Home » Авторски страници, Е-Списание

Българите в Чикаго и силата на обединението

2019.03.25 Един коментар
Spread the love

Преди две седмици на страниците на Еврочикаго и в няколко Фейсбук групи публикувахме анкета под заглавие: «Какво му липсва на българско Чикаго?» (вж. линк 1 и линк 2)

Доста хора го видяха – някои го лайкнаха, други писаха и коментари. Но сме най-благодарни на тези, които ни се обадиха, и така получихме много добра обратна връзка.

Като продължение, Ви предлагам личното си мнение по повдигнатия въпрос. И отново ще очакваме да се получи обсъждане.

Опитвам се да напиша този текст максимално сбито – за някои той може да остане неразбираем – готов да отговоря на всякакви въпроси. На други може да стори дълъг и излишно подробен, но тази тема няма как да бъде предадена с няколко изречения. За да избегна риска да отегча някой читател, ще разделя текста на няколко части, които ще бъдат публикувани няколко дни поред.

В първата част най-важното, което искам да подчертая, е: за да съществува една общност като субект, тя трябва да е организирана. Това се отнася и за нашата общност в Чикаго.

Отдавна ни е известно, че съединението прави силата. Не сме забравили и предсмъртния завет на кан Кубрат (вж. картината).

Ето защо хората по света се обединяват. Като започнем от семейството, рода и най-малката организация (няколкочленна организирана група), и достигнем до държавата, като организация на гражданите.

Политическият живот доказва също силата на обединенията. През 1917 г. в Русия болшевиките с 1,5% от населението са направили революцията. Сто години по-късно в България, за най-голямата партия ГЕРБ са гласували по-малко от 1/5 от гласоподавателите, а има влезли в парламента партии и с 5 пъти по-малко гласове (т.е. 1/25). И някои от тях в момента диктуват условията на цялото правителство и държава.

Има големи маси от хора, които обаче не успяват в обединението си. Кюрдският народ е около 40 милиона, но не е организиран в държава и те нямат тежестта на Малта например, която е със 100 пъти по-малко население. Защото Малта е член на ООН. Тя има запазено място в Съвета на Европа и в най-различни международни организации. А кюрдите посещават спорадично тези организации и то само, ако някой ги покани.

Другата основна причина, за да пиша тези редове е, че често ми казват, че ние, българите в Чикаго, сме пренесли всичко най-лошо от България тук. Вероятно сме пренесли и лошото, но смятам, че ние сме тези, които трябва да дадем пример за това, че можем да живеем добре и организирани.

Това не означава всички да харесваме едно и също, и да викаме за един отбор; означава по най-важните въпроси да намираме консенсус. Натрупахме достатъчно години и опит в този град, за да разберем, че има бизнес за всеки и няма какво толкова да делим. Може да има различия и това е съвсем нормално, но по най-важните въпроси трябва да постигнем съгласие и общо мнение.

Може ли и как да се случи това? Много хора ми казват, че е невъзможно да се обединим, но вече имаме примера на българската общност в САЩ от началото на миналия век. А основен пример за мен са и Бесарабските българи, които за два века са запазили език, обичаи и култура.

И така, следващият текст (продължение на този) ще е на тема „КАКВИ задачи може да реши една обща организация?“. Задачи, които не са по силите на сега съществуващите и често конкуриращи се български организации в Чикаго.

Очаквам Вашите мнения!

 

Петър Стаматов

One Comment »

  • Andrey Nenov said:

    Пешо, да прегледаме доводите ти ?
    Значи искаш българите в Чиаго да се обединявали, а същевременно се въмущаваш, че ГЕРБ управлявали , имайли само 20% подкрепа. (което е нелепо – който е искал – ами да е гласувал).

    Това общество се гради на активните хора, останалите са един вид .. пълнеж, плуващ шо течението. Не може хем да искаш обединение , хем да се възмущаваш , че така работи демокрацията.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.