Home » Авторски страници, българи зад граница

144 990 гласували в чужбина. Сравнителна статистика на вота

2014.10.07 Един коментар
Spread the love

Представяме на вниманието на читателите сравнителни данни за гласувалите български граждани в страната и в чужбина, както и данни, сравняващи вота зад граница на тези парламентарни избори с вота от предишни избори. Данните говорят красноречиво за повишена избирателна активност на избирателите зад граница, както и за значително понижение на относителния дял на гласувалите български граждани в Р. Турция, спрямо всички гласували български граждани в чужбина. Според извършения статистически анализ, средният брой гласували в една секция избиратели в чужбина е значително по-висок от този в страната.

Данните са извлечени сред обработка и сравнение на резултатите от изборите от представители на Временните обществени съвети на българите зад граница, които не за първи път се занимават с изборна статистика. Те са правили подобни анализи за всички български избори в последните години.

Карта на избирателните секции в чужбина. Източник: Glasuvam.org

Карта на избирателните секции в чужбина. Източник: Glasuvam.org

.

Общ брой гласували в страната3 356 400 избиратели в 11 749 секции

Гласували в чужбина 144 990 избиратели в 428 секции

 

Среден брой гласували на секция:

– в страната: 285
– извън страната: 339

Процент на секциите с до 100 гласували избирателя –

– в страната: 14,7%
– извън страната: 7,2%

Процент на секциите с над 500 гласували –

– в страната: 4%
– извън страната: 24 %

Като в избирателните секции в страната никъде няма над 1000 гласували в една секция, а извън страната това се е случило в 6 секции (1,4 % от секциите).

Гласувалите избиратели в Турция са 62 587 души. Този резултат бележи лек спад – 5,2%, спрямо броя на гласувалите там през 2013 г. (66186 души)

Резултатът от вота на гласувалите български граждани в чужбина извън Турция обаче показва нарастване с 66,3 %  спрямо вота от предсрочните парламентарни избори през 2013 г. От 49 551 гласували през 2013 г. на 82 403 гласували сега.

Съотношението гласували в Турция спрямо гласувалите в други страни по света се променя значително на тези избори. Докато на парламентарните избори през 2009 г. гласувалите български граждани в Р. Турция представляват 57 % от всички гласували български граждани по света (89 071 спрямо 156 195), и такава е тяхната процентна тежест и през 2013 г. (66 186 спрямо 115 737 ), то сега в Р. Турция са гласували 43,2% от всички български избиратели зад граница.

Средната избирателна активност на избирателна секция в Турция продължава да бъде висока – 460 избиратели спрямо 339 средно за целия свят, или 282 само за страните извън Турция.

В това отношение трябва да се има предвид и това, че средният брой гласували български избиратели по света търпи изкуствено намаляване, заради редицата секции, открити в посолства в “екзотични” страни, където традиционно няма повече от 50 избиратели (това са 19 секции – 4,4% от всички секции извън страната или 6,5% от секциите извън Турция).

.

Еврочикаго

One Comment »

  • Kamen said:

    Аз съм българин от София и поздравявам сънародниците си в САЩ за постигнатите цифри на гласуващи за Парламентарни избори 2014г.
    Но и тези цифри могат много да се подобрят. Управлението у нас зависи и от вас.
    Информирайте се за партиите у нас и тяхните програми и прояви. И знайте, че ние трудно ще направим България добро място за живеене без Вашата помощ.
    Камен

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.