Home » Авторски страници, Е-Списание

Възхвала на негласуващите

2014.10.07 14 коментари
Spread the love

„Гласовете трябва да се теглят, а не да се броят.“ – Цицерон

Не упреквайте негласувалите, не се надсмивайте на загубилите* гласа си!

Много често се чува, и то не само от политици: „Гласувайте, изпълнете дълга си! Не си гласувал, значи си безотговорен, инфантилен човек“.

Но ако Вие сте сред негласувалите, или гласувахте протестно ( ето така ), или пък гласувахте, но Вашите избраници не събраха дори 1% – не съжалявайте. Вие постъпихте значително по-добре от всички онези, които си продадоха гласа или го пуснаха безотговорно за политици, които ни лъжат от телевизора от сутрин до вечер. А колко души в България не са били лъгани в избора си?
Негласувалият не можеш да го излъжеш!

Ето какво казва д-р Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България, в едно свое интервю отпреди месец, в което говори за профила на негласуващия:

„Може да се каже, че най-странният и много масов тип от 2007 г. насам е т.нар. негласуващ властохолик. Това са негласуващи, които изключително ангажирано следят какво се случва в политическия живот, но не искат да участват в него с отдаването на своя глас. Те имат много често висока квалификация, изключителна автономност и способност да правят задълбочен анализ. … Тези хора често имат по-добро разбиране от аналитиците, които гледаме по екраните след изборите, но не участват, защото имат изключително диференцирана представа за това, че политическият живот не представлява онова, което в действителност е нужно на обществото ни. Той обслужва съвсем различни цели и участието в него е от чисто хигиенни съображения непрепоръчително. Този вид властохолизъм значи силна зависимост от обществено-политическия живот, интерес и ангажираност, и в същото време нежелание да се присъединиш към него. Тази група расте и можем да кажем, че това е единствената устойчива тенденция, която установихме с емпирични данни от 2001 г. насам. Много често тези хора имат конструктивно жизнен стил. Ориентирани са към постижения, грижат се за своето личностно развитие и имат много добра комуникативна, социална култура и емоционална интелигентност. Тези хора не могат по никакъв начин да бъдат докоснати от политическите партии и гледат на тях с отвращение и по много начини гледат с ясното усещане, че изборът е провал.“

 .

„Дайте им свобода и право на глас и те ще си гласуват робството“. — Аркадий Давидович

А ако Вие сте сред гласувалите на изборите на 5-ти октомври, не забравяйте, че негласувалите спестяват много пари на държавния бюджет – ето какво е записано в Закона:

Чл. 21. Дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия.
Чл. 27. (1) Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер 5 на сто от минималната работна заплата за страната за текущата календарна година.

Ето какво пише в бюджета за 2014-та г.:

Чл. 63. Годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас съгласно Закона за политическите партии за 2014 г. е 11 лв.

Партиите са получили почти 3,3 млн. действителни гласове. т.е. за една година те ще получат от бюджета над 36 млн. лв., което за 4 години прави почти 150 млн. лв.
Ако активността бе 2 пъти по-висока и всички бяха изпълнили избирателния си „дълг“, то партиите щяха да получат 300 млн.

Така негласувалите спестяват 150 000 000 лв. на българското общество.

Именно тези милиони държавни пари са причината да бъдат изтласкани честните, а следователно и небогати граждани и партии от политиката. Субсидиите, налети по-късно в телевизии и големи продажни медии, превръщат изборите в една фасада за безконтролното статукво. Избори, в които едни и същи партии и кръгове се възпроизвеждат, а хората само привидно имат избор.

Не участвайте в мръсната игра на политическите актьори и задкулисието, не продавайте гласа си и не лигимитирайте статуквото гласувайки в избори без избор! **

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* Това са тези, които са гласували за малка партия, която не е събрала дори 1% и няма право на мечтаната държавна субсидия.

** Как да гласувате протестно може да научите ТУК.

vot014

14 Comments »

 • Nely said:

  Ама Вие сериозно ли го мислите това!? То с такива идеи ДПС стана 3-та политическа сила и управлява на практика! Загрижили сте се за 150 млн лв икономии, но не си и помисляте до какво води безхаберието както от страна на политиците, така и от страна на избирателите в лицето на негласувалите. Знаете ли Вие, че Борисов ходи да се кланя на Ердоган в Турция, на Меркел в Германия, 2 седмици го инструктираха в Щатите. Та като резултат от инструктажа е обещал десетилетни концесии за шистов газ в Добруджа, за нефт в шелфа. Дънди изнася милиарди на година от България под формата на злато и особено на редки метали. Кой го интересува как живеят редовите хора в България!? Вас!? Българските политици!? Убедена съм, че не!

 • Mariana said:

  Уважаеми Нели, свободната медия е свободна и заради това, че в нея могат да се видят различни гласове и мнения. Не бързайте да си вадите от това заключения, че българите в чужбина не ги е еня за тяхната родина. Що се отнася пък до шистовия газ, вижте примерно тези публикации:

  https://www.eurochicago.com/2014/09/protesti-shistov-i-vaglishten-gaz/

  https://www.eurochicago.com/2011/11/reshenieto-s-koeto-ms-na-r-balgariya-dava-prava-za-tarsene-na-shistov-gaz/

  https://www.eurochicago.com/2011/12/zashtitnitsi-na-dobiva-na-shistov-gaz-v-balgariya/

  https://www.eurochicago.com/2012/01/parviyat-neofitsialen-probiv-za-shistov-gaz-vetche-e-napraven/

  https://www.eurochicago.com/2012/01/parviyat-neofitsialen-probiv-za-shistov-gaz-vetche-e-napraven/

  https://www.eurochicago.com/2012/02/vtori-protest-organiziran-ot-balgari-v-london-sreshtu-t-nar-fraking-v-dobiva-na-shistov-gaz/

  https://www.eurochicago.com/2012/03/grazhdanskoto-dvizhenie-protiv-dobiva-na-shistov-gaz-gotvi-nov-protest/

  https://www.eurochicago.com/2012/04/kvebek-spira-vsitchki-sondazhi-za-shistov-gaz-do-esenta-na-2013-ta/

  https://www.eurochicago.com/2012/07/aferata-shistov-gaz/

  и други.

  Що се отнася до т.нар. златни концесии:

  https://www.eurochicago.com/2014/03/dandi-preshas-asarel-medet-i-pr/

  https://www.eurochicago.com/2014/06/sadya-darzhavata/

  https://www.eurochicago.com/2014/08/kabinet-kontsesioneri-oligarhiya/

  https://www.eurochicago.com/2014/03/admsad-v-polza-na-obshtestvoto-za-zlatnite-kontsesii/

  https://www.eurochicago.com/2014/03/grazhdani-obzhalvat-otkaza-za-dostap/

  https://www.eurochicago.com/2014/06/administrativen-sad-sofiya-dostap/

  https://www.eurochicago.com/2014/04/protest-mie-zlatni-kontsesii/

  https://www.eurochicago.com/2014/07/peto-reshenie-zlatni-kontsesii/

  https://www.eurochicago.com/2014/07/sadiyski-resheniya-zlatni-kontsesii/

 • prodan jordanov said:

  Негласуващите са хората, които считат, че нямат държава, която да стои зад тях. Упрекването им за българите, означава, да упреквате семейства, защо поне веднъж годишно, не ходят на ресторант.

 • Милена Бойчева said:

  Tемата за партийните субсидии е дълга и сложна като проблемите на Близкия изток. Няма напълно работеща формула. Партиите определeно имат нужда от държавни субсидии. Илюзия е да смятаме, че могат да живеят от членски внос.
  Парите, които отиват за издръжка на централите обаче, ни изглежда и обидно голям. Правили сме хиляди сравнения как е в другите държави и че българските политици са отличници по субсидии в Европа. Дори да се обърнем към съседна Македония, с която често се сравняваме, там партиите получават по 50 евроцента за всеки получен глас. Това означава, че македонските партии получават 12 пъти по-малко от българските си посестрими. В Германия е под 2 евра.
  Всички нестопански сектори имат нужда от подкрепа, но само в областта на политиката българите са лидери.
  150 млн. лева са много пари, но ние рядко разбираме за какво точно отиват те. Да, отчети има. Знаем, че всеки що-годе опитен счетоводител ще направи прекрасни доклади. Но това ли е идеята на субсидиите – да има счетоводни отчети?
  Едва ли в този живот ще видим чудо – партии да се отказват доброволно от парите за издръжка. Нека обаче лидерите докажат с резултати какво и защо харчат. Доброволно. Защото когато са на власт, нищо не може да накара партиите да са прозрачни.

 • Helikonia said:

  Властта се счита за легитимна дори 5% да гласуват. Така че гласуваш или не, това няма значение за формалната легитимност на властта. Може би си мислиш, че една власт, избрана с 5%, не трябва да може да управлява? Законът подлежи на промени, но е нужно някой да ги прокара, а вие да гласувате за него.

 • петьо said:

  Ами хайде да го прокараме и тогава да може истински да гласуваме! Иначе какъв е смисълът в момента? Ситуацията става, едните отварят вратите на магазина за крадците докато другите стоят безучастно. Едните казват, ама ако всички отворим вратите няма да има крадци, а другите казват, да но ние видяхме крадците и не искаме да сме съучастници. Въпросът за ТЕЗИ избори е, дори ако всички гласуваме, за КОГО да се гласува, при тези условия, изборни “права“ на българите в чужбина. Аз не искам да си избирам палач. Предпочитам да се ангажирам с гражданска кауза за България, отколкото с крадците самоопределили се за политици.Сега ща видите какво ще направят псевдонационалистите и РБ в Парламента, за които гласуващите уж се борят, но те са все със слаб резултат/което е нормално имайки предвид, че им знаем кирливите ризи/ и тогава ще говорим пак. Докато не тръгне една промяна в гражданите няма смисъл да се гласува в момента /Досега съм гласувал на почти всички избори!!/. Малка партия

 • Peter S said:

  Годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас е 11 лева за 2015 година, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това решиха депутатите с приетите текстове на Закона за държавният бюджет за 2015 година. Нечленуващият в парламентарна група Велизар Енчев отправи предложение партийната субсидия да бъде намалена на 5 лева на глас. Енчев предлага реализираната икономия да бъдат използвани за изплащане на допълнителна пенсия (коледна добавка) през месец декември 2015 година за пенсионерите с пенсии под прага на бедността за същата година. В първата му част за намаляване на партийната субсидия от 11 на 5 лева беше подкрепена от съпредседателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той обясни, че това е било едно от предложенията в предизборната кампания на фронта, но не подкрепя при намаляване икономията да отива за допълнителна пенсия и предложи двата текста да бъдат гласувани отделно. Те бяха подложени на отделно гласуване, но бяха отхвърлени от депутатите. По този начин партийната субсидия за един получен действителен глас е 11 лева за 2015 година.
  Цветелина ЦЕКОВСКА (20/12/2014)

 • Лила said:

  НЕЛИ! дпс стаба 3-та сила с феодализма, който насади в населените места с техни гласоподаватели вкл. и в чужбина. Те има „Десетници“ – човеци, които отговарят за 10 човека и нямат празно“ Десетникът знае КЪДЕ са хората му, защо са там, колко и къде са роднините им, за кого гласуват… и прочие И ГИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА ГЛАСУВАТ. После им раздават парите от Европа НА ЧАС ПО ЛЪЖИЧКА, за благодарност, а НЕ Е тяхна заслугата за тези пари.
  Практически при техните избиратели ГЛАСУВАНЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
  Добре ли ти го обясних? Ако не, питай.

 • Лила said:

  За партийната субсидия:
  От години говоря, даже от ДСБ ме намразиха по този повод, че трябва да има НЕ ГОЛЯМА ПАРТИЯ, а само ЯДРО от активни и мислещи хора. Останалите да са около тях като техни СИМПАТИЗАНТИ глаоподаватели. Така НЯМА нужда от субсидии, защото НЯМА нужда от много и скъпи коли, от необлагаеми джобни пари – поне 3000 на месец. Всеки сам си осигурява собствен транспорт и каквото му е необходимо.
  Единствено има нужда от малко пари при изборна кампания, за рекламни материали.
  При последните избори в Русия се оказа, че един от водещите кандидати за Президент от опозицията, не помня името, ИМА СЪЗДАДЕНА и ОРГАНИЗИРАНА ТАКА ПАРТИЯ. Значи може.
  Парите, с които разполагат тези михлюзи, са пари, изработени с тежък робски труд и безкрайно работно време, защото плащат ниска надница. Затова НЕ се отнасяйте с пренебрежение към 150 млн лв. В тях е вложен много тежък човешки труд, който заслужава уважение!

 • Лила said:

  Добавям към „Защо“ дпс е трета сила вече. Забравих да кажа, че на последните избори ТЕ КУПИХА ЦИГАНСКО НАСЕЛЕНИЕ, което да гласува за тях. Та И затова.

 • Лила said:

  Защитниците на субсидията, знаете ли, че СУБСИДИЯТА НА ГЕРБ Е 80,000,000 (МЛН) ЛВ?
  Същите, които дариха 1 милион лвна потопеното от скъсана стена язовир, село Бисер. Но В СЪЩОТО ВРЕМЕ КРИЯТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИМА РАЗДАДЕНИ ЗА ПОЛЗВАНЕ НАД 4200 ЯЗОВИРА, БЕЗ ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ПОЛУЧАТЕЛИТЕ ИМ ДА ПОЛАГАТ ГРИЖИ ЗА БЕЗОПАСНОСТТА ИМ И ПОДДРЪЖКАТА.
  Не са ли убийци, дарилите 1 млн лева на нещастниците от Бисер?
  Така и „не намериха“ КОЙ стопанисва този, и не само този, язовир и КОЙ Е ВИНОВЕН, защото е техен „батко или братко“.

  Според мен трябва да има в закона МАКСИМУМ таван на субсидията и да не може да го надхвърля. Такава субсидия е подигравка с нещастните, гладни, изнемогващи пенсионери. Това е също така ЗЛОУПОТРЕБА с властта. Те сами си я гласуват!
  Същото важи не само за Депутатстовото, но и за Съдебната власт. И те живеят много нашироко и охолно!
  А ЖИВЕЯТ ОТ ПАРИТЕ НА МИЗЕРСТВАЩИТЕ.

 • Къчо Карамасуров said:

  „Гласовете трябва да се теглят, а не да се броят.“ – Цицерон
  …НО НЕ СМЕ ДОРАСЛИ,ОЩЕ…

 • Къчо Карамасуров said:

  -ДОКАТО ИМА уфтси,ще си цанят И ОфЧАРье…!!!

 • Петър said:

  Още по темата:
  https://www.eurochicago.com/2019/05/evroizbori/
  .

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.