, 22 март 2021 г.
Предложената комисия от 5 члена и 2 резерви е подменена в официалното Решение на ЦИК тотално, остава само един член и трима нови члена, никому неизвестни, и още сигурно нови ще посочат.
Тези лица не са работили и секунда по изграждане на секцията и набиране на членове на комисията.
Носят се приказки, че това са лица на партия ГЕРБ.
Аналогични случаи има и в:
СИК № 322300202, Испания, Колядо Вилялба – 5 членове;
С ИК № 322300218, Испания, Сеговия – 5 членове;
СИК № 322300213, Испания, Памплона – 5 членове, сигурно ще има нови случаи…
Сигнализирали сме: ЦИК, МВнР, Посолството в Мадрид, Генералния консул в Барселона и btv.bg.“

 

Atanas Atanasov: Не е случайно случилото се във Виялба

„Неслучайно на Асоциация „Балкан“ във Виялба са сменени членовете на избирателната секция!!! И, доколкото знам – помещението за изборите от общината също е отнето!!!“

 

Николай Младенов: Масово се подменят членове на СИК в Испания

„Масово се подменят членове на избирателни секции в Испания, с новодошли от България. Не ги допускайте, изритайте ги от там.“

 

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ ИСКАТ СВОЙ ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН

„За първа година броят на избирателните секции в Испания ще е толкова голям – 53. През 2017-а година те бяха 38, а 4 години по-рано – 24 на брой. Според Иванка Иванова, това се дължи на все по-силното желание на българите да участват в политическия живот на страната. Затова вече обмисля как да организира сънародниците ни зад граница, за да поискат всички заедно с петиция до новия парламент промяна в Изборния закон, която да им позволи да имат свой избирателен район и свои представители, излъчени от него.“ (Източник: БНР)

 

ЕКСИТЪР, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Еmil Sokolov: Как статуквото открадна изборната секция в Екситър

„Бил съм председател на СИК в Екситър, Великобритания, няколко пъти. Проблеми никога не е имало. Винаги се събираме няколко човека, намираме помещение, пращаме списък с доброволци и правим комисия. Тази година съм в България и няма да гласувам в чужбина, нито ще съм председател на СИК. В Екситър, обаче, има обучени и мотивирани доброволци, които отново подготвиха всичко, за да могат сънародниците ни зад граница да гласуват.
Да, ама не. Оказва се, че за пръв път, откакто съществува секцията в Екситър, за председател на СИК в Екзитър е назначен човек, който никой не познава. От парламентарната квота на някоя от партиите е. Подозираме, че е от ДПС, но още не ни се е представил официално. Някои от членовете на комисията също са променени и не отразяват списъка, който доброволците са изготвили. По-просто казано, в Екситър ни спуснаха партийни парашутисти, въпреки че цялата работа по подготовката бе свършена от местни доброволци, все непартийни. Да не говорим, че новият председател на СИК в Екзитър никога не е участвал в подготовката на изборите за всички тези години. Няма никакъв опит. Сега местната общност в Екситър издирва него и останалите ‘нови лица’, за да им се обясни какво, къде и защо се прави.
Защо към пусти Екситър изведнъж се появи такъв интерес? Да не би, защото е единствената секция в Югозападна Англия? Едва ли е, защото в Екситър винаги се гласува против партиите на статуквото. Какво наложи нуждата да се упражнява такъв строг партиен контрол в Екситър? Не стига, че са само 35 секциите във Великобритания, а сега се плюе в лицето на доброволците като ги заличават от списъците без обяснение. Подготвяш и организираш всичко, и накрая трябва да предадеш цялата организация на непознати, които не се е мръднали да помогнат. Идват наготово и поемат секцията. Няма обяснения.
Тези избори са толкова важни, че партийната акробатика вече не се трае. Досега поне извън България не си позволяваха такива неща, но явно е много важно хората да гласуват ‘правилно’. На 4-ти си опичайте акъла, ако не искате още 4 години подобни простотии. Изненадайте ги.

П.С. Оказа се, че парашутистите в Екситър са двама. Единият е от ГЕРБ, а другият от ДПС. …Отварям днес заповедта с членовете на СИК и откривам: Председателят ни е заличен изцяло от комисията. За председател е назначено лицето Илия Петров Петров. Не сме го чували, нито помирисвали! Съставът на комисията е разместен, член, който отказа, вече е направен секретар, секретарят – зам.-председател. Лицето Мерджан Шукри Мехмед е назначен за член. И него не сме го чували, нито помирисвали! Друг доброволец, който имаше голямо желание да участва, е заличен…“

 

Galina Taneva: Новият председател даже не знае къде се намира секцията

„Аз като човека, поел организацията в Екситър, съм лично засегната и обидена! Седмици наред търсихме доброволци, никой от „парашутистите“ не се отзова! Ангажирах приятелите си с изборите, само и само да успеем да разкрием секция! Разпределихме си работата, семената председателка пое всички онлайн срещи и обучения, методически указания… Сега нея я няма изобщо в комисията. Новият председател даже не знае къде се намира секцията. Никога не е гласувам на изборите, даже не сме го и виждали от общността… Сега, аз ако подам оставка, другите членове може да ме последват и изборите ще се провалят. Ако остана, значи плюя на достойнството си! Как да постъпя?“

 

Vasil Asenov: В Лондон винаги е било така, сега е стигнало и до Екситър

„Проблемът е, че ако партиите изпратят техни представители в комисиите, те винаги са за сметка на доброволците. В Лондон винаги е било така и е било ужас – явно сега това е стигнало чак до Екситър…“

 

Яна Табакова: Такива сигнали пристигат от Германия, Кипът, Турция и др.

„Лошото е, че такива сигнали пристигат от Германия, Кипър, Турция и др. Може би това е била целта на смесено гласуване с машини и бюлетини, и тъй като трудно ще повлияят на машините, сега се пробват в секциите, където са само бюлетини, и може би разчитат на това, че няма кой да ги контролира.“

 

ВАШИНГТОН, САЩ

Лила Кара: Коя е тази Йълдъз Решат Телят?

„Коя е тази Йълдъз Решат Телят, НАЗНАЧЕНА във Вашингтон ДС, като аз чакам от ден първи да бъда там застъпник? Откъде се взе? И за каква е назначена?“

 

ДЕНВЪР, САЩ

Българи от САЩ написаха отворено писмо до ЦИК, МВнР, политическите партии и Комисията за защита на личните данни, с копие до президента и премиера на България – вижте го по-долу:

До ЦИК

До МВнР

До политическите партии

До Комисия за защита на личните данни

Копие:

Президент на Р България

Министър-председател на Р България

Медии

 

Уважаеми дами и господа,

Ние сме част от активно участвалите като членове и председатели на изборни комисии в Денвър, Колорадо, през последните 10-12 години. Тази година решихме да не участваме активно и да ангажираме в процеса други българи, като помогнем с осигуряването на приемственост на процеса.

Както при всички избори, провеждани в чужбина през последните 10-на години преди близо месец, с нас се свърза Консулът на България в Чикаго, с молба да предоставим списък с предложения за членове на избирателната комисия и място за провеждане на изборите.  Нашата, както и повечето български общности зад граница, си имаме своите организационни канали, познания като общност, културни и политически пристрастия, но това никога не ни е пречило да провеждаме избори честно, открито и при стриктно спазване на законите на България и САЩ. Нещо повече – изборите тук винаги са били и повод за събиране и празник на българската общност.

Изискването от Консулството да съберем и предоставим списък на желаещи за участие в комисията бе логично и в съответствие с установената практика. Но изискването частни лица в чужбина да събират, обработват и предоставят информация за участващите, вкл. ЕГН, имена, опит, професия и пр., дали не влиза в конфликт със закони, приети в България и ЕС, въведени в България последните години, като Закона за личните данни, например?

След активно търсене и комуникации с общността в продължение на 2 седмици, представихме предложение за адрес на секцията и 7-8 имена, и телефони на хора, които бяха подбрани на база много критерии, вкл: предишен изборен опит, образование, познаване на общността и др. Нямаше много желаещи и практически включихме всички, които пожелаха. Особено внимание обърнахме на 2 параметъра – различни политически пристрастия, за да има баланс в комисията, и безопасни мерки, заради Cоvid пандемията. (Едното предложение бе медицинско лице, с опит в защитата от Covid, другите бяха ваксинирани или лица с по-малък риск.) Предоставихме навреме финалния списък за одобрение и събирането на детайлната информация на Консулството, с което работим много добре. От проведени впоследствие разговори с Консулството разбрахме, че то е предоставило цялата информация на Вас, без промени.

Преди няколко дни от медиите разбираме, че ЦИК е одобрило състави на комисиите зад граница, като за нашата комисия изненадата е 100% – нито едно от лицата, предложени от нас, не са включени в нея. Това нямаше да е проблем, ако имаше някаква прозрачност в този избор и лицата, посочени от Вас, бяха активно участвали в подобни дейности тук, което не ни е известно. Не само това – не ни е известно те да са проявили желание да бъдат включени в комисията преди крайния срок, даден от Консула. Това разбира се поставя под въпрос цялостната организация на изборния процес, защото, ако не сте запознати – дейността на членовете в комисията не включва просто явяване в 7:00 ам и след това прибиране на новите, доста увеличени (абсолютно ненужно, според нас) хонорари. Като добавим и нашия опит със софтуера, проблемите със SSL сертификатите, ауторизацията на потребителите и пр. от предишните избори, ние сериозно сме обезпокоени от провеждането на тези избори по този начин.

До този момент, подадените от българските общности списъци, с предлагани членове на комисии, са одобрявани от ЦИК почти без промени и за нас няма проблем ЦИК да определя допълнителни лица, стига да се осигурява приемственост на процеса. Разбираме, че лицата в новата комисия са резултат от поредните политическо-партизански  битки.

Във връзка с това имаме следните въпроси към Вас:

Юридическо-организационни:

 1. Кой, защо и на какво основание изисква членове на българските общности в чужбина да се превръщат в администратори на лични данни и да събират информация като ЕГН, адреси, имена и пр.?

 2. Противоречи ли действията по т. 1 на законите и, ако да – кой е виновен за подобни организационни инициативи?

 3. Как т. 1 е съобразена със Законите на Република България и как ще бъде гарантирано опазването на личните данни на всички членове на комисии по света, за които са събрани подобни данни?

 4. Защо от подадените от нас имена нито едно не е включено в Комисията и как това ще осигури приемственост на процеса за изборите?

 5. Каква гаранция имаме, че лицата, посочени от политическите партии, имат необходимата квалификация, познания, опит?

 6. От кои политически партии са посочени членовете на тези комисии? Има ли осигурена безпристрастност, чрез включване на различни политически привърженици ?

 7. Живеят ли посочените лица на територията на общността тук или ще бъдат командировани от България или други места в Америка?

 8. Кой и как ще събере комисията, как тя ще организира изборната секция, приемането на представителя на МВнР и пр., изграждане на тъмната стаичка и пр., или това ще бъде оставено на “старите пушки”, а новите членове ще бъдат ангажирани само с прибирането на хонорарите?  Изобщо понятието “team building” познато ли Ви е?

 9. Каква организация ЦИК и ИО и обучение ще осигурят за новите комисии, незапознати със софтуера и процедурите за обработка на резултатите?

 10. Могат ли новите членове на комисиите да осигурят техника (компютри, принтери) и какви технически познания имат, за да се справят с евентуални проблеми?

 11. Защо изобщо бе необходимо хонорарите да бъдат увеличавани, и то, доколкото разбираме, няколко пъти? Българите в чужбина не организираме избори заради хонорари и обикновено ги даряваме.

Обществени:

 1. Как подобни действия – на избор на комисия, без никакво съобразяване с мнението на общността, помагат на интеграцията на българите в чужбина?

 2. Защо политическите партии продължават абсурдната партизанска битка за влияние в комисиите зад граница, когато досега е доказано, че с изключение на секции, където доминира една политическа партия, всички останали се организират и провеждат без сериозни инциденти?

 3. Защо заразяват българските общности в чужбина с порочните политически практики  от България ?

Не ни разбирайте погрешно – ние не желаем да сме на всяка цена в комисията, напротив – някои от нас умишлено се отказахме да участваме, за да има приемственост и прозрачност. Но това, което се случва, е комично-тъжно. А на нас нас не ни остава друго, освен в изборния ден да се организираме за гъби и пикник в планината.

Наздраве!

 

Андрей Ненов

Анета Ганджева

Александър Попов

Добромир Славов

.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.