Home » Авторски страници

Ядрен физик разкрива причината за скъпия ток у нас

2014.10.08 Няма коментари
Spread the love

Равнява ли се цената на „най-евтиния“ ток произвеждан от АЕЦ „Козлодуй“, на средната цена на тока в Германия?

.

Георги Котев (Сн. Eurochicago.com)

Георги Котев

Този парадоксален на пръв поглед въпрос задава ядрения физик и дисидент Георги Котев в своя блог, където за илюстрация той привежда таблица на  пазарните цени на електроенергията в Германия, по дни и седмици (изтеглена от ТУК).

„Защо цената от микса (средно претеглена/нормирана цена на тока) на всички производители на електроенергия в Германия, страната в Европа с най-висок дял на ВЕИ-източниците, се равнява на цената на която продава най-евтиния производител у нас – АЕЦ „Козлодуй“? – се пита експертът, разглеждайки приведените по-долу в таблицата данни, и продължава:

„Синята и червената линии (на дясната скала на графиката са посочени цените в евро/мегават-час, а за по-добро четене кликнете с мишката върху снимката -б.р.) на практика определят нивата на пазарната стойност на електроенергията, на която германските ЕРП-та са купували от производителите и доставяли до крайния клиент, като са си начислявали после своите си надбавки. Видно от графиката средната цена е около и под 40 евро/МВт.ч, което прави под 80 лв./МВт.ч. На практика тази цена може да се сравнява с цената, на която родната Национална електрическа компания (НЕК) продава на нашите три ЕРП-та, а те после ни продават на нас.

.
.

Непосредствено преди поскъпването на тока, настоящият енергиен министър Васил Щонов в свое заявление казва: „Цената по която НЕК изкупува произведената електроенергия е 166 лева/МВт.ч, а продава на крайните снабдители (разбирай ЕРП-тата – бел. Г.К.) за 114 лв.“.

Освен схемата по поредното ни ограбване, защото разликите ще се покрият от бюджета за сметка на дребните потребители, думите на министъра издават, че цената на тока от микса на всички наши производители е повече от два пъти по-висока от тази на германския микс от таблицата горе.

Защото цената, на която АЕЦ „Козлодуй“ продава почти половината от произведения ток на т.нар. „свободен пазар“, е между 73 и 75 лева/МВт.ч – вж.тук данни за юли.

А по същото време в Германия, усреднената цена на микса варира между 20-40 евро/МВт.ч , което означава, че не е по-висока от цената на продавания от АЕЦ „Козлодуй“ (на таблицата долу  синята линия показва цената за началото на юли 2014 г. – намира се между линиите 20-40 евра).

kotev20141008

Изводът, който физикът Георги Котев прави, е: „Главната причина за скъпия ток у нас не е основно в ЕРП-тата, а в ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ!“

И заключава: „Това, за пореден път, показва, защо нито един/а роден „политик, медия, институция“ не забелязва грабежите от държавните производители, пък били те и за 5 стотинки, а всъщност става дума за милиарди. А държавните производители са АЕЦ-а и „Марица-Изток 2″. Съгласен съм с констатациите и практиките с неизгодните договори с частните производители, но те са само щрих от цялостната престъпна, схема по която ни грабят и принизяват.“

„Ето защо цената, на която електроенергията достига до крайните потребители в Германия, цената за неизмерно много по-богатите от нас германци, е само с около 60% по-висока, отколкото в България“ – завършва Георги Котев.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.