Home » Авторски страници, политика

Захариева в Ню Йорк: Ако ЕС не може да изпълнява обещанията си, по-добре да не ги поема

2019.09.26 Няма коментари
Spread the love

Снимки: МВнР

“Време е лидерите в Европейския съюз да спрат да мислят само за вътрешнополитическите си проблеми, а да бъдат смели и да решат да започнат преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Република Албания” – заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя говори в Ню Йорк на форума на високо равнище на Международния център „Низами Ганджави“, в панел на тема „Нови предизвикателства пред Балканите и ново лидерство на ЕС“.

В събитието участваха известни политици от региона като премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, президента (1997-2002) Петър Стоянов, Младен Иванич, член на председателството на Босна и Херцеговина (2014-2018).

“На 26 юни 2018 г. председателствах 13-часов Съвет “Общи въпроси”, който реши да започнат преговори за членство с Република Албания и Република Северна Македония през юни 2019 г. Моето послание сега към колегите от ЕС е, че ако не можем да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме. Не мога вече да бъда дипломатична. Убедена съм, че ще е историческа грешка да не започнат преговори или да се разделят двете държави” – заяви още Екатерина Захариева.

Като друг пример за неизпълнено обещание от страна на ЕС тя посочи и визовата либерализация за гражданите на Косово, която още не се е състояла, въпреки изпълнението на всички условия.

По отношение на буксуващата работа на съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси между София и Скопие, тя се обърна към премиера Зоран Заев: “Понякога политиците са по-смели от историците. Зоран, ние имаме обща история с Вас, а с останалата част от света имаме споделена история – това е нещо различно.”

Зоран Заев благодари на България, че миналата година е поставила неговата страна под светлините на прожекторите на европейската сцена и по време на Срещата на върха в София е върнала родината му във фокуса на западните държави. Той изтъкна, че 83% от съгражданите му подкрепят присъединяването на Република Северна Македония към ЕС.

“Подписахме споразумение с България, с което признахме, че имаме обща история – от това може да имаме само ползи. Това ме окуражи да продължа напред и да сключим споразумението с Гърция – каза Заев и обясни. – Резултатите не закъсняха – търговията с България се увеличи с 16,5 на сто през 2018 година.”

Модераторът на панела за Балканите на форума на Международния център „Низами Ганджави“ – бившият външен министър на Босна и Херцеговина Златко Лагумджия, заяви в началото на форума, че изказва благодарности на българския премиер Борисов за миналогодишното му присъствие на това събитие и за присъствието тази година на вицепремиера Захариева, и на двама български президенти – Плевнелиев и Стоянов.

Тази година на форума участват още Виктор Юшченко, президент на Украйна (2005-2010), Вайра Вики Фрайберга, президент на Латвия (1999-2007), Георгиос Папандреу, премиер на Гърция (2009-2011), Борис Тадич, премиер на Сърбия (2004-2012), и Ехуд Барак, премиер на Израел (1999-2001) – се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.