Home » Авторски страници, политика

Да отстраним конституционните нарушения при изборите в чужбина, с въвеждане на иновативно дистанционно гласуване

2021.02.01 Един коментар
Spread the love

Обръщение на  П. Стаматов (Чикаго) по повод конституционни нарушения при изборите зад граница и за начина да се възстанови справедливостта

Българските граждани зад граница трябва да знаят, че на предстоящите на 04.04.2021 избори за НС техният глас не е равен с гласа на българите в страната, което е явно потъпкване на конституционните им права. Всеки, който се занимава с избори и Ви призовава “Гласувайте!”*, е наясно с този проблем. А, ако не е наясно, то тогава му изпратете тези редове и припомнете, че и на предишни парламентарни избори български граждани са се възмущавали от тази несправедливост. Ето какво са писали те на тогавашния президент:

“Уважаеми г-н Плевнелиев,

Основавайки се на неотменимото си основно право по чл. 45. от Конституцията на Република България (КРБ), влязла в сила от 13.07.1991 г., се обръщаме към Вас в качеството Ви на Президент на Републиката и правомощията Ви по чл. 150. (1) от КРБ и чл. 17. (1) от Правилника за организацията на Конституционния съд. С това писмо обръщаме вниманието Ви върху проблемите с избирателното право на българските граждани, живеещи в чужбина.

Ние констатираме следните нарушения:

  1. Неспазване на Конституцията на Република България, чл. 26. (1) – правна равнопоставеност на всички български граждани, както и вътрешно противоречие между чл. 26. (1) и чл. 65. (1) според чл.57. (1) (основните права са неотменими)
  2. Дискриминация на българските граждани, живеещи в чужбина – в разрез с чл. 26. (1) и с косвено засегнатите чл. 35. (1) и чл. 48. (1), защитаващи правото на местоживеене и месторабота

и декларираме мнението си за:

  1. Нелегитимност на парламентарните избори, основаваща се върху точка 1 и 2 от горепосочените нарушения.”

Т.е., тези достойни наши съграждани, пръснати по света, но обединени в името на справедливостта, са поискали отмяна на изборите поради тяхната нелигитимност. Като главни причини те са изтъкнали, че при гласуване зад граница (затруднено от големите разстояния между избирателните секции) няма как да бъде отчетен преференциалният вот и разпределението на подадените гласове по избирателни райони. Зад граница не може да се гласува за независими кандидати, което ги поставя и тях, и гражданите в неравностойно, ощетено положение. И понеже така съществуващият закон, както се вижда, е в изгода на партиите, то всички мълчат за този конституционен проблем. И всяко участие в избори при сегашното положение ни прави крепители на статуквото. Ерик Артър Блеър (авторът на “1984” с псевдоним Джордж Оруел) го е казал най-добре:  “Който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели не е жертва. Съучастник е“.

Крайно време е да се изправим повече хора, а защо не и всички зад граница, и да поискаме да възтържествува справедливостта, като ни бъде дадена равна тежест на гласа ни и по-широка възможност да гласуваме. И това е лесно постижимо  – достатъчно е да се въведе предложеното неотдавна дистанционно гласуване ДЯГ**. (Поради простотата си, ДЯГ може да се въведе в срок до един месец и за цена, в десетки пъти по-ниска от машинното гласуване!)

ДЯГ е разновидност на дистанционното електронно гласуване – ДЕГ, за което всички са чували, но нека повторим още веднъж главното.

Дистанционно гласуване означава да не присъстваш в избирателната секция, т.е. да си дадеш гласа от разстояние. Два са най-разпространените начина за това. Първият е да изпратиш бюлетината си по пощата. А вторият – да гласуваш електронно чрез техническа система – това може да бъде компютър, смартфон и др. По-нататък ще говорим за второто – за дистанционно електронно гласуване (ДЕГ), защото ако за гласуване използваме смартфона си или компютър, дори няма да ни се налага да излизаме от къщи. (По време на Ковид-19 излишните контакти не са препоръчителни, а  и при гласуване по пощата служители ще трябва да се занимават с пликове, които могат да носят заразата.)

Много граждани, организации и дори партии настояват за въвеждане на ДЕГ от поне 20 години. Но депутатите в НС всеки път отклоняват предложените проекти и варианти, намирайки различни оправдания, като най-голям проблем относно ДЕГ те изтъкват ненадежността на системата, заради потенциални хакери и злоумишленици. (Ние, обикновените избиратели, се чудим откъде могат да се намерят по-големи злоумишленици от самите депутати и се досещаме защо те се страхуват от въвеждане на ДЕГ.)

ДЯГ е същото гласуване като ДЕГ, но много по-просто и съответно – по-евтино и надеждно. И най-важното – прозрачно е и невъзможно за хакване и подмяна от злоумишленици.

ДЯГ означава – дистанционно и явно гласуване.

Няколко думи за явното гласуване. To може да бъде:

  • напълно открито за всички (проведени от Евочикаго анкети  подсказват, че много от хората още не са готови за него);
  • но може и да бъде тайно, при което гласувалият единствен получава електронен ПИН.   При това гласуване гражданинът е съгласен вотът му да бъде разкрит, но само при определени от закона условия. И най-важното – гласоподавателят има право да заяви в ЦИК за кого е гласувал, ако забележи, че гласът му е отчетен неправилно. Сега това е невъзможно, защото според чл. 2 от Конституцията: “Всички представителни органи на държавната власт се избират от гражданите въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.” Т.е. вотът се пази в тайна и нямаш право да го разкриваш. А ако покажеш бюлетината си (или снимка от нея), тя ще бъде призната за невалидна.

За да има възможност за явен вот, е необходима промяна в Конституцията, което е възможно да се постигне с две трети мнозинство в парламента при гласуване в НС, така, както преди 5 години отпадна тайната на вота на Висшия съдебен съвет. Въпрос опира единствено в политическата воля на депутатите. За да се разбере дали такава воля съществува в партии, коалиции и движения, нашият български интернет портал Еврочикаго се обърна към тях с анкета от 5 въпроса (вж. линк).

Независимо какво отговарят партиите, избирателите трябва да са наясно, защо статуквото се страхува от ДЯГ.

Главният проблем за статуквото е, че Вашият глас ще бъде отчетен и няма да може да бъде зачеркнат, преброен като невалиден или прехвърлен на друга партия. Когато гласувате от домашния си компютър, то ще получите номер, с който може да проследите сами къде е отишъл гласът Ви и дали няма впоследствие да се промени. Заради явния вот, ще можете да сигнализирате за подмяната, а виновните ще бъдат наказани.

Има избиратели, които се страхуват, че явният вот може да позволи на някой да им оказва натиск, да ги държи под контрол и отговорни за кого ще гласуват. Но тогава нека се замислим над следващите думи.

Всъщност, отдавна са измислени най-различни технически начини как да измамиш силния, който те контролира. Тук ще повторя това, което сме писали и на друго място: При ДЯГ вотът всъщност е неизвестен за всички останали, освен за гласувалия и, при определени условия, за ЦИК. Само у гласувалия се намира един електронен ключ (поредица от букви и числа). А ЦИК има право да ползва ключа едва след разрешение от гражданина. Така гарант за тайната на вота са самият човек и евентуално избирателният орган. А това не утежнява много сегашната ситуация по опазване на тайната… От друга страна, ДЯГ е много лесно приложимо и онлайн то е сравнимо с проста банкова транзакция. Когато се разплащате с пари по интернет, Вие следите размера на сумата и така се явявате един допълнителен гарант на надеждността на банковата система. Именно с това, че отпада изискването за тайна на вота, гласуването може да се сравни с покупка от интернет магазин. Само че вместо да си купим червена, синя, зелена, оранжева или друг цвят фланелка, може да гласуваме за червени, сини или например за Зелената партия, и да получим бележка (касов бон/ресит) за това. И даже нещо повече – за разлика от гласуването с бюлетина в изборна секция, то при ДЯГ ще можем да си променим гласа. Така, както можем да си върнем червената блузка и да я заменим с виолетова, така можем да се откажем от вота си и да изберем накрая партия с друг цвят. А, ако някой случайно ни контролира, то винаги можем да му покажем за доказателство бележката за предпоследния избран от нас цвят.

За проекти, изграждане, тестове на системи за тайно дистанционно гласуване са хвърлени стотици хиляди левове държавни и европейски пари. А всъщност, решението е много просто, достатъчно е да има политическа воля.

И като доказателство – вижте обяснението за един реализиран вече “Проект за електронно дистанционно гласуване за пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите”, което може да намерите ТУК.

Голямо преимущество на ДЯГ е, че веднъж въведено, онлайн гласуването може да се използва и за провеждането на друг вид допитвания и консултации. С дистанционното явно гласуване възможностите за гражданско действие и граждански контрол върху властта ще бъдат опростени и неимоверно разширени. ДЯГ е вид мажоритарно гласуване и  при него могат да бъдат обвързани гласуването и мандатът със задължителна поддръжка на гласувалите за инициативите на избраниците.

 

Вижте сравнителна таблица с предимства и недостатъци на гласуването по пощата и ДЯГ (дистанционно явно гласуване) в сравнение с гласуването в ИС (избирателна секция).

Taблицата може да видите актуализирана ТУК. Покажете я на тези, които искат гласуване по пощата. Ако те с честни помисли, би трябвало с две ръце да са за дистнационното явно гласуване.

След въвеждането на ДЯГ и невъзможността за подмяна на вота, цялото внимание ще може да бъде пренесено в правилната посока. Защото: “Важното е не е КАК, а за КАКВО се правят избори – даже не и за КОГО…

Време е да се чуе нашият глас!

Моля, отговорете на нашата АНКЕТА (линк).

Моля, подпишете петицията за явен вот (линк).

Заповядайте във Фейсбук групата ни (линк).

И разпространете този текст – нека достигне до всеки българин зад граница! Само обединени можем да заставим депутатите да ни чуят. Само обединени, нашият глас ще добие необходимата тежест.

———————————————————————————

* Най-често споменаваните подканяния са от рода на: “Гласувайте, дори да няма за кого, гласувайте за най-малкото зло! Само гласувайте! Това е Ваш дълг!”

** С ДЯГ ще се отмени тайната на вота на българските граждани, които сами пожелаят това. Разбира се, които не пожелаят, могат да гласуват, както и досега.

 

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.