Home » Авторски страници, политика

Българска национална платформа до посолствата на ФРГ в София и Скопие

2021.10.13 Няма коментари
Spread the love

 

Българска национална платформа за обединение и развитие изпрати днес писмо до посолствата на Федерална република Германия в София и в Скопие, във връзка с изказване на германския посланик в Скопие, с копие до други дипломатически мисии и медиите. Направен е и превод и на английски език. В писмото се казва:

„Съществуващите проблеми със Северна Македония, въпреки че засягат нейните граждани със съхранено българско самосъзнание, не са двустранни. Те се отнасят към целия спектър на универсалните човешки ценности и като такива трябва да бъдат решени със солидарното съдействие на всички страни, членове на ЕС. Дългът към тези хора обаче е още по-голям, като се има предвид, че става въпрос и за правата на живеещите в Северна Македония около 120 хил. български граждани, които са и граждани на ЕС, и би трябвало да се ползват от колективна защита.“

Следва целият текст.

ДО НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО АНКЕ ХОЛЩАЙН

ПОСЛАНИК НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ В СКОПИЕ

ДО НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО Г-Н КРИСТОФ АЙХХОРН

ПОСЛАНИК НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ В СОФИЯ

КОПИЕ ДО ЧУЖДИТЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ МИСИИ И СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

 

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

Обръщаме се към Вас във връзка с цитираните думи в медиите в Северна Македония на нейно превъзходителство г-жа Анке Холщайн, посланик на Федерална република Германия в Скопие:

„Смятам, че през изминалите дни беше ясно казано, че двустранните проблеми нямат място в преговорния процес и че трябва да се решават извън него“.

Досегашното развитие на Европейския съюз е изпълнено с примери, когато първо се решавани двустранните проблеми между страна член и страна кандидат за член, и едва след това е започвал преговорният процес. Неотчитането на тази практика е ясен указател за прилагането на двойни стандарти и поставя под въпрос европейските ценности.

Съществуващите проблеми със Северна Македония, въпреки че засягат нейните граждани със съхранено българско самосъзнание, не са двустранни. Те се отнасят към целия спектър на универсалните човешки ценности и като такива трябва да бъдат решени със солидарното съдействие на всички страни, членове на ЕС. Дългът към тези хора обаче е още по-голям, като се има предвид, че става въпрос и за правата на живеещите в Северна Македония около 120 хил. български граждани, които са и граждани на ЕС, и би трябвало да се ползват от колективна защита.

Обръщаме внимание върху факта, че нереформираната власт в Северна Македония не е скъсала с тоталитарното минало, поради което се наблюдават практики и зависимости от епохата на комунистическа Югославия. Там от 1991 г. до днес:

· Не е приет документ, който да осъжда комунистическото минало и репресии.

· Не е осъден нито един комунист за извършените от него престъпления.

· Налице е лицемерна частична реабилитация на хилядите жертви на сърбо-комунистическия терор. Те и техните наследници не са обезщетени. Не са оповестени и техните доносници и мъчители.

· След 1991 г. продължи преследването на лицата, които бяха третирани като неприятели и по време на югославския режим.

Репресиите върху лицата, които, въпреки всекидневната антибългарска пропаганда от 1945 г. до днес, са съхранили българското си самосъзнание, се състоят в следното:

· Те са системно следени от службите за сигурност, което е непроменена практика, наследена от югославско време.

· Били са обект на съдебно преследване, а в затвора се подлагани на психически и физически тормоз и дори убийства.

· По време на преброяванията на населението от 1945 г. до днес никога не е допускано тези лица свободно да се декларират като българи. Това право не се дава дори и на тези 20 хиляди лица, родени официално като българи в Босилеградския край на бивша Югославия, живеещи днес в Северна Македония.

· Подлагани са на административен произвол, чрез който са системно маргинализирани – създават се проблеми при тяхното обучение, правото им на труд или решаването на битови въпроси, поради което изборът им е или да бъдат криптобългари, или обществени аутсайдери.

· В средствата за масова информация всекидневно се използва език на омразата срещу всичко българско.

· Създават се пречки за каквото и да е инфраструктурно или културно сътрудничество между България и Северна Македония.

· Българското материално и духовно културноисторическо наследство е подложено на системно фалшифициране и унищожаване.

Могат да се посочат хиляди примери, които да потвърдят достоверността на тези твърдения.

Подобни репресии, без значение по отношение на коя етническа група се прилагат, обслужват чужди на Северна Македония, ЕС и НАТО политически цели и са недопустими през XXI век в Европа на споделените ценности. Очевидно е, че описаният проблем не е двустранен, поради което е дълг на всяка страна, член на ЕС, да защити в момента и да гарантира в бъдеще човешките права на това население в Северна Македония.

Апелираме Германия и останалите членове на ЕС да окажат съдействие на властта в Скопие да се реформира, което да намери реално отражение в разработваната в момента пътна карта за евроинтеграция на Северна Македония.

С уважение,

Председател: Спас Ташев

Секретар: Георги Мъндев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.