Home » Авторски страници, българи зад граница

Българи в чужбина срещу подмяната на техния вот (петиция)

2014.10.09 2 коментара
Spread the love

Ще се обединят ли най-после българите в чужбина срещу подмяната на техния вот?

Часове след изборите на 5 октомври, много от активните българи в чужбина бяха обхванати от ентусиазъм:

Ето само две заглавия (линкове) от Eurochicago.com:

– Стефан Манов: Вотът на българите от чужбина е исторически

– 144 990 гласували в чужбина. Сравнителна статистика на вота

В същото време всички тези, които от години се борят да се изравнят правата на “външните” и “вътрешните” българи разбират, че участието в избори веднъж на четири години не е достатъчно.

Те знаят, че без натиск не е възможно да се заставят нашите страхливи и глупави политици* да приемат нови съвременни и по-справедливи изборни правила, не е възможно да се въведе интернет гласуване и гласуване по пощата, и да се създадат предвидените още в закона от 2000 г. Обществени съвети на българите в чужбина.

Нашият сайт от години участва в този натиск. И преди тези избори отново напомни на политиците някои от най-важните и наболели проблеми на диаспората. На въпросите на традиционната ни анкета (вж.тук), отговориха всички основните партии, с изключение на ДПС, “Атака” и ББЦ. Все партии, които явно са доволни от сегашното положение, в което от българите в чужбина не зависи нищо, и те се явяват само едни донори на бюджета и гласоподаватели-мандатоносители, предимно за една-единствена партия, разчитаща на етнически вот.

Още предварителните резултати от тези избори показаха, че исканията и въпросите, които бяха поставени, са животрептящи. При липсата на избирателен район в чужбина, гласовете на над 140 хиляди български граждани по света, от които около 80 хиляди от Западна Европа и Америка, бяха механично добавени към вота в България. И единственото, което определиха, е три депутатски места за ДПС, разпределени по някаква математическа случайност (с методика предложена в оферта за 1,687 млн. лева**) в различни МИР-ове в страната. Така 80 хиляди гласоподатаватели от Европа и Америка нямат свое представителство в националния парламент.

Ето съобщението, което разпространи днес БТА.

“Избиратели от Кюстендил и Дупница се събраха на протест пред сградата Централната избирателна комисия в столицата.
Протест под надслов “Да спрем подмяната” се състоя тази сутрин и пред Районната избирателна комисия в Кюстендил. Протестът е срещу обявяването на Александър Методиев, известен като Бат’ Сали, за депутат от Кюстендил. В Кюстендилски регион, на провелите се парламентарни избори, ДПС има най-ниския резултат в цялата страна – 1,4 процента.
Стотици се включиха в протеста. Издигнати бяха плакати срещу подмяна на вота на хората в региона. Недоволните изразиха категоричната си позиция срещу даването на мандат в региона на ДПС, където партията традиционно има слаби позиции.
“В българското законодателство не може да има математическа формула, която да даде мандат на човек, който е подкрепен от 800 души, сред гласували 62 хиляди, коментира кметът на Кюстендил Петър Паунов.
Веднага след протеста пред РИК започна и набиране на подписка срещу преразпределението на гласовете в полза на ДПС. На сесия по-късно днес, общинските съветници ще приемат и декларация за това, каза председателят на Общинския съвет Иван Андонов.”

Политическата класа в България отново се възползва от слабостите и вратичките в Изборния кодекс, и отново вотът на българите зад граница бе подменен.

Вижте какво казаха по случая трима професори по математика и кметът на Кюстендил Петър Паунов (линк).

Българите от Кюстендил и Дупница събират подписка срещу преразпределението на гласовете. А българите зад граница ще премълчат ли?

Еврочикаго смята, че е крайно време да се създаде многомандатен избирателен район за българските граждани в чужбина и да се сложи край на хитрите политически сметки и подмяната на нашия вот. Нека си спомним #КОЙ в парламента бе срещу МИР в чужбина (вж. линк).

Нека се обединим и изправим срещу политическото задкулисие!

Подкрепете ако искате тази петиция:

За равни избирателни права, за МИР Чужбина

Предлагаме Ви също да се включите и в подписката на жители на Кюстендил и Дупница под заглавие:

Да спрем подмяната!

———————————————————————————————————————————————————————–

* Из интервюто ни с проф. Константинов

** 1 687 896 лева с ДДС бе офертата на фирмата, създала алгоритъма, който бе успешно повторен само за няколко часа работа от български математици в чужбина (вж.линк)
.

.

2 коментара »

  • Mariana said:

    “И все пак, недоволството е оправдано и то е породено от изначално заложената несправедливост в Изборния кодекс. За разлика от сънародниците си в България, българите в чужбина нямат свои кандидатски листи, за които да гласуват. Ако имаха, изобщо нямаше да се стигне до ситуацията в Кюстендил и Дупница, но и щеше да има кандидати, които да обърнат кампанията си точно към онази част от българския народ, която временно или завинаги живее далеч от родината. Сега всеки от явяващите на изборите говори за проблемите на хората от своя район, но никой не прави специална кампания, насочена към чужбина – именно заради този порок на изборната система.”

    http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/09/2396813_mirut_v_bulgariia_ima_nujda_ot_mir_v_chujbina/?ref=miniurl

  • ЕЛВИРА said:

    Здравейте българи, трябва да гласуваме и аз видях че в Торонто само българи за българи гласуваха после новините – много озадачаващи новини и преброяване ТРЯБВА да се направи нещо пет века и още стигат

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.