Home » Авторски страници, Е-Списание, политика

Е, те такова политическо животно нема!

2019.11.04 2 коментара
Spread the love

„Е, те такова животно нема!“ – казал шопът при първото си посещение в зоопарка, когато му показали жирафа.

“От 30 години изборите в България не дават изненади. Те протичат по определена схема, в случая тя разпределя с известен пробив феодалните имения на управляващата партия – на нейния апарат, на нейните приближени. Всички са доволни, както винаги, всички са победители.” Това каза пред БНР Ренета Инджова, бивш министър-председател.

Според нея всички участници в изборите са били апликанти за европейски средства и фондове:

“Затова не ги чухме да искат местно самоуправление и прекъсване на тази феодална зависимост, затова не ги чухме да се борят срещу корупцията.” В предаването “12+3” Инджова допълни:

“Това, че на няколко места монополът на ГЕРБ е разбит, не означава, че има преодоляване на фалшификациите, манипулациите, на корпоративния, на купения, на медийно изкривения вот.”

И въпреки всичко, това че при толкова много заинтересовани пряко от вота – а това са над 70 партии и коалиции, над 36 хиляди кандидати за кметове и други изборни постове, над 800 хиляди души в държавната администрация и обслужващи я фирми и звена, и независимо, както казва г-жа Инджова: “на корпоративния, на купения, на медийно изкривения вот”, то около 50% от българите не излезнаха на избори, а “отидоха за гъби”.

Това за мен показва едно отрезняване на българина и разбиране, че тези избори и краченето по този път не водят доникъде.

За това писах и в своите “Изводи след избори”:

Борбата е неравна, няколко хиляди срещу няколко милиона бенефициари от изборите – Давид срещу Голиат!
Но въпреки всичко, сигурен съм, че победата ще дойде.
Защото на все повече хора става ясно, че трябват други, различни избори.
Изминалите избори донесоха на обикновените хора основно две неща – чувството за безизходица и чувството, че покварата е всеобща, ненаказана и даже позволена. Подобни избори развращават.
Някога бях написал “Възхвала на негласуващите” (линк). Днес ще добавя към казаното тогава – време е да направим следващата крачка.
Идват нови технологии и млади хора. Именно те ще донесат голямата промяна. Вижте как машината – новосъздаден от български студенти политически изкуствен интелект (ПИИ) вече дава по-точни прогнози от нашите учени политолози – ТУК.

Дотук всичко чудесно, но щом припомня какво са ни завещали древните философи и проговорям за избори чрез жребий, веднага от много страни чувам: «Е, те такова животно нема!»

Е как да НЕМА, щом СЪЩЕСТВУВАТ избори чрез жребий за съдебни заседатели още от времето на древен Рим? Та това са цели 20 века!

Как да НЕМА, след като моят роден в България син и дори съпругата ми, която не бе учила английски в САЩ, лично са били съдебни заседатели по две различни дела в Чикаго, избрани именно с жребий?

Как да НЕМА, след като от Франция вече 10 години се разнасят тези идеи от Етиен Шур, в Холандия излизат книги по въпроса, в Швейцария вече събират подписи за национален референдум, идеята е вече посята и сред политици в Грузия и Украйна, и т.н.

Вижте снимката и текста в нея, и кажете как да НЕМА, след като под заглавие: Най-голямата измама на политиката е, че ни кара да мислим, че политиците служат за нещо” – създателят на “5 звезди” Бепе Грило пише следното в блога си:

„…Или трябва да се откажем от демокрацията, или да признаем, че системата днес не функционира. И в такъв случай трябва да разберем какво точно не работи добре и да го поправим.
Аз имам идея как да стане това и тя се нарича „избори чрез жребий“.
Да избираме хората чрез жребий и да ги слагаме в парламента. Изглежда абсурдно, но селекцията би трябвало да е равноправна и представителна за страната. 50% биха били жени. Някои – млади, други – стари, трети – богати, но по-голямата част биха била обикновени хора. Това би бил един микрокосмос на нашето общество“ – казва Грило.

И освен Грило в Италия, дори учени-математици от Англия доказват в своите изследвания, че ако 50% от депутатите се избират с жребий, то качеството на работата на парламента и на приеманите закони би се подобрило значително (вж. линк).

И вече новият опит започва да се прилага в консервативна Белгия.

Мога още дълго да продължа, но все пак тук още веднъж искам да попитам – е, има или нема такова нещо, като избори чрез жребий?

След като се разбере сред мнозинството български избиратели, че такива избори съществуват, нататък ще е по-лесно. Щом древните гърци са могли да се самоуправляват в продължение на над 300 години, то какво пречи именно ние да го направим?

.

2 коментара »

 • Nik said:

  Sorry, something went wrong.

  We’re working on getting this fixed as soon as we can.

  Go Back
  Facebook © 2019 · Help

  За пореден път опитът ми да споделя публикация на ЕвроЧикаго се оказа блокиран.
  Моля за съдействие.

 • Edin shop :) said:

  «Шопът не приема външния свят. За него светът е шоплука. От Витоша по-високо нема, както и от шопа по-арен и убав човек нема.
  Шопът е инат, който най-мрази да му казват какво да прави. Опитай се да му забраниш нещо – ще го прави двойно повече напук.
  Тази шопска философия се е превърнала в народопсихология на българина като цяло.»

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.