Home » Избрано

Случаят „Катуница“ може да влезе в доклада на ЕК

2011.09.30 Няма коментари
Spread the love

За мен е скандално, че парламентарно представени политически партии и техни представители си позволяват системно да извършват публични действия на разделение на етническа основа и да нагнетяват напрежение на такава основа.

Това каза днес преподавателят по право на Европейския съюз в СУ „Св. Климент Охридски“ Христо Христев, цитиран от БНР.

Българската държава не може да се прави, че това не се случва, защото то очевидно дава своите плодове, смята той.

Много ясно трябва да се постави границата между естествена и справедлива реакция на гражданите на България заради липсата на ефективна дейност от страна на публичната власт срещу подобно поведение в Катуница и на други места, и отприщената отвъд справедливата реакция на жителите на Катуница на омразна реч, на расистки изявления и крайни действия на демонстрантите, коментира експертът.

Според него няма как да приемем за нормално хора да крещят в публичното пространство: „Циганите на сапун. Турците в Турция“ и да се насочват към кварталите с ромски произход. Това е скандално за мен, категоричен е Христев.

Преподавателят има опасенията, че въпросът за това как държавата противодейства на расизма може да влезе в следващия мониторингов доклад на Европейската комисия за България.

Тази своя хипотеза той аргументира с факта, че на европейско ниво особено строго се следи как се прилагат хармонизираните с европейското право текстове срещу подбуждането на расова и етническа омраза.

 

Източник:   Фрог нюз

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.