Home » Избрано

Подадени са 37 606 заявления за гласуване в чужбина

2011.09.30 4 коментари
Spread the love

ЦИК не уважи по формални причини хиляди заявления

В българските дипломатически и консулски представителства са подадени общо 37 606 заявления от български граждани за гласуване в 57 държави по света, съобщиха от Министерството на външните работи в петък.

Най-голям е броят на заявленията от Турция – 23 601, от Испания – 2 799 и САЩ – 2 434.

Според Изборния кодекс за разкриване на секция в населено място в чужбина, където България има консулство или дипломатическо представителство, са нужни поне 20 заявления, а там, където държавата няма дипломатическа мисия – най-малко 100. Засега не е ясно колко секции ще бъдат разкрити на базата на получените и признати за валидни заявления от българи в чужбина.

Според решение 41 на ЦИК българските граждани можеха да заявят желанието си да гласуват в чужбина не по-късно от 27 септември в писмена форма чрез заявление по образец, лично или по електронна поща в pdf формат.

От инициативата на българите зад граница “Искаме да гласуваме“ определиха тези изисквания като необосновани спънки и фактическо лишаване от избирателни права. Членовете на инициативата алармираха за многобройни случаи на отказ или оспорване от страна на някои дипломатически мисии на валидността на изпратени от български избиратели заявления за гласуване в избирателна секция в чужбина.

„Отказът да бъдат признати за валидни заявления, които изцяло и напълно спазват закона, противоречи както на ясното намерение на законодателя – да улесни изборите в чужбина, така и на конституцията, която „гарантира“ избирателните права в избори за български президент за всички български граждани, включително и в чужбина“, написаха тази седмица в открито писмо от инициативата „Искаме да гласуваме“.

Според данните, изпратени от инициативата, няколко посолства са отговаряли на българи, изпратили по електронен път заявления за гласуване, че формата им не отговаря на образеца. “Според правото и огромната юридическа практика за валидност/приемане на един документ „по образец“ не е задължителна точната графична форма на възпроизвеждане, а наличността на всички задължителни „реквизити“ (атрибути), „явно“ изисквани от закона”, се посочва в писмото, разпратено до българските посолства.

Липсата на резултат от първото писмо накара инициативата да изпрати в четвъртък обръщение и до министър-председателя, за да го предупредят, че „в следващите няколко дни Централната избирателна комисия възнамерява да лиши от конституционното им право да гласуват“ хиляди българи.

„Без никакво обосноваване на Изборния кодекс, във въпросното свое решение ЦИК изисква практически труден до невъзможен за обикновения гражданин начин да изпраща по компютърен път заявлението си. За изпълнят това изискване, гражданите в чужбина трябва да разполагат не само със специално техническо средство (компютърен скенер), но най-вече с изключително малко разпространен допълнителен софтуер, на обща стойност няколкостотин долара“, пишат членовете на инициативата до премиера.

Въпреки всичко те са решили да следват изискването на ЦИК, като са осигурили лесен и безплатен начин на желаещите да изпратят заявление – чрез интернет сайт, без нуждата от нищо повече от това, което имат по подразбиране стандартните компютри. Този начин спазва абсолютно всички изисквания не само на закона, но и на въпросното ограничително решение на ЦИК.

„На 26-ти септември, точно един ден преди изтичане на крайния срок за изпращане на заявленията, за пръв път научихме официалната позиция на ЦИК: че смятат да не уважат хиляди заявления, изпратени не само през въпросният уеб-сайт, но и директно от избиратели“, пишат от инициативата „Искаме да гласуваме“ до министър-председателя.

Междувременно от сигнал до сайта „За честни избори“ стана известно, че българското посолство във Франция е пропуснало срока за искане на разрешение за провеждане на избори в Лион – 13 август (70 дни преди изборите). По информация от външното министерство българското посолство е поискало към тази дата разрешения единствено за Париж, Страсбург, Лил, Марсилия и Тулуза. Така Лион е „пропуснат“, въпреки многократните напомняния от страна на българската общност там. По закон в Лион няма как да има избори, дори Франция да разреши това по-късно.

От външното министерство съобщиха в петък, че представителствата на България в чужбина са поискали по-рано съгласието на 78 държави за провеждането на избори за президент и вицепрезидент на тяхна територия.

В съобщението се посочва, че според законодателните особености част от държавите разрешават провеждането на избори само в дипломатическите и консулските представителства – Албания, Германия, Белгия, Босна и Херцеговина, Виетнам, Гърция, Етиопия, Естония, Индия, Индонезия Китай и Украйна.

Други страни издават разрешения за всяко отделно искане – Литва, Сърбия, Турция, Хърватия, Швейцария, а трета група не поставят подобни ограничения.

Поради по-големия брой подадени заявления в Монреал, Канада, допълнително се иска разрешение за провеждане на избори там.

Продължават усилията за получаване на разрешение за гласуване извън дипломатическите и консулски представителства и в Сърбия.

На базата на тези заявления Централната избирателна комисия ще вземе решение за мястото и броя на секционните избирателни комисии, които ще бъдат образувани, съобщават още от външно министерство.

В-к “Дневник” днес припомня, че за парламентарните избори през 2009 г. постъпиха близо 58 хил. заявления от българи, живеещи зад граница. Образувани бяха 259 секции – в 141 населени места в 58 държави. Около половината от тях – 123, бяха в Турция, където заявления подадоха 44 174 гласоподаватели.
Т.е. независимо, че този път се позволи електронното подаване на заявления те са по-малко отколкото на миналите избори.

След като стана известен броят на заявленията тази година, се разбра че са били основателни съмненията на много българи зад граница за умишлено намаляване на избирателната активност сред диаспората посредством неразкриване на нови секции. Това съмнение огласи и редакторът на Eurochicago.com още преди няколко месеца по Българското национално радио (линк).

Източник: Mediapool

4 Comments »

 • Nik said:

  „От външното министерство съобщиха в петък, че представителствата на България в чужбина са поискали по-рано съгласието на 78 държави за провеждането на избори за президент и вицепрезидент на тяхна територия.“

  Което ще рече, че в 78 държави по света има емигрирали български граждани, притежаващи активно избирателно право.

  „В българските дипломатически и консулски представителства са подадени общо 37 606 заявления от български граждани за гласуване в 57 държави по света, съобщиха от Министерството на външните работи в петък.“

  Но само в 57 държави български граждани-емигранти са подали заявления за гласуване.

  При това не е уточнено в колко от тези 57 държави ще могат да се проведат избори, отговарящи на изискванията на новия Избирателен кодекс.

  Подадените 37606 заявления (лъвските две трети от които са на български турци) говорят красноречиво за умонастроенията на нашите братя и сестри извън пределите на Отечеството.

  „Най-голям е броят на заявленията от Турция – 23 601, от Испания – 2 799 и САЩ – 2 434.“

  Най-отрезвяваща е квотата на САЩ – „цели“ 2434 (словом: Две хиляди четиристотин тридесет и четири…).

  Не знам точния брой на българите в САЩ, но във всеки случай там обитават най-много български граждани, отколкото където и да е другаде по белия свят – вероятно около или над един милион.

  Не ни трябва калкулатор – и на ум можем да изчислим, че става въпрос за избирателна активност, равняваща се на… 0,25% (словом: четвърт процент…).

  Не ви ли говори нещо твърде категорично този смразяващ показател?

  А именно:

  Българинът в чужбина е вдигнал ръце и е казал на българското население в България и на неговите манипулатори:

  „-СТИГА! ДОТУК! ТРОШЕТЕ СИ ГЛАВИТЕ, НО БЕЗ НАС!“

 • Лила said:

  Нищо подобно не е казал българският избирател в САЩ. Както в София, избирателната активност се засилва привечер, така и на изборите се усилва в самия ден.
  Аз изпращах ТРИ пъти заявление и причините да не го приемат са НИЩОЖНИ, НЕВАЛИДНИ, НЕЗАКОННИ. Всичко това отнема време и спънките са УМИШЛЕНИ. Много хора се отказват поради тези умишлени спънки.
  Не е възможно на тази ОГРОМНА територия, да очакваш само в четири пункта – посолство и 3 консулски служби – да има голяма активност. Сега, най-малкото хората ще са уплашени от опашките, които ще са по-големи от тези на миналите избори, защото няма да има нищо допълнително открито. ПЕТДЕСЕТ ЩАТА ЩЕ ГЛАСУВАТ В ЧЕТИРИ УРНИ, ТАКА НИ ПОДРЕДИХА БОЙКО БОРИСОВЦИТЕ.
  АКО ЧОВЕК САМ НЕ СИ ПОМОГНЕ, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ ПОМОГНЕ. ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД ПРАВИТЕЛСТВО ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ОТКАЖАТ БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ДА ГЛАСУВАТ. КАМПАНИЯТА ИМ Е ДОСТА УСПЕШНА, за съжаление.

 • Панче Тодоров said:

  В Турция няма български граждани а турци които щом живеят постоянно там не са българи и нямат право да се месят п ри избиране на български президент. По тхното местопребиваване имат право да избират турски президент, но в никакъв случай на бългаерски! Притежаването на бълг. паспорт е нелегално щом живеят в Турция!

 • Mariana said:

  „В 146 града извън България ще бъдат открити избирателни секции за президентските избори на 23 октомври. Това реши последно Централната избирателна комисия.
  Традиционно в най-много населени места ще бъдат разкрити секции в Турция – 24. В Испания секции ще има в 23 града, в САЩ – 14 града. В Русия секции ще има в Москва и Санкт Петербург.“

  Из http://frognews.bg/news_39177/Balgari_izbirat_prezident_v_146_grada_v_chujbina/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.