Home » Авторски страници, политика

Кой се страхува от МИР „Чужбина“ или за парадоксите на изборната методика

2014.10.08 4 коментари
Spread the love

Проф. Красимир Калинов, кметът на Кюстендил Петър Паунов, проф. Михаил Константинов и проф. Любомир Гаврилов коментират парадоксите на българската изборна методика, водеща до това, че дори в райони, които една определена политическа сила има само един глас, тя може да получи мандат точно там. Както се случи при тези избори с 10-ти МИР – Кюстендил, където ДПС има последен резултат, но ще получи мандат.

Кой гледа на МИР „Чужбина“ като решение на проблема с изкривяването на вота, кой смята, че МИР „Чужбина“ не е решение, както и кой и защо се страхува от създаването на самостоятелен избирателен район в чужбина, може да разберете по-долу, в интервю на проф. Калинов за програма „Хоризонт“ на БНР, и в интервюта на Петър Паунов и на проф. Михаил Константинов за Еврочикаго. 

Като и в коментар по темата на професора по математика в Университета на гр. Тулуза, Франция, Любомир Гаврилов. Проф. Гаврилов е член на Временните обществени съвети на българите в чужбина и от години анализира българските избори зад граница, изборната методика и законодателството.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

.

kalinovТази сутрин по Програма „Хоризонт“ на БНР бе излъчено интервю с проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК, от което слушателят може да си извади заключение, че българската изборна методика и изчисляването на мандатите се е превърнало в нещо като „руска рулетка“, понеже остатъците от един към друг район се въртят десетки пътиПроф. Калинов говори за изкривяване при тази изборна методика и, че тя създава парадокси от всякакви видове. (Временните Обществени съвети на българите в чужбина неведнъж са оспорвали тази изборна методика, има далеч по-добри от нея, но явно е удобна на управляващите досега политически сили и те не я променят – бел.ред.)  Във връзка с това проф. Калинов изказва и тезата, че парадоксите в тази изборна методика се случват заради гласовете от чужбина, които се преразпределят в райони в страната. Обаче според него това изкривяване не може да се реши с МИР – „Чужбина“, а че напротив, създаването на многомандатен избирателен район „Чужбина“ било много опасно.  Понеже не било ясно какво е населението на този МИР. Това, което той предлага на практика, е да се забрани едва ли не гласуването зад граница.

В интервюта на проф. Калинов за БНР става дума и за случая с остатъчните гласове на ДПС, отишли за 10-ти МИР – Кюстендил, където тази партия може да има депутат, въпреки че гласовете за ДПС точно в този район са много малко. Според проф. Калинов това не може да бъде оспорено, защото е залегнало в приложение към Изборния кодекс. Става въпрос за технология, която е известна отдавна и отдавна е обнародвана, и тя трябва да се промени – смята проф. Калинов. Той все пак признава днес, че причините за изкривяването на вота са и политически, и произлизат от моментни конюнктурни решения на политически сили, които могат да се обърнат срещу тях самите.

Запис на интервюто на проф. Красимир Калинов за „Хоризонт“ може да се чуе тук:

.

––––––––––––––––––––––––––––––-

paunovВъв връзка с това интервю на проф. Калинов по „Хоризонт“ и с остатъчните гласове за ДПС, отишли за 10-ти МИР-Кюстендил, а и заради емоционалното му обръщение от вчера (вж. тук) представител на нашето издание се свърза с Петър Паунов, кмет на гр. Кюстендил. Г-н Паунов каза в интервю за Еврочикаго, че около 62 000 са гласувалите избиратели в този МИР. От тях гласовете за ДПС са само около 800. ДПС е осма политическа сила в този район, в който има само четири мандата. В този район е най-ниският резултат за ДПС. И точно в този район да се избира депутат от ДПС, е подигравка с вота на избирателите. Тук се играе с преразпределение на гласовете от Турция – каза г-н Паунов. И се наливат там, където реши ДПС, за да се оказва натиск. На предните избори направиха това с Видин, сега го правят с Кюстендил – допълни той.

Това е подмяна на вота на хората, а страната има нужда от стабилност и от национални приоритети, заяви г-н Паунов. Той каза, също така, че според него е логично да има МИР „Чужбина“, както и че трябва да се върви към мажоритарен избор и към намаляване на броя на депутатите в парламента. Такива провокативни действия изчерпват целия ресурс от толерантност, каза още кметът на Кюстендил.

Запис на интервюто ни с Петър Паунов може да се чуе тук:

.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
.
M_Konstantinov За коментар по темата потърсихме и проф. Михаил Константинов. „Такава е системата, автоматична, това е математически алгоритъм. ДПС си докарва три мандата от чужбина. БСП губи два и „Атака“ губи един. Тези мандати, които ДПС си докарва, трябва да отидат някъде. И те биха могли теоретично да вземат мандат и само с един глас.“ – каза пред наш представител проф. Константинов. Това е двойно пропорционален алгоритъм, който на национално ниво разпределя гласовете справедливо. Разхвърляни по районите, тези гласове дават огромни диспропорции. Това според проф. Константинов е неизбежно.

Що се отнася до район „Чужбина“, проф. Константинов каза, че от 8 години говори за този район и че той е категорично е за да има такъв район. Единственият проблем е колко точно мандата трябва да има там. Това е нещо, което отдавна е казано на политиците, но те бягат от него, защото българският политик се страхува от всичко ново – заяви проф. Константинов. При създаването на район „Чужбина“ този район сам би си излъчил мандатите и тогава политическите сили биха изгубили контрол върху него. За съжаление обаче, въпреки че от това политическите сили в крайна сметка ще спечелят, те се страхуват да го въведат. Понеже освен страхливи, те са и глупави. „Ако вие в САЩ не бяхте гласували за ГЕРБ и Реформаторския блок, ДПС щеше да получи не 3, а 5-6 мандата“ – каза още проф. Константинов. Както и че според него в всички политически сили се опасяват и от гласуването по интернет.

Интервюто ни с проф. Михаил Константинов можете да чуете тук:

.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Коментар по темата на проф. Любомир Гаврилов от Университета на гр. Тулуза, координатор на Временните Обществени съвети на българите във  Франция:

.

10400138_1106776503769_2894804_nНякои читатели може би ще си спомнят, че на парламентарните избори през 2013 г., като изборен експерт в ЦИК от името на ГЕРБ, проф. Калинов се изяви и като най-ревностен противник на искането на неправителствените организации да бъде публикуван изходният код на програмата, пресмятаща изборните резултати. Кода на програмата все пак бе публикуван от сайта Бивол:  https://bivol.bg/kalinci-code.html, както е публикуван и за изборите на 5 октомври 2014 (вж. тук).

В тази връзка можем само да подкрепим промяната на неговата позиция. Действително, проф. Калинов, бидейки този път извън ЦИК, съвсем правилно протестира, че 3 дни след изборите ЦИК не е публикувала окончателните обобщени числови резултати по МИР, нито пък броя мандати, които партиите получават по изборни райони.

В останалата част от интервюто си за БНР проф. Калинов за съжаление спекулира с някои обществени настроения или пък откровено дезинформира. Ще се спра на това по-долу.

Да очакваме ли изкривяване на изборните резултати, като следствие на лошата изборна система? Няма да е никаква новост, ако отговорим с да. Изборните експерти следва да ни обяснят причините с конкретни числа. Решението на Калинов е просто: виновни са българите в чужбина. Виновни са затова, че са гласували масово, за разлика от тези в България (в чужбина, извън Турция, нарастването е 66,3 % в сравнение с парламентарните избори през 2013 г.). И затова, че политиците не се решават да създадат избирателен район – чужбина. Твърдението на проф. Калинов, че гласовете от чужбина са виновни за изкривяванията на изборните резултати в България е толкова вярно, колкото и твърдението, че те зависят от времето (при лошо време изборната активност е по-ниска). Конкретните изчисления показват, че става дума за дезинформация. Изборната методика на ЦИК за изборите на 5 октомври преразпределя общо 124 мандата в 62 итерации. Как може тази гигантска изборна „руска рулетка“ да се обясни с изборите в чужбина?

Пресмятанията показват, че със и без избори в чужбина, резултатите на РБ, ГЕРБ, ББЦ, ПФ, АБВ се запазват. Както отбеляза и проф. Михаил Константинов, единствено ДПС печели 3 допълнителни мандата от чужбина, докато БСП губи два мандата и „Атака“ губи един мандат. И така, по какъв начин с разместването на 6 депутатски места, поради наличието на избори в чужбина, проф. Калинов обяснява разместването на 124 мандата в 31 избирателни района в България? Причината е съвсем друга: лоша изборна система, за което проф. Калинов има лични заслуги като бивш член на ЦИК. В интервюто на проф. Калинов има и ред други неверни, но по-маловажни твърдения, от рода на „виновна е системата на най-големия остатък“ (неправилно наричана за по-научно „система на Хеър Нийрмайер“).

Интервюто завършва по един доста скандален за мен начин, с безпричинна атака срещу гласуването в чужбина. Според него пречка за създаването на МИР „Чужбина“ е, че „не се знае колко българи живеят в чужбина“. Може би проф. Калинов е пропуснал, но г-н Гетов, директор на дирекция ГРАО, изнесе наскоро пред Гражданския борд към ЦИК много интересни официални данни за българите, декларирали настоящ адрес в чужбина, по държави. Оказва се, че около 600 000 наши сънародници вече са го направили, което опровергава твърденията на проф. Калинов. Нима 600 000 български граждани, съвестно декларирали настоящ адрес в чужбина пред компетентните български органи, не заслужават да гласуват в отделен избирателен район?

Друго опасение, изказано от проф. Калинов е, че ако се създаде избирателен район „Чужбина“, можело някой депутат да бъде избран със 150 гласа. Ние не знаем на какво почива това заключение (само в Лондон гласуваха 8000 българи).

Съгласен съм с проф. Михаил Константинов, че всички се страхуват от електронното гласуване. Надявам се, че той е прав за това, че този път има реален шанс за МИР „Чужбина“*.

.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* В подкрепа на думите на двамата професори по математика Константинов и Гаврилов говорят и отговорите на партиите в предизборната анкета на Eurochicago.com, която може да намерите ТУК.
.

.

4 Comments »

 • Михаил Константинов said:

  Моля влезте на apa.bg – това е сайт и за математическа теория на гласуването (Voting Theory). Има ги от два дни и окончателните резултати по МИР, които ЦИК ще обяви едва утре (така е по закон).

  Поздрави,

 • Любомир Гаврилов said:

  Да, благодаря. Пресмятанията публикувани на apa.bg съвпадат напълно с тези на Временните обществени съвети на българите в чужбина, що се отнася до разпределението на мандатите по избирателни райони. Предполагам, че са верни. Това, което не знаем е, дали числовите данни извадени от протоколите са окончателни – очакваме ЦИК да се произнесе. Но каквито и да са тези данни, факт е, че сме свидетели на най-голямата изборна рулетка, организирана в новата изборна история на България (а вероятно и въобще). Цели 62 итерации и 124 промени на мандати бяха необходими на методиката, за да достигне до окончателното разпределение. От това ще пострадат всички партии извън първите три (ГЕРБ-БСП-ДПС).

 • Петър said:

  Биволъ доказва несъстоятелността на думите на Калинов:
  http://elections.bivol.bg/

  А тук са резултатите пресметнати с програма с отворен код направена за 1 ден и не струваща 1,5 млн. от държавния бюджет (каквато е на Калинов) – линк.

 • Лила said:

  Страхуват се от електронно/онлайн гласуване, защото НЕ МОГАТ ДА ГО КОНТРОЛИРАТ. Партиите от статуквото се страхуват ДА НЕ БЪДАТ ИЗРИТАНИ ЗАВИНАГИ от властта. Книжните бюлетини и покупките на гласове около книжното гласуване са факт. И те си го контролират. Но не са само те в България! Ако ги отнесем към цялото население, те не са преобладаващата група от хора. Затова поведението им е ЗЛОУПОТРЕБА.
  Мисля, че следващия парламент трябва да започне с ПРИЕМАНЕ НА ТОЧКА „ОТЗОВАВАНЕ НА ДЕПУТАТИ“ в Изборния закон и правилника на Народното събрание. Само така можем да ги принудим да следват волята на избирателите, а не мафиотските стремежи на няКОЙ си.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.