Home » Авторски страници

Правителството подвежда обществото за Блок 7 на АЕЦ „Козлодуй”

2021.03.05 Няма коментари
Spread the love

От решение в отговор на заявлене по ЗДОИ (вж. тук: Решение-ME) стана ясно, че някои от твърденията на Теменужка Петкова пред медиите за Блок 7 в АЕЦ  „Козлодуй” са неверни и манипулативни. Например, няма никакви „независими международни експерти”, няма действащ ДОВОС за Блок 7, а доклада си по въпроса, представен на заседанието на МС на 20 януари, министър Петкова отказва да предостави на обществото, като се оправдава с абсурдни, обидни и противоречащи на закона твърдения.

На 20 януари, след заседание на Министерски съвет, Бойко Борисов и Теменужка Петкова обявиха, че ще строят седми, че даже и осми блок в АЕЦ „Козлодуй” с платените реактори за АЕЦ „Белене”. По-късно, в няколко свои интервюта за големите телевизии, Петкова повтаря доста съмнителна и невярна информация, публично разгласена от нея и Борисов след това заседание. Така група експерти и адвокати, които следим отблизо проблемите в ядрената енергетика, решихме да поискаме информация по официалния ред. Внесох в Министерство на енергетиката заявление по ЗДОИ, за обяснение на всички изприказвани неистини и странности относно бъдещото строене на Блок 7 в АЕЦ “Козлодуй”, с реактор, предвиден за АЕЦ “Белене”.

Три са най-важните изводи от отговора – решение по ЗДОИ на г-жа Петкова. Първо, няма никакви „независими международни експерти”, с каквито министърът на енергетиката твърдеше, че се е консултирала, преди да изготви своя доклад за седми блок, представен пред МС на 20 януари. В отговор на нашия въпрос кои са тези експерти, Петкова пише, че това са господата Ив Браше (Yves Brachet) и Саймън Маршъл (Simon Marshall). Проста справка в интернет показва, че и двамата са с по десетгодишен стаж като висши мениджъри в Уестингхаус – корпорацията, която се съласи да гради блока с единия от руските реактори за АЕЦ „Белене”. Г-н Браше все още работи в корпорацията, като в момента е старши вицепрезидент по управление на отпадъците при демонтажа. Г-н Маршъл, макар че от три години насам се зове независим ядрен експерт, също работи в управлението на Уестингхаус от 2008 до 2018 г. Очевадно е тук, че като говорят за „независими международни експерти”, правителството, в лицето на Петкова и Борисов, най-безсрамно и нагло манипулира обществото.

Вторият извод е, че Петкова, Борисов, като и всички министри в Министерски съвет, или не познават българските закони, или нарочно и организирано са съучастници в лъжа. Г-жа Петкова прокарва в медиите невярното твърдение, че оценката за въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение за изграждане на Блок 7 е легитимна към днешна дата. В отговора на нашето заявление тя твърди същото, като се позовава на чл. 90, ал. 1 от Административно-процесуалния кодекс, според която разпоредба съдебното оспорване спира изпълнението на административния акт. Решението по ОВОС (административния акт в случая) за това инвестиционно предложение е издадено от МОСВ на 27.01.2015 г., а съдебното оспорване на този акт (в което оспорване, започнато от дългогодишния природозащитник и активист Петър Пенчев, участвах и аз лично като страна, поради редица нарушения на доклада за ОВОС) проключи окончателно на 02.04.2019 г. В Закона за опазване на околната среда, обаче, е предвидено моралното остаряване на всяка една технология и съответно инвестиционно предложение. Така, според чл. 99, ал. 12 от ЗООС: „решението по ОВОС губи правно действие, ако в срок 5 години от датата на издаването му не е започнало осъществяването на инвестиционното предложение”. Съществуват съдебни решения, които вземат предвид на първо място този член от ЗООС, а не чл. 90, ал. 1 от АПК. Големите медии у нас, обаче, не се интересуват от тези факти и сляпо приемат думата на гостуващите им управляващи политици.

За да потвърди факта, че г-жа Петкова не казва истината по този въпрос, съобразно разпоредбата в ЗООС, инж. Петър Пенчев също подаде заявление по ЗДОИ до МРРБ, с въпрос дали от МРРБ е издавана заповед за започване на строеж преди или след издаването от председателя на АЯР на заповед от 21.02.2020 г., за одобряване на Площадка № 2 на АЕЦ „Козлодуй”. Отговорът, който получи на 2 март, бе отрицателен (вж. тук – pismo_94-00-29_AEC_Novi_moshnosti).

Третият извод от отговора на заявлението за достъп до обществена инфорация идва от отказа на министърка Петкова да предостави на обществото своя доклад, на базата на който Министерски съвет решава на 20 януари да поеме към изграждане на Блок 7 в АЕЦ „Козлодуй”  с единия от доставените реактори за АЕЦ „Белене”. Вместо това, госпожата отговаря, че нейният доклад нямал самостоятелно значение, че бил служебна информация, която не е от обществен интерес, а от обществен интерес е само протоколът от заседанието на Министерски съвет, в който „е обективирано властническото му волеизявление”. Така г-жа Петкова прилага в своето решение по ЗДОИ вече отдавна качения онлайн протокол на МС от четири изречения. Това естествено е подигравка както с българското обществото, така и със Закона за достъп до обществена информация. Затова, заедно с адв. Кашъмов, обжалваме в съда решението на Теменужка Петкова по нашето заявление (вж. тук – Жалба-до-АССГ-срещу-МЕ).

Трите извода заедно означават първо, че правителството предизборно лъже и манипулира обществото за енергийни проектим; второ, че нямат никакво уважение към обществото и законите; трето, че имат какво още да крият по въпроса за Блок 7. Навярно крият още от същото – още лъжи, манипулации, закононарушения и корупция.

 

Д-р Петър Кърджилов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.