Home » Авторски страници, българи зад граница

Кой се гаври с българските знамена?

2021.03.05 Няма коментари
Spread the love

Изчезналото българско знаме в Босилеград

На 3-ти срещу 4-ти март е изчезнало българско знаме, оставено от граждани на Босилеград, които са полагали венци и цветя пред паметника на Васил Левски, по повод Националния празник 3-ти март.

По този случай Димитър Димитров е подал заявление в полицията в Босилеград.

Това не е първият такъв случай. През 2011 г. срещу председателя на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов и председателя на КИЦ „Босилеград” Иван Николов бяха повдигнати обвинения, че по повод Националния празник 3-ти март били сложили на сградата на КИЦ-а българско знаме, и те бяха осъдени по „Закона за защита на знамето, гърба и името и делото на Йосип Броз Тито”. Година по-късно на Драголюб Иванчов бе направен обиск и му беше свалено българско знаме от родната му къща. На предишните парламентарни избори за народни представители в Народното събрание, пред избирателната секция в Босилеград бе поставено българско знаме и отново срещу председателя на КИЦ „Босилеград” Иван Николов бе повдигнато обвинение.  През 2017 г., по нареждане на кмета Владимир Захариев, бе отнета паметна плоча с имената на жертвите от Погрома в Босилеградско на 15-16 май 1917 г.

Очевидно е, че сръбските власти в Босилеград имат нулева толерантност към българските национални символи, независимо от това, че населението е изцяло българско, и независимо от това, че на всяка официална среща заявяват, че се спазват правата на българското малцинство.

Парадоксално е, че по повод Националния празник 3-ти март, български знамена и знакови сгради от Турция до Ниагара бяха осветени с цветонете на българския трибагреник, и никой не направи въпрос от това. Миналата година, пак по случай 3-ти март, емблематичните Бранков мост, мостът на Ада, както и Палатата „Албания“ в Белград, бяха осветени с цветовете на българското знаме. Очевидно само в Босилеград и РС Македония е проблем да си българин и да изявяваш българщината си, дори и само по време на българските национални празници.

.

КИЦ „Босилеград“

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.