Home » Авторски страници

Среща-разговор за българската общност в Чикаго

2019.04.15 Няма коментари

В събота, 13 април 2019 г., в Център “МАГУРА” се събраха някои от най-активните представители на българската общност в Чикаго – от различни организации, сдружения, фирми и др. Присъстваха и духовни служители, представители на медии и обикновени граждани. Сред гостите бяха Иван Анчев – генерален консул на Р. България в града ни, както и доайените на българската емиграция в Чикаго – Александър Дърводелски, на 92 години (в Америка от 1957 г.), председател на Българския национален фронт, и Илия Консулов, на 85 години (в Америка от 1968 г.), секретар на Българския национален комитет “Г. М. Димитров” (на снимката).

Събирането бе организирано след поредица от статии в Еврочикаго и обяви за срещата в българските вестници “Вългария”, “България сега” и “БГ войс”.

“Анкета: Какво му липсва на българско Чикаго?” – “Българите в Чикаго и силата на обединението” – “Защо е нужна нова организация на българите в Чикаго” ” Как да се организираме в Чикаго”

Следва фото и видеорепортаж от събитието, а за следващите стъпки и за проект за бъдещ Координационен съвет в Чикаго може да прочетете тук.

Видеата от събитията започваме с мнението на доайена Александър Дърводелски. Другите мнения са по реда на записването им.

Изказвания на пастор Станимир Танев и на Никола Масларски:

Мнение на Светлозар Момчилов:

Мнение на Златомир Молдовански:

Мнение на Даниела Вълканова:

Мнение на Кина Бъговска:

Мнение на Добри Карабонев:

Мнение на Бисер Вълнев:

Мнение на Илия Танчев:

Мнение на Дарина Проданова:

Последните изречения от изказването на генералния консул на Р. България в Чикаго. Основната част от мнението на г-н Иван Анчев не е записано във видео, но го чуйте в звуковия файл по-долу. Срещата ни продължи над предвидените 2 часа и падна батерията ни след толкова работа. Но и записаните думи са достатъчни, за да се разбере, че и той е ЗА създаване на координационен съвет сред нашата общност тук, в града ни.

Началото на изказването на генералния консул може да чуете в звуковия файл:

.
Последното видео: Момент от гласуването (имаше въздържали се, имаше напуснали, но нито един в залата не беше против, а повечето бяха ЗА това да се създаде Координационен съвет на българската общност в Чикаго).

 

Следват още три звукови файла.

Въвеждащи думи от Петранка Стаматова за идеята за Координационен съвет:

.

Уводни думи на Петър Стаматов и поздравителен адрес към присъстващите от проф. Лозан Митев (НСА)

.

Предложението на Петър Стаматов

.

Продължението на записите и подробно за предложението за бъдещ Координационен съвет в Чикаго може да прочетете – тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.