Home » Авторски страници, българи зад граница

Научен семинар за Балканите в Буенос Айрес

2019.11.04 Няма коментари
Spread the love

На 29 октомври 2019 г. представители на Гражданската асоциация „Българите в Аржентина” бяха поканени от Аржентинския център за геополитически изследвания (CAEG) за участие в семинара „БАЛКАНИТЕ: ИСТОРИЯ И ПОЛИТИКА”.

Социологът и историк Диего Ернандо Гомес представи и анализира миналото и настоящето на този регион. Според него, през цялото развитие на човечеството Балканският полуостров е бил мост между европейския и азиатския континент, заради географското си положение.

Аржентинският център за геополитически изследвания е образователно средище, в което група журналисти, учени в областта на социалните науки и преподаватели са се посветили да изследват, анализират и разпространяват политическите процеси и конфликти в този регион, раздиран от разпада и сблъсъците, започнали тук през втората половина на ХІХ век. Освен това Балканският регион е мястото, където са се сливали и продължават да се сливат цивилизации и култури.

По време на дебатите на семинара представителите на българската организация в аржентинската столица инж. Иван Цанков и Аксиния Иванова отговориха на въпросите на студентите, свързани с нашата страна, бяха обсъдени връзките на България със съседните народи, както и силите, исторически ангажирани в региона – Великобритания, Франция, САЩ, Русия (в миналото – Съветски съюз). Имаше въпроси също така относно комунизма като обществен строй и неговата социално-икономическа организация – с какво се характеризираше, как и защо падна в крайна сметка.

След като дискусиите приключиха, беше прожектиран създадения от Асоциацията документален филм „Пътят към свободата” като илюстрация на постоянната борба на нашия народ за постигане на своята независимост и свобода. Кинотворбата с автори Аксиния Иванова и инж. Иван Цанков представя трудния и изстрадан път, довел до светлата дата 3 март 1878 г., след която България става свободна и поема по пътя на европейското си развитие. До момента филмът е показван в Колумбия, Уругвай и Аржентина.

 

Аксиния Иванова,

председател на ГА “Българите в Аржентина” – Буенос Айрес

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.