Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Екатерина Захариева в НС: Българите в Украйна имат гарантирано изучаване на майчиния език

2019.04.19 Няма коментари
Spread the love

Снимка: МВнР

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева говори от трибуната на Народното събрание за подкрепата за етническите българи в Украйна, които са 250 000 – съобщи пресцентърът на МВнР.

„Към момента е гарантирано изучаването на майчин език. Предстои и откриването на ново училище, както се договориха министър-председателят Бойко Борисов и украинския президент, в Одеса. Предстои да се уточни дали това училище ще бъде с много засилено изучаване на български език или ще бъде частно българско училище“ – заяви Захариева.

В отговор на въпрос от депутата и председател на Комисията по външна политика Джема Грозданова, за предприетите от МВнР действия за защита правото на етническите българи в Украйна да изучават майчиния си език, министър Захариева отбеляза, че промените в украинското законодателство дават възможност за разширяване на изучаването на български език в страната.

Тя заяви, че в момента в Украйна български език като майчин език се изучава в 42 украински държавни учебни заведения. В същото време има и изключително добре развита система от 75 български неделни училища.

Вицепремиерът подчерта, че българските власти не престават да следят ситуацията с изучаването на майчиния език от етническите българи в Украйна, като този въпрос се поставя на различни нива. Дискутиран е и включително по време на политическите консултации между министерствата на външните работи на ниво заместник-министри в Киев в края на март. Министърът припомни и, че украинската държава е гарантирала, че новият закон няма да попречи на изучаването на майчиния език, с подписването на специална декларация между министерствата на образованието на двете страни. През май предстои и подписване на протокол към тази декларация.

„Постоянно повдигаме този въпрос и го следим. Гарантирането на изучаването на майчини език ще стане в още по-пълна степен след подписването на протокола между министерствата на образованията“ – заяви Екатерина Захариева.

Тя изрази надежда и призова много внимателно да се наблюдава административно-териториалната реформа в Украйна да не доведе до разпокъсване на българската етническа общност. Въпросът се повдига постоянно от българска страна – включително на срещата между българския премиер и украинския президент, и на срещите на министъра на външните работи с украинския й колега.

„Имаме устни гаранции, че това няма да се случи. Но смятам, че трябва много внимателно да наблюдаваме този въпрос. Всяка държава има право да извършва административна реформа, но тя не трябва да бъде такава, че да се разпокъсва българското малцинство. (Б.р.: Тук става въпрос за запазването на Болградски район като самостоятелна административна единица). Надявам се с общи усилия бъдещата реформа да не намали представителността на българската общност в регионалните и в националния парламент на Украйна“ – заяви Екатерина Захариева и благодари на всички парламентарни групи за подкрепата по тази тема, се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.