Home » Авторски страници

В Чикаго ще има Координационен съвет на българската общност. Какъв да бъде той?

2019.04.19 Няма коментари

Както вече писахме, в събота, 13 април 2019 г., в Център “МАГУРА” се събраха някои от най-активните представители на българската общност в Чикаго – от различни организации, сдружения, фирми и др. Присъстваха и духовници, представители на медии и обикновени граждани.

Сред гостите бяха Иван Анчев – генерален консул на Р. България в града ни, както и доайените на българската емиграция в Чикаго – Александър Дърводелски, на 92 години (в Америка от 1957 г.), председател на Българския национален фронт, и Илия Консулов, на 85 години (в Америка от 1968 г.), секретар на Българския национален комитет “Г. М. Димитров”.

Как протече срещата може да се запознаете от подробния ни фото и видео репортаж (вж. линк), а тук искаме да обобщим главните изводи и решения от нея.

Мнозинството от присъстващите гласува за създаване на Координационен съвет на българите в Чикаго, който да поеме някой от най-необходимите и неотложни за общността ни функции.

От изказванията стана ясно, че общността ни бележи все повече успехи, но без нужната ни коодинация ще останем дълго време на този етап на развитие, в който всеки поотделно осъществява своите конкрети цели и задачи, без да можем да направим нещо значимо. А, както прозвуча от изказванията, сред нас вече има хора, готови за каузи, изискващи подкрепата на по-голяма част от общността.

Според Дарина Проданова и Даниела Вълканова това са социални помощи и дарения за България, за Петранка Стаматова това са Стипендии за деца и ученици (Scholarships), Стажове (Internships), както и Кредитен съюз (Credit union), за който се изказаха и други от присъстващите. Според генералния консул Иван Анчев това е помощта ни за БПЦ “Св. Иван Рилски”, имаше и гласове за изпаднали в беда сънародници и т.н. Петър Стаматов изрази надежда най-после да се преброят българите в Чикаго, ако не всички то поне активните и нови хора да се привлекат в инициативите на българската общност.

Изводът е – орган за координация ни е необходим.

Следващата стъпка е – заедно да решим каква да бъде структурата на бъдещия координационен съвет.

По-надолу следва предложението на Петър Стаматов, което може да служи за основа, на която да се гради и модифицира бъдещият координационен съвет.

Очакваме мненията не само на присъствалите на срещата, но и на всички, които милеят за бъдещето на нашата общност в Чикаго.

Предложение за устройство на Координационния съвет

(мнение на Петър Стаматов)

Предлагам този съвет да се състои от две части (камари, нива).

Първата част от съвета (или долна камара, ниво) да е на избраните чрез мажоритарни избори от българската общност представители*.

Втората (горната камара) ще бъде на организациите, фирми, дружества, училища и т.н. Тя ще бъде съставена от няколко отделни лиги (сектори, алианси, асоциации). Това се налага поради това, че нашата общност е голяма и имаме много училища, организации с идеална цел, фирми, спортни клубове и т.н. За по-малки общности този модел може да работи, като на това второ ниво (горна камара) се участва директно без лиги.

По-долу следва примерен списък на лигите (алиансите, асоциациите).

Първата – духовно-образователна лига – в нея влизат училищата и църквите.

Втора е културната лига – в нея има място за Съюз на българските писатели в САЩ и по света, Съюз на художниците от Чикаго, Български музей – Чикаго, Салон за българска култура и духовност, и т.н.

Третата – бизнес лига – с всички фирми, които пожелаят да участват – големи и малки.

Четвъртата е на медиите – вестници, сайтове и т.н.

Петата – на социално подпомагащи организации – благотворителни дружества, домове да стари хора и т.н.

Шестата – спортна лига – в която влизат спортните ни клубове, индивидуални спортисти и др.

Може да има и лига на спонсорите и даже лига на доайените на общността, това е въпрос да договаряне.

И накрая – обща лига – тя е за всички останали организации.

Всяка лига на това ще има по един (или няколко) представители. Представителят на лигата в Координационния съвет може да бъде избран между членовете на лигата, изтеглен чрез жребий или дори платен представител (ако поради зетост членовете на лигата нямат сами възможност да участват).

Ако няма желаещи за представители на някоя от лигите, то тя ще бъде празна, докато не се появи такъв желаещ.

За да попаднеш в долната камара (на представителите), то трябва българската общност да те е избрала. За целта в началото на всяка година ще се провеждат електронни избори**.

Всеки кандидат, който има идея (кауза) за реализиране от българската общност в Чикаго, със съдействието на медиите ни в Чикаго я обявява пред всички наши съграждани.

Съревновайки идеите (каузите) и личностите си, тези, които получат най-много гласове и спечелят изборите, ще могат да представят своите проекти на горната камара и съответно ще получат възможност и подкрепа да ги реализират.

Идеята ми е, че в обществото ни възникват много каузи, предложения и проекти – по този начин чрез избори ще се види зад кои проекти застава общността.

Освен с проектите, долната камера ще трябва да се занимава с текущите задачи, които възникват: периодични – като празнуване на 3-ти март, Празника на писмеността 24 май и т.н.; или еднократно – като избори за президент на България, гостувания на културни личности, помощ за изпаднали в беда и други оперативни задачи.

Вече имаме чернова на Проекто-правилник за Консултативен съвет, който може лесно да се преработи за да се приложи за бъдещия Координационен съвет.

Горната камера и долната се събират 3-4 пъти годишно, като присъствието може да бъде и електронно.

На първо време до изборите и в бъдеще (ако се наложи) към долната камара може да се привличат доброволци.

Заключение:

Предложената по-горе бъдеща структура на Координационния съвет ще може да отговори на няколко от поставените актуални въпроси в поредица от статии на сайта Еврочикаго (вж. туктук, тук), а именно:

Какво е нужно на българско Чикаго?

Какво би повдигнало авторитета на нашата общност тук?

Смятате ли, че сме достатъчно активни и че знаем всички българи, които са готови да се включат в инициативи на нашата общност в Чикаго?

Защо голямата ни общност в Чикаго не успява да бъде стълбица за израстване нагоре на по-младите и децата ни в американското общество?

Бихте ли се заели с някой проблем и какъв проект бихте се опитали да реализирате?

На редакционния имейл и на тел. (847) 924-8596 чакам да чуя Вашите мнения, възражения и въпроси.

 

П. Стаматов

——————————————————————————————–

* Може да се взаимства от парламентарния речник и да се нарича камара на представителите.

** Имам обещанието от две различни партии от България да ни осигурят безплатно софтуера, а ако трябва, ще използваме и този от Латвия, където от години се провеждат такива избори.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.