Home » Авторски страници, политика

Краят на една голяма лъжа на ДПС – вижте и запомнете

2014.02.20 9 коментари
Spread the love

Който е поне малко политически грамотен и е следил днес, 20.02.2014 г., прякото предаване от НС на обсъждането и второ гласуване на проекта за нов Изборен кодекс, не може повече да бъде лъган.

Гласуването на депутатите в залата на българския парламент доказа една отдавнашна опашата лъжа, която от многократно повтаряне се бе превърнала едва ни не в безусловно твърдение – а именно това че, ДПС щяло да спечели най-много от създаването на отделен многомандатен избирателен район за българските граждани в чужбина (МИР „Чужбина“). Гласуването обаче доказа, че не е така! ДПС е против МИР „Чужбина“. Българи у нас и по света – запомнете кой гласува срещу вас и срещу връщането на вашите деца в Родината!

На днешното заседание ГЕРБ предложи създаване на МИР „Чужбина“, в който българите зад граница да могат да избират свои представители в парламента. Резултатът от гласуването бе 67 „ЗА“ и 93 „ПРОТИВ“. Предложението не бе прието и това беше оповестено. Неизвестно защо обаче никоя медия досега (не са само Пеевските) не обяви кой как е гласувал.

Ето как гласуваха депутатите по групи:

NS_004

Всички от ГЕРБ гласуваха „ЗА“, както и двама депутати от БСП.
Депутатите от „Атака“ и ДПС гласуваха единодушно „против“, заедно с голямата група от БСП.

Това гласуване доказа не само, че „Атака“ и ДПС са взаимосвързани*, но и развенча най-накрая мита, че ДПС има интерес от МИР „Чужбина“.**

Нека още веднъж припомним, че около идеята за създаване на многомандатен избирателен район на българите в чужбина се обединиха голяма част от членовете на Обществения съвет към Временна комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, чиито заседания се провеждаха миналия месец.

И това бе съвсем резонно – новият МИР има много положителни черти. От една страна ще повиши избирателната активност зад граница, която е около 10-20%, ще спомогне за по-правилно отразяване на гласовете на българите там, ще изравни правата на българските граждани, където и да се намират те (както е и по Конституция). А от друга – по-коректно би бил изчислен чисто математически резултатът от този вот.

Запомнихте ли кой няма сметка от всичко това? Запомнихте ли, че ДПС не даде право, не само на нас в Чикаго по света, но и на изселниците в Турция за един по-честен и реален избор?

.

Eurochicago.com

–––––––––––––––––––––––

* Само заблудени наивници могат да се хванат вече на разпънатите по-късно днес плакати на „Атака“ срещу Турция. Двете партии са неотменно свързани по линията на етническия вот. И гласуванията им ни го доказват.

** Отдавнашно твърдение на ВОС (Временните обществени съвети на българите в чужбина), които неведнъж са го доказвали – чуйте интервюто на проф. Любомир Гаврилов за БНР, дадено в началото на този месец (линк). В него проф. Гаврилов предвиди резултатите от гласуването.

Линк към страницата на Обществените съвети на българите в чужбина – GlobalBulgaria.Org

 

9 Comments »

 • Peter S said:

  Подвеждащи заглавия в медиите след днешните гласувания!

  БТА:
  „ГЕРБ и Атака запазиха 31 МИР в страната, мнозинството не прие да има изборен район зад граница“

  „Новата и честна медия Новините.бг“ на Безуханнова и др.: „ГЕРБ и „Атака“ запазиха 31-те МИР в страната.
  Мнозинството не прие да има изборен район зад граница“

  Ще се радвам да видя поне една непартийна медия, която честно да покаже на читателите си пълната истина от днешното гласуване.

 • Анна said:

  Ясно е и защо Атака гласува същото и заедно с ДПС.
  Ако ДПС загуби влияние автоматично пада и влиянието на Атака.
  Представяте ли си, ако тази измислена етническа партия изчезне от политическата ни карта, срещу кого ще трябва да се обърнат атакистите?

 • Lubomir said:

  ДПС и АТАКА са срещу избирателен район – чужбина, нищо ново за тези, които познават отвътре нашата политическа действителност. Партиите са срещу това, българите в чужбина да имат свои представители в Народното събрание.
  Новото е, че най-после партиите бяха изправени пред своите отговорностти, от които те гузно избягаха – гласуванете бе почти без дебат. С изключение на Атака, които поне обясниха защо са против.

 • Peter S said:

  Мнение на Антоанета Цонева:

  няколко „пробива“ от днес на ДПС от ключово значение в изборния кодекс, които ще доведат до сериозни трудности в честността на процеса
  1. обезсмилена преференция – всеки, който не е употребил преференция ще се счита, че гласува за първия – преференцията за парламентарни е 7 %, а за европейски избори 5 %, но ако някой ги изкара може да е най-много втори
  2. кандидатите от листата ще могат да се оттеглят не по-късно от 7 дни преди изборите ( досега беше 20 дни) – досега опция да се оттеглят сами нямаше, само при смърт и невъзможност, това означава, че кандидатите, които вече водят кампания, могат да бъдат натиснати да се оттеглят, ако патронът нареди поради някаква причина – например, че доста хора са склонни да го подкрепят и да го преместят напред и да стане втори в листата
  3. в избирателните списъци ще може да се дописва всеки, който е в т.нар. „забранителен списък“, но си вземе бележка в изборния ден от кмета на кметството или кметския наместник – на това ниво администрацията няма достъп до единната база данни на населението, някой трябва да даде данни едва ли не по телефона от общината или района, защото в кмествата няма електронен достъп до единния регистър на населението, което в изборния ден не си представям как ще става, това създава възможност за злоупотреба от представители на местната власт, изборите ще са минали, когато се установи, че са вписвани хора с бележки, които не отговарят например на условията за уседналост

 • петьо said:

  Здравейте,

  Може ли към тази статия да се публикува анкетата с ГЕРБ, БСП, СДС, ДПС и Атака от преди изборите за МИР, за да се направи един паралел и да се види кой какво.

  Благодаря и успех!
  П.С. Когато мога разглеждам статиите ви.Продължавайте така. 😉

 • Антоний Гълъбов said:

  Управляващият съюз между БСП и ДПС, с подкрепата на Атака, както го определя Лютви Местан, променя външнополитическите приоритети на България. Въпреки, че нито един български избирател не е гласувал за подобно управление, то демонстрира трайно оттегляне в периферията на Европа, плътно доближаване до позициите на Русия и повишен интерес към страните-членки на Шанхайското споразумение. В известен смисъл, оцеляването на управлението е възможно само докато България бъде възприемана като част от някаква разширена азиатска периферия на Европа и европейски коридор за влиянието на Руската федерация в Европейския съюз.

  Съставното мнозинство на БСП зависи от отношенията между ДПС и Атака. Докато те поддържат помежду си „студен мир”, правителството може да разчита на парламентарна подкрепа. Този баланс на силите позволява на ДПС да реализира безпрепятствено собствените си цели, (без да носи отговорност за управлението!) както и на Атака да се ползва с необходимата защита, докато изразява крайните тези, които БСП не иска да бъдат свързвани с нейното име. В променливата геометрия на този управляващ съюз, дневният ред се определя единствено и само на базата на общия страх от загубата на властта.

  Новият изборен кодекс не трябва да бъде прилаган по отношение на изборите за Европейски парламент в България. Очевидно ГЕРБ няма потенциал да блокира приемането и прилагането му. Парламентарната опозиция остава слаба и относително изолирана, както спрямо останалите политически субекти, така и от гледна точка на гражданска подкрепа. Съставното мнозинство вече се готви да преодолее евентуално отлагателно вето на Президента. Това означава, че за да бъдат спазени поне минималните стандарти за провеждане на демократични избори, е необходима решителна гражданска инициатива, която да се противопостави на окупирането на властта. Ако новият изборен закон влезе в сила, организацията и провеждането на европейските избори ще бъдат компрометирани, с всички произтичащи от това политически последствия.

 • Peter S said:

  Петьо, даже не ми се връща назад да търся лъжите* на парийните им вождове, изричани преди избори, пред Еврочикаго.
  Всичко си проличава в действията им. Убеден съм, че дори ГЕРБ днес гласува от лицемерие, колко да покаже, че е опозиция, знаейки че няма да мине предложението за нов МИР.
  Не е важно какво ни казват депутатите, даже не е важно какво мислят (обикновено става каквото мисли началника) – важното е, как те действат. А действията им са само в защита на статуквото.
  Победата днес в залата бе именно за това статукво и за ДПС. Единственото добро е, че първата крачка към МИР Чужбина е направена. Никога до сега депутати не са повдигали въпрос в НС за такъв район, независимо от обещаванията, които са ни давали.

  –––––––
  *Който много държи да чете лъжите им, най-вероятно ще може да ги намери някъде тук:
  https://www.eurochicago.com/2011/07/izbori-2011/
  и тук:
  https://www.eurochicago.com/2010/06/izbornoto-ni-zakonodatelstvo-i-balgarite-zad-granitsa-obzor/

 • Dragomir said:

  Делът на турското население у нас е под 9%, но депутатите на ДПС в парламента са почти двойно 15% (36 депутата).

 • Българин в Европа said:

  Дпс превозва избирателите си с АВТОБУСИ, затова не искат да има МИР в чужбина, какво им пука за останалите, след като циганите и турскоговорещите българи в Турция са близо до България.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.