Home » Авторски страници

Българска онлайн медия за деца

2021.01.23 Няма коментари
Spread the love

 

“КНИГОВИЩЕ” поставя начало на първата българска онлайн медия за деца. Образователната платформа търси журналисти, които искат да станат автори в медията

Децата на възраст 7-14 години в България скоро ще имат безплатен достъп до качествена журналистика, създадена специално за тях. „К-медия“ или „Книговищна медия“ се реализира от образователната платформа за стимулиране на четенето с разбиране „Книговище“. Това е първата по рода си медия за деца в България. До 31 януари „К-медия“ приема заявките на журналисти, които искат дългосрочно да пишат за медията. Подготвят се и първите обучения за тях за създаване на статии за деца.

„К-медия“ ще покрива всякакви теми на съвременния свят и ще говори на ясен език, разбираем за 7-8 годишните деца и по-големите им приятели. Ще разказва за важни събития от света и България, за основни идеи и проблеми на съвремието ни като глобализацията, демокрацията, икономиката, здравните системи, културата и т.н.

Статиите ще се публикуват на сайта на „Книговище“www.knigovishte.bg в специално създаден модул. Към тях ще има кратки въпросници в духа на платформата, които насърчават децата да осмислят прочетеното. И тъй като „Книговище“ е игра – децата печелят точки и нива, като четат и решават куизове – надяваме се „К-медия“ да стане техният ежедневник, чрез който да „напредват в играта“. В състезание с връстниците си те не само ще трупат читателски опит и удоволствие, но и ще градят основите на едно адекватно на глобалния ни свят гражданско образование.

Ако искате да се включите като автори в изграждането на медийно и граждански грамотни млади българи, изпратете ни кратко мотивационно писмо и автобиография до 31.1.2021 г. на адрес [email protected]. (Моля, отбележете кои езици владеете и в обучение на кои от тях бихте могли пълноценно да участвате.)

След подбора на журналисти „Книговище“ ще организира серия от кратки онлайн семинари, в които ще обсъдим спецификите на сериозното журналистическо писане за деца. Семинарите ще бъдат водени от чужди журналисти с опит в сериозната журналистика за деца, като напр. автори в Dein Spiegel (детското издание на DerSpiegel). Успешно преминалите това обучение се ангажират дългосрочно и регулярно да създават статии за “Книговище”, както и въпросници към тях. (Между една статия на седмица и една статия на месец, съответно с кратки въпросници към тях. Заплащането на авторите ще бъде на база брой публикувани материали.)

Надяваме се семейството от обучени „детски журналисти“ в дългосрочен план да положи началото на сериозната журналистика за деца у нас.

Първият онлайн семинар ще се проведе на 16.02.2021 г. от 10:00 – 12:30 ч., с водещ Бетина Щибел, съосновател на изданието на DerSpegel за деца DeinSpiegel.

С подкрепата на Фондация „Робърт Бош“ и сътрудничеството на Асоциацията на европейските журналисти, Посолството на САЩ в София, Фондация „Фридрих Науман“ и Медийната програма на Фондация „Конрад Аденауер“ .

 

Екипът на “Книговище”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.